Еленко Божков: Асен Василев взе 1 млрд. от енергийния фонд, цената на тока може да скочи с 20%

Еленко Божков: Асен Василев взе 1 млрд. от енергийния фонд, цената на тока може да скочи с 20%

Повишение на тока за битовите клиенти може да има от 1 юли т. г. когато се преминава на свободния пазар и се елиминира КЕВР като определящ цените. За това предупреди енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР. Той припомни, че 800 млн. лв. бяха прибрани от фонда от финансовия министър Асен Василев и вкарани в бюджета, за да се намали дефицитът на бюджета и да влезе в рамките, за да може България да кандидатства за еврозоната. 

Какво ще се случи с цената на електроенергията за битови потребители от 1 юли т. г. когато тя ще се определя от МС, обясни бившият зам.-министър на енергетиката в предаването „12+3“. Той прогнозира, че увеличението може да бъде около 20%. 

При либерализиране на цените на пазара на дребно на ток ще се елиминира КЕВР. 

„Регулаторът определяше цена за битовите потребители въз основа на ролята на НЕК като обществен доставчик, от 1 юли се премахва тази роля на НЕК и цената за бита до декември 2025 г. ще се определя на регулирана база от правителството. Като тази цена заляга в бюджета на държавата. КЕВР, както досега, ще определя цени за достъп до мрежите – преносна и разпределителна“, обясни енергийният експерт. 

Той още не знае дали ще определя прогнозна пазарна цена на ток, „защото тази роля – базовата, която ще определя МС ще е прогнозна“. 

„Но не знам от институциите на изпълнителната власт ли ще се извършва това или от независимия регулатор КЕВР. В преходния период до 2025 година е предвидено, разликата от прогнозната базова цена на правителството и цената на пазара – цена на борсата, тази разлика да се компенсира от Фонда за сигурност на електроенергийната система“, обясни Еленко Божков. 

Той припомни, че „притеснения се появиха и от Румен Радев с неговото вето“: Президентът върна закона за енергетиката именно с тези мотиви, че е възможно цените да се изменят, така че да не могат да се компенсират от Фонда, защото няма достатъчно пари във фонда и има някакви причини, които не дават възможност да се съберат пари във фонда. 

Божков съобщи, че на тази година, на 22 февруари, МС е взело решение, с което „одобри прогнозни приходи на този фонд, оцени ги на 2,6 млрд. лв. за 2024 година“ 

„От тази сума 2,2 млрд. лв. трябва да са приходи от търговията от свободните емисионни квоти на въглероден диоксид, които България продава на европейските енергийни борси. Сега цените на квотите са устойчиво ниски. В доклада на КЕВР от 2023 г. бяха 85 до 100 евро на квота, а сега са 60 - 65 евро и то са устойчиво ниски. Това означава, че в този фонд ще се съберат 600 млн. лв. по-малко пари“, коментира Еленко Божков. 

Енергийният експерт припомни, че 800 млн. лв. бяха прибрани от фонда от финансовия министър Асен Василев и вкарани в бюджета, за да се намали дефицитът на бюджета и да влезе в рамките, за да може България да кандидатства за еврозоната. 

„Единственият начин да се попълни фондът, ако се върне единият милиард“, смята Божков и призна, че се надява в новия кабинет министър на енергетиката да е от ГЕРБ. 

„Всички говорим едно и също и считаме, че от 1 юли т. г., ако няма друг начин да се компенсира Фонда, единственият начин е да се върне отново тази такса на обществото, което ще натовари всички потребители с едни 20 лв. на мегават часа и това говори за увеличение на цените около 20% за битовите потребители. Елементарна сметка направих за панелен апартамент и тя е за увеличение с около 8 лв. на месец при положение, че се плаща нормално 40 лв. на месец за ток“, предупреди Еленко Божков.

 

 

Коментари

 • Да скача!

  19 Март 2024 15:55ч.

  И повече да скочи, ако това е цената за събуждането на това овче стадо, наречено народ. И без това вече няма сценарий, който не минава през мизерия - по-дългосрочна или още по-дългосрочна. Имам само един въпрос - защо "България продава /свободните емисионни квоти на въглероден диоксид/ на европейските енергийни борси", вместо да ги ползва за ТЕЦ-овете, главно в Маришкия басейн?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, горките елфи, ама как не случихте на народ начи

  19 Март 2024 16:01ч.

  Какво искаш от хората бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  22 Март 2024 17:25ч.

  Благодарим за отдавна известния факт !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • енергетик

  19 Март 2024 16:09ч.

  На стадото колкото и да му вдигаш цената на тока само ще квичи и грухти. Следва - въглероден данък, водороден данък, данък въглероден отпечатък. На такова просто стадо тези данъци са му малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Бай

  19 Март 2024 16:44ч.

  Каквото си заслужаваме това трябва да го получим! Скоро може да има и данък сто тояги на голо за това че не квичиш правилно! Няма какво да се каже прост народ, прост живот!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо трябва да ходим на некакъв си пазар?

  19 Март 2024 16:49ч.

  Който иска, да ходи! А леля асеня май скоро ще се люлее някъде,ма бяма да ѝ хареса! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  20 Март 2024 1:58ч.

  Объркал си се Еленко,не с 20 процента, ами с 20 евроцента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Василев е престъпник

  20 Март 2024 19:31ч.

  който трябва да отиде в затвора сега, преди да и станало късно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи