Eнергийният доставчик на Кьолн вдигна цените двойно за някои клиенти

Eнергийният доставчик на Кьолн вдигна цените двойно за някои клиенти

Германската компания Rheinenergie, енергийният доставчик на град Кьолн, заяви в понеделник, че цените за някои клиенти ще се удвоят от 1 октомври поради 450% скок в разходите за доставка на газ.

Намаляването на руските газови доставки принуди енергийните компании в цяла Европа да купуват гориво на значително по-високи пазарни цени.

Rheinenergie съобщи, че повишава цените на природния газ до 18.30 евроцента за киловатчас (Kwh) от сегашните 7.87 цента.

"В апартамент в Кьолн с потребление 10 000 Kwh годишно, годишните разходи се увеличават до около 2 002 евро (преди това: около 960 евро)", се казва в изявление на Rheinenergie.

Увеличенията на цените ще се прилагат за клиенти, които нямат договори с фиксирана цена, каза компанията пред "Ройтерс". Таксата, която правителството въведе миналия месец за всички потребители на газ от 1 октомври, не беше включена в новите обявени цени.

Таксата ще бъде наложена на всички клиенти, включително тези, които ще получат увеличение на цените през октомври.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза миналата седмица, че таксата ще е между 1.5 евроцента и 5 евроцента на киловатчас, което означава, че четиричленно домакинство може да се сблъска с допълнителни разходи до 1000 евро годишно.

Министерството на икономиката отказа да коментира съобщението на Rheinenergie.

"Вярно е, че цените на газа и енергията са се повишили значително от началото на руската война... и че изкупните цени за компаниите също се увеличават в резултат на това", каза говорител на министерството.

След като Rheinenergie обяви увеличението на цените, на уебсайта на компанията се появи съобщение, което предупреждава клиентите за дълго изчакване на горещата телефонна линия поради вълната от обаждания.

Цените на централното отопление също ще се увеличат до около 705 евро през 2022 г. за средно голям апартамент в Кьолн от 407 евро на година.

Компанията ще информира всички свои клиенти на природен газ за увеличението на цената и месечното предплащане ще бъде коригирано, за да се избегнат високи годишни сметки, се казва в съобщението, добавяйки, че наемателите, които плащат разходите си за енергия с наем, също трябва да вземат мерки за предстоящи по-високи плащания.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

 • Рене от съпротивата

  02 Авг 2022 21:07ч.

  От днес цената на природния газ в България за крайни потребители е двойна, е сега вече инфлацията от 40-50% ще ви се стори нормална, а психодесните заплашват с протести при подновяване на договор с Газпром.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те са напълно ненормални, тези десните

  02 Авг 2022 21:27ч.

  Промити мозъци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  02 Авг 2022 21:14ч.

  При средна заплата 4К евро на месец, им дреме на к*ра, че сметката за ток е 80 евро повече на месец. Това по скоро би впечатлило руси и беларуси, чиято месечна заплата е 80 евро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти не бъди толкова сигурен

  02 Авг 2022 21:28ч.

  Психодесен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само дето

  02 Авг 2022 21:44ч.

  средната нетна заплата е 2100 евро на месец след данъците... 4к в лева...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • така е

  02 Авг 2022 22:50ч.

  И като сложиш в сметката наема за жилището, нещата си стават драматични.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заплати в чужда валута

  03 Авг 2022 0:03ч.

  Само идиоти сравняват заплати в чужда валута.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП 02 Авг 2022 21:14ч. При средна заплата 4К евро на месец, им дреме на к*ра...

  03 Авг 2022 9:21ч.

  А дано, ама надали. Немецът е по природа стиснат и авантаджия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клинч и Стууд

  02 Авг 2022 21:21ч.

  Засега стигнах само до Немачку. До към октомври-ноември ще посещавам редовно и Бугарску. Самите Кирчо и Кокорко ме поканиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доходи на глава от населението в Русия

  03 Авг 2022 0:33ч.

  http://zims-en.kiwix.campusafrica.gos.orange.com/wikipedia_en_all_nopic/A/List_of_federal_subjects_of_Russia_by_GDP_per_capita

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А как е с цените в Русия

  03 Авг 2022 7:31ч.

  например на газ за домакинствата, топла и студена вода, бензин и дизел... Пък после ще сравняваме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вярно е, че цените на газа и енергията са се повишили значително от началото на руската война... и че изкупните цени за компаниите също се увеличават в резултат на това", каза говорител на министерството.

  03 Авг 2022 9:19ч.

  "Вярно е, че цените на газа и енергията са се повишили значително от началото на антируските санкции наложени от тъпанарите от Шваб шулето по внушение на САЩ... и че изкупните цени за компаниите също се увеличават в резултат на това", каза говорител на министерството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи