"Файненшъл таймс": Неочаквана криза застига енергийно богатата Норвегия

"Файненшъл таймс": Неочаквана криза застига енергийно богатата Норвегия

Необичайно сухото време сви производството на водноелектрическа енергия, което доведе до натиск за намаляване на износа на ток.

Норвегия в редица отношения изглежда като нация с късмет – нейните изобилни петролни и газови ресурси са много търсени след нахлуването на Русия в Украйна. Многобройните реки и водни резервоари в страната показват, че повече от 90% от нуждите ѝ от електроенергия се покриват от собствената хидроенергия, пише FT.

Но в контекста на дълбоката енергийна криза, която разтърсва Европа, Норвегия внезапно се сблъсква със собствените си проблеми с електроенергията. А те се простират почти навсякъде – от политиката и международните отношения до бизнеса.

Необичайно сухите зима и пролет оставиха много резервоари в южна Норвегия на исторически ниски водни нива за това време на годината. Това доведе до обещанието на правителството в Осло да ограничи износа на електроенергия, докато те не се напълнят. Ходът може да разтърси страни като Германия, Нидерландия и Обединеното кралство, които са внесли значителни количества електроенергия през годините от Норвегия, дори преди руското нахлуване и последвалата паника за това какво може да се случи тази зима.

Най-поразителната илюстрация на проблемите е зейналото несъответствие в цените между Северна и Централна Норвегия (с близо половината от производството на водноелектрическа енергия в страната) и Южна Норвегия ( с всички експортни кабели).

Електричеството в трите южни района на Норвегия ще струва между €263/MWh и €327/MWh в сряда, докато в северната и централната част на страната ще е малко над едва €1/MWh, според дневните прогнози за пазара на електроенергия на Nord Pool.

Огромната ценова разлика между регионите продължи достатъчно дълго, че да накара някои бизнеси, като норвежкия биткойн „миньор“ Kryptovault, да премести дейността си над Арктическия кръг, за да намали сметките си за електроенергия.

Основната причина за 160-кратната разлика в цените е липсата на преносен капацитет между севера и юга. Подобна е ситуацията в съседна Швеция, където не липсват абсурдни случаи в този контекст. Националният телевизионен оператор на Норвегия, NRK, по-рано това лято излъчи редица репортажи за енергийните компании в северната част на страната, които се оплакват, че цените са толкова ниски, че не могат да си позволят да инвестират в нов капацитет. Паралелно с това индустриалните компании на юг алармират, че цените са прекалено високи и те не могат да си позволяват да продължат производство.

Въпросът излезе на дневен ред в политическото пространство в Осло. Правителството предупреди, че не може да изключи варианта за въвеждане на режим на електричеството тази зима, дори към момента това да е малко вероятно.

Лявоцентристкото правителство е изправено пред необходимостта от предизвикателен баланс. То направи всичко възможно да представи страната в Брюксел като надежден доставчик на енергия, желаещ да продаде колкото може повече нефт и газ. Но стана почти невъзможно да се оправдае продажбата на електроенергия в чужбина толкова високи цени, когато много норвежци трябва да плащат същите у дома. 

Силви Листхауг, лидер на дясната популистка партия „Прогрес“, призова Норвегия да построи газови електроцентрали и каза, че

"би било скандал, ако енергийната нация Норвегия се нуждае от нормиране на електроенергията“.

Други политици призоваха скъпите планове за електрифициране на офшорните петролни платформи на Норвегия, които работят с газови турбини, да бъдат отхвърлени.

Правителството реагира внимателно. Някои от най-щедрите помощи за потребителите в Европа ще бъдат увеличени, което означава, че държавата ще събира 90% от сметките за електроенергия над определено ценово ниво. По-трудно обаче е разработването на схема, която би могла да помогне на бизнеса, без просто да насърчава увеличаването на потреблението.

Остава неясно обаче как ще се осъществи големият зелен преход в норвежката индустрия, ако вече има проблеми с доставките. Норвегия е далеч пред останалата част от света в области като електромобилността – 8 на всеки 10 продажби на нови превозни средства са с нулеви емисии. Страната има амбициозни планове за екологични батерии, корабоплаване и водород, които разчитат на изобилна и евтина водна енергия.

Всичко това, наред с продължаващия износ на енергия за Европа, е труден за осъществяване подвиг. Правителството си даде една седмица, за да излезе с механизъм, който би му позволил да спре износа, когато нивата на резервоара са под средното за сезона – нещо характерно за по-голямата част от Южна Норвегия в момента.

Това все още са най-вече проблемите на една щастлива страна, но предупредителните знаци, мигащи в Норвегия, подчертават колко тежка може да бъде тази зима в цяла Европа.

 

Източник: economic.bg

 

 

Коментари

 • омерзителен спектакъл

  11 Авг 2022 11:59ч.

  И овцете разбраха, че глобалистките уроди разигравате спектакъл, целящ срив на световната икономика и съответно съкращаване на населението на планетата ! Няма нужда да изброявате всяка страна по отделно, всички слуги са в кюпа !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще удари Англия

  11 Авг 2022 12:06ч.

  Англия внася огромно количество електроенергия от Норвегия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  11 Авг 2022 12:29ч.

  Тези пък нямали електропреносна мрежа в цялта страна! А у нас комунистите са я построили отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • то добре, че бяха комунистите

  11 Авг 2022 13:21ч.

  иначе и досега в България щяха да светят няколко крушки само в големите градове и частните замъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  11 Авг 2022 14:40ч.

  Ако не беше управлението на Българската комунистическа партия България щеше да си остане в 19-ти век, където за съжаление ни върнаха всичките евро-атлантици след 1989 год.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  12 Авг 2022 10:57ч.

  Не само това, ами и земята се върти благодарение на вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дребните противоречия на капитализма

  11 Авг 2022 22:25ч.

  "Невидимата ръка на пазара", дето на всички бръкна в мозъка. Големите неразрешими антагонист противоречия на империализма/глобализма, те са страшни. А за норвежките разлики 160 пъти в цената на тока - имат си правителство от бесни лезбийки феминистки и джендъри, да го "обсъдят".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  12 Авг 2022 10:56ч.

  Що не си видите пропадналата руска кочина, бе ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи