Европа си прави харакири като спира вноса на въглища от Русия

Европа си прави харакири като спира вноса на въглища от Русия

Европейската комисия щяла да забранява вноса на въглища от Русия.

Чудесна новина. Това на пръв поглед изглежда малко по-безболезнено от забраната на вноса на газ, защото малко хора се топлят директно на въглища в Европа. Нека обаче видим подробностите:

1. ЕС е още по-зависим от вноса на въглища от Русия (48% от цялото потребление), отколкото от внос на газ (41% от цялото потребление). Лошо.

2. Русия е третият най-голям износител на въглища в света (184 млн. т. през 2019 г.), но водещите два са ужасно далеч, а това при въглищата има голямо значение. Освен това Индонезия и Австралия са силно обвързани с гигантския и бързо растящ Азиатско-Тихоокеански пазар. Лошо.

3. Индонезия, най-големият износител на въглища в света, забрани износа през януари, за да гарантира вътрешните доставки. Всеки момент вероятно ще го направи отново, защото международните цени летят, а местните хора там не могат да си позволят скъп ток. Лошо.

4. ЕС внася 74 млн. т. въглища от Русия през 2019 г., а тогава въглищните ТЕЦ в Западна Европа още бяха в дълбока немилост. През 2022 г. обаче работят на максимален капацитет, за да заместат мега-скъпия газ - през март например немските ТЕЦ на вносни чеврни въглища отчитат 100% скок на производството. Следователно и общото потребление в Европа е много по-високо, тоест още по-зависимо от внос от Русия. Лошо.

5. Другите три относително големи износителя около Атлантика - САЩ, ЮАР и Колумбия - имат несравнимо по-малък общ износ. Те просто не могат да заместят руските доставки. Лошо.

6. САЩ е страната с най-големите запаси в света и теоретично би могла да затрупа Европа с въглища. Обаче през последните 15 г. инвестициите във въглищни мини и транспортна инфраструктура са близки до нулата. Тоест, въглища може и да има, но те няма как да бъдат добити и транспортирани към когото и да е по света. Лошо.

7. Германия например има точно толкова запаси на въглища, колкото Индонезия. Обаче я няма на тази карта, докато Индонезия е най-големият играч в износа. Тоест, проблемът е самосъздаден и може да бъде наистина решен само с вътрешен ресурс. Много лошо.

И аз искам Путин да бъде ударен възможно най-силно и войната да свърши веднага. Ако обаче в този процес Европа си направи харакири, той няма да е най-големият губещ.

Води се гореща, а не студена война. Втората може да бъде спечелена в състезание на изтощение с икономически мерки. Истинската война обаче се печели с военни аргументи, тоест на фронта.

 

Източник: Фейсбук

 

Коментари

 • Напиши коментар

  06 Апр 2022 11:12ч.

  Ха?!? Странно, но изключително разумно мнение. Този човек "Боян Рашев, Фейсбук" прави много добро впечатление с мисленето си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прекрасно!

  06 Апр 2022 12:39ч.

  Свобода от европейското робство!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  06 Апр 2022 13:02ч.

  Лошо Седларов, лошо! (За ЕС и в частност - за Германия.) ... Отлична писаница, не само по смисъл, строеж и факти. А най-вече по разумност и съдържание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един добър коментар

  06 Апр 2022 14:05ч.

  Англичаните от двеста години изцеждат света. Германците непрекъснато се набутват в киреча и ние бодро с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И аз искам Путин да бъде ударен възможно най-силно и войната да свърши веднага

  06 Апр 2022 14:31ч.

  Сребърничето данък "цензура"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ольга

  07 Апр 2022 3:48ч.

  Хоти. Хотелка не сломается?..)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • още една купчина причини

  06 Апр 2022 14:50ч.

  за едностранно и безапелационно излизане на България от евросъюза. Вот не недоверие, служебен кабинет и извънредни хартиени политически избори у нас. Предизборна коалиция "НапускамеЕС"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това не е точно "харакири"

  06 Апр 2022 15:07ч.

  Харакири е - когато сам и по вътрешна убеденост си разпориш корема. Тук ръката на Европа се води от друга ръка, тази на САЩ ! Така че това е подтикване и съучастие в самоубийство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе важното е, че ще изчезне

  06 Апр 2022 18:40ч.

  Тепърва десетилетия ще трябва да се възстановяваме от разложението, което докара членството ни в ЕС. Икономическо, морално, всякакво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  06 Апр 2022 22:20ч.

  България не може да напусне сама ЕС.Слаба зависима икономика,политически колония.Пораженията от ЕС. са огромни и ни предупреждаваха АМЕРИКАНЦИ.Но сега ще станат осезаеми за народ и бизнес.Дано се стопира по нататъшно обвързване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Духът на времето

  07 Апр 2022 11:24ч.

  Съгласен с всичко изложено в статията и постовете на форумците относно ЕС, но ще добавя, че приемането на еврото ще е окончателния ни край. Проблемът е, че взехме предимно негативите на западната система за сметка на позитивите, но това ни е слабост при влизането ни и в други съюзи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи