Европейската централна банка ще бъде готова за цифрово евро до 2027 година

Европейската централна банка ще бъде готова за цифрово евро до 2027 година

Фабио Панета, член на борда на директорите на Централната банка на ЕС, заяви, че разработването на цифрово евро може да започне в Европейския съюз до края на следващата година. Създаването му ще отнеме около три години. Новата цифрова валута вероятно ще бъде достъпна за потребителите едва в началото на 2027 година.

В това отношение ЕС изостава с години от Китай, който започна да експериментира с цифровия юан още през 2020 г.

"В края на 2023 г. може да решим да започнем да прилагаме етап за разработване и тестване на подходящи технически решения и търговски споразумения, необходими за пускането в обращение на цифровото евро. Този етап може да отнеме три години", заяви политикът.

В реч през април, публикувана на уебсайта на Европейската централна банка, Панета се изказа изключително скептично за криптовалутите в сегашния им вид. Според него пазарът е балон, подобен на този, който се спука на пазара на ипотечни кредити и предизвика кризата през 2007 година. Според него, за да се реши проблемът, е необходимо по-строго регулиране на индустрията. Неотдавнашните събития на пазара на криптовалути косвено подкрепят думите му.

Въпреки това Панета вече заяви през април, че централните банки трябва да използват модерни технологии за управление на системите за бързи плащания и да се подготвят за въвеждането на така наречените "цифрови валути на централните банки" (CBDC).

Коментари

 • Само ако ЕЦБ продължи да съществува след края на ЕС

  17 Май 2022 15:06ч.

  Щото него няма да го има след пет години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи