Евростат: Рекорден брой фалирали фирми в ЕС през последното тримесечие на миналата година

Евростат: Рекорден брой фалирали фирми в ЕС през последното тримесечие на миналата година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Броят на декларациите за производство по несъстоятелност, отразяващ фалитите сред предприятията в Европейския съюз, се е увеличил значително през четвъртото тримесечие на 2022 г., нараствайки с 26,8 на сто в сравнение с предходното тримесечие, като е достигнал най-високото си ниво, откакто има налични данни през 2015 г. Подадените от европейските фирми декларации за несъстоятелност са растели и през четирите тримесечия на 2022 г., показват най-новите данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на сайта й.

 

Що се отнася до регистрациите на нови бизнеси, те леко намаляват с 0,2 на сто през четвъртото тримесечие спрямо предходното трето тримесечие. Като цяло през миналата година нивата на регистрации на нови бизнеси бяха по-високи, отколкото през периода от 2015 до 2019 г.

Фалитите са се увеличили най-много при фирмите, занимаващи се с транспортни и складови дейности.

Подадените декларации за производство по несъстоятелност в ЕС през четвъртото спрямо третото тримесечие на 2022 г. показват, че най-голямо увеличение е имало при фалитите на фирми, занимаващи се с транспорт и складиране (+72,2 на сто), местата за настаняване или заведения за хранене (+39,4 на сто) и образование, здравеопазване и социални дейности (+29,5 на сто).

В сравнение с предпандемичното четвърто тримесечие на 2019 г., броят на декларациите за несъстоятелност през същия период на миналата година е бил по-висок в повечето икономически сектори. Най-значителен ръст на броя на фалитите в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. е регистрирано в сектора на услугите за настаняване и хранене (+97,7 на сто), както и при компаниите за транспорт и складиране (+85,7 на сто).

За същия период броят на новоподадените декларации за несъстоятелност е намалял едва в три сектора: промишленост (-17,6 на сто), строителство (-9,2 на сто) и информация и комуникация ( -4 на сто).

Оценките на Евростат сочат, че в България броят на декларациите за производство по несъстоятелност през периода от октомври до декември 2022 г. е намалял с 2,1 на сто в сравнение с предходното тримесечие, приключващо в края на септември, когато също на тримесечна база родните фалити спаднаха с 10,9 на сто, максимум от второто тримесечие на 2020 г. През първото и второто тримесечия на 2022 г. фалитите на родни фирми са растели, съответно с 12,4 на сто и 4,3 на сто на тримесечна основа.

 

Същевременно регистрациите на нови фирми в страната ни са се увеличили с 0,9 на сто през последното тримесечие на миналата година, отнесено към предишното тримесечие. Все пак новосъздадените фирми са забавили растежа на броя си спрямо предишните трето и второ тримесечия, когато нараснаха съответно с 3,1 на сто и 3,8 на сто, след спад с 0,9 на сто през първото тримесечие.

 

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

 • йосарян

  17 Фев 2023 14:39ч.

  това е само началото, уви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  17 Фев 2023 14:57ч.

  Повишаването непрекъснато на лихвите на Фед и Ецб, за борба уж с инфлацията, всъщност подпомага поизтриването на дълговете на свръхзадлъжняли държави, като Сащ и нищо друго позитивно. Малките и средните фирми масово фалират, остават само корпорациите, да помпат цените и инфлацията, и кръгът се затваря за бедните и слабите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • имаме 2 години за измъкване

  17 Фев 2023 14:59ч.

  толкова е максималния период на смекчаващи парични мерки от ЕЦБ и изкуствено помпане на ес с вертолетни пари. После всичко свършва. След "социалните вълнения" няма да има обективни данни за остатъците от бяло население. Говори се за няколко потенциални халифата на мястото на евросъюза, единия от които евентуално със столица Брюксел. Така че, европейци, учете руски и следете франка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  17 Фев 2023 15:00ч.

  Важно е да се знае дали фалитите са в центъра на ЕС или в покрайнините му. Статистката не го отразвява, може би умишлено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  17 Фев 2023 16:59ч.

  САЩ като човекоядец изяждат васалите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куранага

  17 Фев 2023 20:44ч.

  Другаре, още декември 21 година бастисах 30 парцала на борсата, от 2000 кинта ток стана 12000 още септември 21г. Тогиз желязото стана 1 леф и в леярните заминаха 150 тона желязо. Оставих двама за цяр, спрях тока и сега аз обикалям света , а кирчувците да се чудят от де да ръсят кинти за пенсии... Пусть всегда будет Киро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи