Европа я очаква рекорден ръст на цените

Европа я очаква рекорден ръст на цените
Инфлацията в еврозоната ще достигне рекордните 6,1% през 2022 г., заключава Европейската комисия

Европейската комисия (ЕК) заключи, че инфлацията в еврозоната ще достигне рекордните 6,1% през 2022 г., след като преди това очакваше ръст на цените от 3,5%. Това се казва в доклад, публикуван на уебсайта на организацията.

Авторите на доклада изтъкват, че основният удар върху европейската икономика в частност и върху световната икономика като цяло ще бъде нанесен от повишаването на цените на енергията. В същото време точността на прогнозите за потенциалните последици се усложнява значително от изострянето на геополитическата ситуация поради събитията в Украйна.

Анализаторите на ЕК очакват инфлацията да бъде 2,7% през 2023 г., въпреки че преди се очакваше тя да бъде 1,4%. В същото време икономическият растеж в ЕС може да спадне почти до нула през тази година, ако настъпят сериозни смущения в доставките на руски нефт и газ.

Като цяло, според ЕК, глобалният икономически растеж през 2022 г. ще се забави до 3,2%, като предишната прогноза беше за 4,5%. Анализаторите смятат, че руската икономика ще се приспособи към нарушените вериги за доставки и ще се стабилизира до следващата година, но ръстът на БВП няма да надхвърли 1,5%. Средната годишна цена на суровия петрол тип "Брент" може да достигне 103,6 щ.д. за барел, а през 2023 г. - 93,5 щ.д. за барел.

Коментари

 • Европа ще почувства на собствен гръб

  16 Май 2022 14:16ч.

  какво означава недостиг на продоволствие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа я очаква края на историята и

  16 Май 2022 14:20ч.

  Този 500 годишен перитонит на човечеството ще умре от сепсис

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  16 Май 2022 15:01ч.

  "инфлацията в еврозоната ще достигне рекордните 6,1% през 2022 г." Не бъдете черногледи. Все още не сме преполовили годината. Може да достигне 12%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кон боб яде ли

  17 Май 2022 4:53ч.

  В учебниците по икономическа история ще остане записан крещящия пример на най-безразсъдно икономическо самоубийство - това са есовските енергийни пакети и в частност ембаргото върху енергоносителите. Ускорена африканизация на европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи