Енергийната криза може да наруши веригите за доставка на основни лекарства

Енергийната криза може да наруши веригите за доставка на основни лекарства

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Показателен е примерът с парацетамола по време на пандемията, твърдят експертите на компанията. Последният завод за лекарства, който го е произвеждал в Европа, е затворил врати през 2008 г., превръщайки Азия в основен производител, съобщава БТА.

Покачващите се разходи за електроенергия в Европа могат да доведат до напускането на компании, които са от жизненоважно значение за производството на основни лекарства, което допълнително ще застраши веригите за доставка, пострадали от недостиг по време на пандемията. За това предупреди днес производителят на генерични лекарства "Тева" (Teva), предаде "Ройтерс". 

Основните лекарства са от ключово значение в случай на продължително лечение и са ключови при хирургически интервенции. Те обикновено нямат патент и се продават на най-ниските възможни цени от националните агенции по здравеопазване или застрахователните асоциации в страните членки на ЕС.

Този ценови натиск върху ключови генерични лекарства от дълго време изтласква производството на най-енергоемките компоненти или активни фармацевтични съставки (APIs) на изток към Индия и Китай, където разходите са значително по-ниски. 

В момента войната в Украйна и съпътстващите я енергийна и икономическа кризи заплашват да утежнят състоянието на фармацевтичния сектор на континента по отношение на някои лекарства от жизненоважно значение, предупреждава "Тева" в доклада си. 

Показателен е примерът с парацетамола по време на пандемията, твърдят експертите на компанията. Последният завод за лекарства, който го е произвеждал в Европа, е затворил врати през 2008 г., превръщайки Азия в основен производител. 

В разгара на пандемията имаше сериозни проблеми с доставките на парацетамол, тъй като регионът няма "лоста, нито логистичния капацитет да пристъпи към производство в краткосрочен план", се посочва в доклада.

И когато основният производител на парацетамол Индия временно спря експорта, за да посрещне нуждите на вътрешния пазар, Европа остана без доставки на ключовото основно лекарство, припомня "Ройтерс".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Мери

  28 Окт 2022 9:34ч.

  От години в съседните държави ДДС на основните хранителни продукти, лекарствата, книги и учебници и др. е 8-9 на сто.... Тука се насраха да повтарят, че махнали ДДС на хляба, който в повечето случаи става само за прасета и гълъби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  28 Окт 2022 10:42ч.

  За сметка на това Урсула ще се погрижи да има ваксини в изобилие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  28 Окт 2022 12:05ч.

  Чакай малко, ние не сме ли в Европата, какво е това твърдение? "Последният завод за лекарства, който го е произвеждал в Европа, е затворил врати през 2008 г."? Софарма не произвежда ли парацетамол? Или ние сме към Азия?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи