Енергийният провал на Германия помага на Русия

Енергийният провал на Германия помага на Русия

Автор: Ханс-Вернер Зин, почетен професор по икономика и публични финанси в Мюнхенския университет и бивш председател на Института за икономически изследвания Ifo, в анализ за Project Syndicate, публикуван от capital.bg

 Двойният отказ от въглищата и ядрената енергия обрече Германия на дългосрочна зависимост от руски газ и поставя на карта сплотеността на западния отговор на агресията в Украйна.

Германия дълго време смяташе своя енергиен преход за авангарден в сравнение с други западни индустриализирани страни. Политиците очакваха, че страната ще може да подсигури енергийните си нужди изцяло от ВЕИ и решиха постепенно да спрат едновременно и въглищата, и ядрената енергия. Последните три от 17-те атомни електроцентрали в Германия трябва да бъдат затворени тази година. Идеята беше, че други страни също ще възприемат този енергиен дневен ред, след като видят колко добре работи. Но с войната в Украйна светът стана свидетел как подходът на Германия създаде политическо бедствие.

За да смекчи ефекта от двойното премахване на въглищата и атомните централи и да запълни недостига по време на дългия преход към възобновяема енергия, Германия реши да построи голям брой допълнителни електроцентрали - на газ. Дори непосредствено преди военната агресия в Украйна политиците смятаха, че газът за тях винаги ще идва от Русия, която и бездруго осигурява над половината от нуждите на Германия.

В крайна сметка Русия се е доказала като надежден доставчик на суровини за Германия и при много предишни кризи, дори по време на разпадането на Съветския съюз. И притокът на руския газ трябваше да се разшири допълнително, след като (междувременно спреният) "Северен поток 2" започне да функционира.

Войната на руския президент Путин очевидно обърка тези сметки. И прекомерната зависимост от руския газ сега се превърна в риск за сигурността на Германия и целия западен свят. И дава на Путин силата да постави на колене най-голямата европейска икономика, като едновременно с това връзва ръцете на Запада да наложи допълнителни санкции, свързани с енергетиката.

Политиката на Германия по отношение на енергийните източници, които биха й дали известна степен на автономия, постави страната в огромна опасност. Германските Зелени убедено твърдят, че премахването на въглищата и ядрената енергия няма да е проблем, ако бързо се развият вятърната и слънчевата, за да постигне зелена енергийна автономия.

Тази гледна точка е спорна. Въпреки че вятърните турбини и фотоволтаичните панели сега заемат голяма част от пейзажа, през 2021 г. общият им дял в крайното потребление на енергия в Германия е едва 6.7%. Германия нямаше дори да се доближи до енергийна автономия, дори ако ВЕИ секторът се беше развил двойно по-бързо.

Аргументът на Зелените пренебрегва факта, че планираното увеличение на доставките от него трябва да се допълва от конвенционално производство на електроенергия, предвид, че опциите за съхранение на енергия са трудни и изключително скъпи. Тази конвенционална мощност се подава в мрежата, когато вятърът и слънцето не произвеждат достатъчно енергия и може да гарантира, че икономиката няма да бъде разклатена по време на продължително вятърно затишие.

С други думи, зелената енергия не може реално да сложи край на зависимостта на Германия от вноса на газ след премахването въглищната и ядрената от уравнението. Единственият климатично неутрален път към енергийна самодостатъчност е да инвестира отново в АЕЦ.

Сега дори по-оптимистично настроените към потенциала на ВЕИ в Германия трябва да признаят, че поне в краткосрочен план прекратяването на вноса на руски газ в опит да се притисне Путин би задушило германската икономика. За Германия е просто невъзможно да внася достатъчно бързо необходимия газ от други източници. На европейския пазар няма излишно предлагане, а други страни, включително Италия и Австрия, са в подобна, ако не и по-лоша позиция.

Германия няма терминали за втечнен природен газ, а където ги има в Европа нямат необходимия капацитет да заместят руските доставки. Освен това и капацитетът на вътрешноевропейските газопроводи е твърде малък.

Ако Германия внезапно спре вноса на руски газ, базираните на газ системи за отопление на жилища, на които разчита половината германско население, приблизително 40 милиона души, и за осигуряване на индустриалните процеси, ще спрат преди да бъде намерен заместител. Малко вероятно е правителството да преживее произтичащия от това икономически хаос, обществен гняв и възмущение, ако газът спре или разходите за отопление се повишат драстично. И вероятният мащаб на вътрешните германски проблеми ще постави под въпрос сплотеността на западния отговор на войната в Украйна.

Както в краткосрочен, така и в дългосрочен план Западът няма да може да направи живота по-труден за Русия, като затвори газопроводите, без да го направи също толкова труден за себе си.

 

Източник: "Капитал"

 

Коментари

 • Жоро

  31 Март 2022 9:37ч.

  И още по интересно е че троловете зовящи за свобода и скъсване и наказване на Русия ги няма с коментари под тази статия! Истината е ужасяваща зеления преход е едан измишльотина на група милиардери и група политици които искат да направят Европа наистина зелена!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mpwatg

  06 Авг 2022 18:15ч.

  buy diflucan 200mg <a href="https://diflucansx.com/">fluconazole 100mg for sale</a> order sildenafil 100mg pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Капиталски" тъпизъм

  31 Март 2022 9:47ч.

  Най-големите печеливши от последващата деиндустриализация на Европа (и най-големите подстрекатели за това) са ония отвъд Атлантическия океан. Германските индутриалци вторник дадоха пресконференция какво ги чака при липса на енергия, и специално газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  31 Март 2022 10:13ч.

  Газът с рубли, не е като водата - отваряме - затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, но обемите за съхранение са ограничени, или я гориш. Тази игра е от двете страни - кой ще мигне пръв. Путин е в по-неизгодната ситуация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тутракански

  31 Март 2022 10:20ч.

  Путин е в по-неизгодната ситуация. """" Щото държи кранчето , нале ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пожелателното мислене е така типично за преглътналите западната гледна точка

  31 Март 2022 11:57ч.

  Като деца са

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  31 Март 2022 12:12ч.

  На Путин ще му трябват години само за да оправи нуждите от газ на собствената си страна.Колко ли руснаци сега се надяват да спре газа за Европа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе олигофрен !

  01 Апр 2022 14:33ч.

  Знаеш ли колко е цената на газа за вътрешния руски пазар ? 30 (тридесет) пъти по-ниска от борсовата !!! За какви "нужди на Русия" пелтечиш ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсъждения

  31 Март 2022 10:25ч.

  Самият Ницше е открил че лудостта при отделен индивид е по скоро случайност, лудостта е присъща на масите, държави и нации. И ако ние още не можем да разберем защо си счупихме държавата и изпратихме три милиона в трудово робство, то пък на германците сега им предстои, ако изобщо има германци в Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • германците (извън ГДР) са целенасочено побърквани от седем-осем десетилетия

  31 Март 2022 11:59ч.

  Те са по зле от тъдявашния жълтопаветен умнокрасивитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  31 Март 2022 10:46ч.

  Да кото спре трудно ще тръгне.А цената.Аз изпадам в потрес като слушам западен политик да говори за зелена енергия.И то не случайни политици,а с влас и влияния.Тия хора ходят ли на училище,могат ли да смятат?По скоро е като ковид19-правата линия по-заповед от вън.Е самоубиха се.И нас с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И пак заглавие в пълно противоречие със съдържанието

  31 Март 2022 10:54ч.

  Та вместо критика за недалновидната германска политика да изглежда като възхвала за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разглобяване и храносмилане на европа чрез демонтаж и транжиране на германия

  31 Март 2022 12:00ч.

  Или обратно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  31 Март 2022 12:09ч.

  А колко добре можеше да си живеят Германия и евроъюзът,ако бяха седнали на масата за преговори с Русия и се бяха разбрали като разумни хора за европейската сигурностДа,ама това могат само свободни и независими страни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • навсякъде са внедрени кирчовци. хора, вислещи на английски, инфектирани от детство

  31 Март 2022 12:53ч.

  Няма безкръвен изход от положението. Навремето Махатма Ганди успя някак, но днес удържането на контрола върху Европа е въпрос не на живот, а на смърт за англоезичниците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неам нерви

  31 Март 2022 12:23ч.

  Англосаксите за пореден път прецакаха наивните германци - явно за тях е предвидена ролята на големия губещ от цялата патаклама...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • единсвения начин за лондон да създаде своя валутна зона е да отмъкне Западна Европа с Френска Западна Африка (където вече има валутен съюз с централа в париж)

  31 Март 2022 12:55ч.

  А това минава през разпарчетосване на Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  31 Март 2022 13:46ч.

  „сплотеността на западния отговор на агресията в Украйна.“ Сплотеността ви беше да насъсквате Украйна и да предизвикате тази война. Сплотеността ви трябваше да бъде за добри и взаимноизгодни политически и търговски взаимоотношения с Русия, за да има мир на континента и развитие. Дали някой от тези идиоти проумяха какво направиха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи