Еврото потъна до нов 20-годишен минимум

Еврото потъна до нов 20-годишен минимум

Последвайте ”Гласове" в Телеграм

Курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум от 0,9809 долара, съобщава БТА. Европейската централна банка определи вчера следобед курс на единната европейска валута от 0,9906 долара за едно евро.

Натиск върху еврото и върху много други валути оказват силните позиции на щатския долар. Американската валута получи тласък от агресивната парична политика на Управлението за федерален резерв (УФР), което снощи вдигна водещата си лихва с още 0,75 процентни пункта в борба с високата инфлация. Доларът освен това е все по-търсен от инвеститорите заради влошаващите се отношения между Запада и Русия.

Тази сутрин под натиск е и японската йена. Централната банка на третата по големина световна икономика се придържа към либералната си парична политика предвид че инфлацията в страната все още е доста по-ниска от тази в останалите страни. Централната банка на Япония реши да запази и нулевата лихва по дългосрочните кредити, както и да остави прага за повишаване на тези ставки на ниво 0,25 на сто. Регулаторът води политика на отрицателни лихви, за да стимулира растежа на японската икономика, докато инфлацията в страната остава много по-ниска от тази в останалите страни по света. Паундът също пада.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • варнинг

  22 Sep 2022 10:56ч.

  През следващото полугодие тенденциите ще са още по-лоши, а успоредно с това нас насила ще ни карат да приемаме тази западаща валута, обеднявайки и губейки двойно. Защото стойността на валутата пада, ала съотношението спрямо лева, което е фиксирано, си остава същото. Над тези, които се опитват да ни изнудят по този начин, ще виси проклятие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  22 Sep 2022 13:05ч.

  0.9$ за 1Е.Това ми беше годишната прогноза.Преди месец.С опцията че може още около нова година да е факт.Спомнете си войната в Сърбия.Тогава Е се смъкна рязко до 0.9$.Единствената причина бе войната в Сърбия.Сега имаме много по-мащабна и неопределена/като време/война.И куп други фактори.0,9 изглежда даже оптимистично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-България

  22 Sep 2022 13:11ч.

  Печели от такъв курс.Дълговите и са в Евро.Но...........като нищо един нов Велчев да ги обърне сега в долари.Щото Велчев обърна дълга от долари в евро при курс 0.9!А сме плащали после при 1.6!Финансовия ''гений'' не е в Белене.Така че един бъдещ Кокорчо що да не повтори?И да си ''купи'' няколко хотела?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  22 Sep 2022 13:37ч.

  Няма начин доларът, като резервна валута да не скочи сега небесата, а всички други валути да отичат. Нали това е целта, да се пречупи тази хегемонизация на долара в света, това ще стане неминуемо , но постепенно с настъпване на новия световен ред. А къде са дремали дъртаците преди, да се откажат от златния стандарт, вече няма живи свидетели .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-погледнах в гоогле финанс

  22 Sep 2022 14:39ч.

  Препоръчвам. А сме четвъртък.Явно утре ще е ЧЕРЕН ПЕТЪК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитен

  22 Sep 2022 16:50ч.

  А ние от какъв зор ще приемаме еврото - може би за да могат синодалните ни депутати да ги похвалят с по един есемес???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  22 Sep 2022 20:28ч.

  По-бързо да влезем в еврозоната, ще станем милионери!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи