Финансовият министър на САЩ: Прекратяването на войната в Украйна би било най-доброто нещо за глобалната икономика

Финансовият министър на САЩ: Прекратяването на войната в Украйна би било най-доброто нещо за глобалната икономика

Ще има рецесия и ще се подкопае ролята на долара, предупреди още финансовият министър Джанет Йелън

Прекратяването на войната би било най-доброто нещо за подпомагане на глобалната икономика. Това каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в столицата на Сенегал в петък. 

Войната на Русия в Украйна засяга особено силно африканците, като изостря продоволствената несигурност и оказва ненужно затруднение на икономиката на континента, добави Йелън. Министерството на финансите е изчислило, че горна граница на цените на руския суров петрол и рафинирани продукти, наложена от Г-7 и техните съюзници, за да се ограничат приходите на Русия, може да спести 6 млрд. долара на 17-те най-големи африканските държавни, които са нетни вносители на петрол, 

Джанет Йелън заплаши, че неспособността на Конгреса да постигне консенсус относно тавана на дълга и последвал евентуален фалит могат да доведат икономиката на САЩ до рецесия и да предизвикат световна финансова криза, като същевременно се подкопае ролята на долара като резервна валута, предава БНР. 

"Това със сигурност ще подкопае ролята на долара като резервна валута, която се използва в трансакции по целия свят, а за американците – много от тях ще загубят работата си и със сигурност разходите им по заеми ще се повишат", посочи министърът на финансите пред CNN.

Таванът на дълга на САЩ достигна прага от 31,4 трилиона долара в четвъртък - сума, която отразява средствата, които вече са изразходвани от правителството, принуждавайки Министерството на финансите да предприеме "извънредни мерки", като спре инвестициите в два държавни пенсионни фонда.

Йелън информира лидерите на Конгреса, че финансовото министерство е започнал да използва "извънредни мерки за управление на паричните средства", които биха могли да предотвратят неизпълнение по държавните задължения до 5 юни.

Белият дом отказва да преговаря с твърдолинейните републиканци за повишаване на тавана на дълга, защото вярва, че доста от тях в крайна сметка ще се откажат от исканията си, докато нарастващ хор от инвеститори, бизнес групи и умерени консерватори предупреждават за опасностите от наближаване към фалит. Републиканците в Камарата на представителите на САЩ искат съкращения на някои правителствени програми, отбелязва Ройтерс.

Йелън каза, че таванът на дълга е за разходи, които вече са разрешени от Конгреса и не изисква допълнителни разходи.

"Така че не става дума за търсене на правото да се ангажираме с допълнителни разходи. Става въпрос просто за плащане на сметки, които Конгресът вече е разрешил“, каза тя пред CNN и добави: "Това е нещо, за което не можете да преговаряте или да се пазарите".

Йелън коментира и и тазседмичната си среща с китайския вицепремиер Лю Хъ и каза, че Китай и Съединените щати трябва да продължат редовната комуникация и да търсят перспективи за сътрудничество по въпроси от глобално значение като изменението на климата.

"Обсъдихме нашето сътрудничество и ангажимент да работим заедно за справяне с глобалните предизвикателства", каза тя.

Източник: segabg.com, reuters

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  21 Яну 2023 16:26ч.

  "Ще има рецесия и ще се подкопае ролята на долара, предупреди още финансовият министър Джанет Йелън" Всьо хорошо, прекрасная маркиза, всьо хорошо, всьо хорошо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай е най-големият кредитор на САЩ!

  21 Яну 2023 16:29ч.

  Какво ли ще се случи, ако изискат плащане на дълга?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В.В.Путин (Сталин)

  21 Яну 2023 16:37ч.

  "Нравица не нравица, терпи моя красавица."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече има нова версия :-)

  21 Яну 2023 21:46ч.

  Тя звучи така: Нравится, не нравится - Россия разширяется!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, де

  21 Яну 2023 17:38ч.

  Ако тази другарка каже, кои по националност освен китайците са кредиторите на САЩ с тези 31.4 трилиона долара, на населението ще стане ясно кой, кому, колко и защо е давал. Трудна задача, защото повечето могат да се окажат нейни съплеменници, а това ще обясни много, даже всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  21 Яну 2023 18:58ч.

  "Министерството на финансите е изчислило, че горна граница на цените на руския суров петрол и рафинирани продукти, наложена от Г-7 и техните съюзници, за да се ограничат приходите на Русия, може да спести 6 млрд. долара на 17-те най-големи африканските държавни, които са нетни вносители на петрол." - Да му се не види, аз мислех, че искат да смажат Русия, пък той, таванът бил от безкористна грижа за Африка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  22 Яну 2023 18:31ч.

  Даа, но африканците явно не разбират. Затова се инатят и не прилагат правилата измислени от робовладелците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  21 Яну 2023 19:34ч.

  Вие горните първи ще го отнесете при криза - пенсиите ви ще станат 2-3 долара като при хиперинфлацията на др. Виденов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПФУУУ

  21 Яну 2023 20:13ч.

  Мое ли да си толкоз малоумен бе?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той е тя. Не и забелязвайте

  21 Яну 2023 20:27ч.

  Обикновена женска злоба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • който копае гроб другиму и изнудва света...

  22 Яну 2023 10:11ч.

  При това е пенсионерка, като тая на снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Психолог

  22 Яну 2023 15:57ч.

  Тя е недоклатена, коментарите ме водят към това заключение. Да й намерим нещо руско да я тресне :) Ама не ракета. Че нейните западни покровители са обърнали резбата и вече не правят такива неща. Нещо да й запуши устат а, бре! Да се успокои :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крахът на "глобалната" ви икономика е неизбежен и без война

  21 Яну 2023 20:28ч.

  Защото то вашето не е е икономика, а само и единствено печатане на пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пазарите са като скачени съдове - сложиш ли таван на руснаците, все едно го слагаш на ОПЕК. И тогава идва страшното...

  22 Яну 2023 10:37ч.

  Минфин США признал сложности с лимитом цен на российские нефтепродукты // Глава минфина США Йеллен не исключила, что «все пойдет не по плану» с лимитом цен на российские нефтепродукты - https://vz.ru/news/2023/1/22/1195952.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  23 Яну 2023 14:43ч.

  Тази война е принудителна за Русия. Тя на практика е гражданска, предизвикана от англосаксонците. От тях зависи да се прекрати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи