Електроенергийната система на България се задъхва от бума на ВЕИ

Електроенергийната система на България се задъхва от бума на ВЕИ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Българската електроенергийна система се задъхва от бума на възобновяемите енергийни източници през последните години – основно заради липсата на инвестиции в мрежата. Това са изводите от кръглата маса на тема „Електроенергийни мрежи и мрежови услуги – предизвикателства пред енергийния преход и пазарната либерализация“, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

В България все по-често изпадаме в ситуация, в която произвеждаме зелена енергия и после се чудим какво да я правим. Такъв е бил случаят и през април т.г., когато товарът в системата е бил приблизително 3500 MW. По време на Великденските празници обаче е работил само единият блок на АЕЦ „Козлодуй“ (1000 MW), 300 – 350 MW заводски топлофикационни централи, 4 блока топлоелектрически централи – окол 500 MW. Производството от ВЕИ през този период е 3000 MW.

Кажете ми къде отиват останалите 2000 – 2500 мегавата?“, пита изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.

Пред Economic.bg той обясни, че е съвсем нормално да се задъхва системата, при положение че има подписани окончателни договори и издадени становища за над 15 GW ВЕИ за последните 2.5 години.

Санкция за ЕСО

Електроенергийната система в България през април 2023 г. регистрира 1176 MW излишък, с което е „разлюляла“ синхронната зона на цяла континентална Европа, заради което операторът търпи санкция от 900 хил. евро.

ЕСО е санкциониран заради това, че не сме успели да балансираме системата си и имаме този излишък, който се появява в следствие на по-голямо производство и нелоялна практика от търговци, които са закупили електрическа енергия на отрицателни цени и са я внесли в страната, без да имат необходимост, или без да има на кого да я продадат“, обясни още Цачев.

По неговите думи поради тази причина системата излиза в системен излишък, а това причинява дисбаланс в работата на цялата европейска мрежа.

Започва увеличаване на честотата в цялата синхронна зона и поради тази причина се задейства аварийна процедура от всички страни членки на ENTSO-E“, обясни още Цачев.

Тогава в Германия, Австрия и Италия са редиспечирани определени мощности с цел да могат да компенсират този излишък на електрическа енергия.

Ограничаване на производството

Ако всички сме си свършили работата, не очаквам да има такива големи глоби и има достатъчно законодателни и регулаторни промени, които да ни дадат в ръцете инструмент, с който да управляваме адекватно системата. Но ако се запази съществуващото положение, трябва да очакваме да има дисбаланси в системата, които да доведат до ограничаване на производството“.

В страната ни се произвежда много електроенергия в определени моменти на годината – когато имаме ниско потребление в системата – месеците април, май и септември, до известна степен и октомври.

През тези периоди ЕСО предупреждава, че може да се наложи ограничаване на производството на енергия поради липсата на маневрени мощности в системата, които да дадат възможност тази енергия да се съхрани или да бъде компенсирано нейното производство.

Когато не можем да регулираме системата и определени производители работят, без да са си продали енергията, тоест има разминаване между техния график на производство и графика на продажби и то е положително по отношение на графика на производството, тогава системата излиза в положителен дисбаланс, тоест излиза в излишък“.

Затова, ако няма възможност да компенсира този излишък, ЕСО ще бъде длъжен да ограничи всички производители и те ще трябва да слязат на търговските си графици с цел да не се причиняват допълнителни проблеми в системата.

Лекарството

Системата се задъхва, но винаги има решения на проблемите, а от ЕСО очакват стъпки от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в подзаконовите нормативни актове и наредби.

Системният оператор е предложил мярка, която да бъде взета предвид от КЕВР, която да изпревари влизането в действие на вече направените промени в Закона за енергетиката.

Като временна мярка се предлага регулаторът да даде възможност да се регистрират като доставчици на услугата за регулиране надолу възобновяемите мощности, с която да може да се намали тяхното производство и да се компенсира този евентуален излишък.

Друго решение, за което от сектора отдавна настояват, е бързото развитие на проекти за съхранение на енергията, както и на енергийни коридори, за да може излишната енергия да бъде изнасяна от страната.

ПАВЕЦ-ите са генералното решение, защото помпено- акумулиращите централи, първо,  имат голям ресурс за съхранение на много електрическа енергия, второ, те внасят в системата т.нар. „инерция“, която липсва при останалите системи за съхранение от батериен тип“, обясни Цачев.

По думите му при батериите има инвертори, които не предоставят необходимата инерция в системата, те предоставят една синтетична инерция, за която „все още не сме убедени, че би вършила работа по отношение на динамичната устойчивост на електроенергийните системи“.

Изпълнителният директор на Национална електрическа компания (НЕК) обаче обясни, че съхранението си има своята цена, която не е ниска. Затова и то изостава спрямо развитието на ВЕИ.

С новите технологии разходът за съхранение на енергия достига 500 лв. за MWh, което не обуславя тяхното реализиране на чисто пазарен принцип“, каза той.

Според него докато тези слабости не бъдат отстранени и докато не спрем да гледаме на тази услуга като даденост, това ще води до забавяне на инвестициите.

Като цяло решение на проблема може да дойде и от газовите централи, които също са маневрени мощности.

Трябва да има ценови сигнали, които да подкрепят и насърчат инвеститорите да влагат в такъв тип производствени мощности, които да ни дадат възможност да управляваме адекватно електроенергийната система“.

И още инвестиции…

Развитието на мрежите е в основата на енергийната трансформация. Има проучване, че потреблението на енергия ще расте, затова трябва да се увеличи капацитетът на мрежите, коментира главният изпълнителен директор на "Електрохолд България" Карел Крал.

Ясно е, че трябва да се финансира, но въпросът е откъде. Финансирането може да стане по два начина – от потребителите чрез крайните цени или да се използват средства от европейските фондове.

От своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов допълни, че няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и разпределение, ще бъдат увеличени.

Председателят на КЕВР добави, че проблемът за развитието на мрежите е навсякъде, не е само в България. По думите му изследванията са показали, че до 2040 г. в света трябва да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което означава, че трябва да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа.

В България мрежовите услуги са най-евтините в целия Европейски съюз, добави Крал и допълни, че така мрежите не могат да се развиват.

Според Анжела Тонева, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на „Енерго-Про“, затова е важно електроразпределителните дружества да бъдат финансово стабилни, за да имат достатъчно средства за развитие на мрежите.

Заместник-председателят на Управителния съвет на „ЕВН България“ Калина Трифонова заяви, че инвестицията в мрежите е ключов момент, защото те са гръбнакът и основата, за да може да се извърши цялата трансформация към зелена енергия. По думите ѝ има огромен дисбаланс по отношение на насърчаването на производството на зелена енергия и стимулите за развитие на мрежата.

По думите на Иван Иванов принципът, който трябва да се спазва, е за всяко евро, инвестирано в производство, да има още 1 евро инвестирано в мрежата, а в момента това изобщо не се спазва.

Свикнали сме електроенергията да е евтина и да се харчи, както водата, и това нещо трябва да се промени“, заключи председателят на регулатора.

Източник: economic.bg

 

 

Коментари

 • Свикнали сме електроенергията да е евтина и да се харчи, както водата, и това нещо трябва да се промени

  22 Ное 2023 17:50ч.

  И що трябва да се промени? Как така във века на технологиите, когато все повече се ползва "безплатна", "възобновяема" и "неограничена" енергия тя пък взе да става все по-скъпа и недостъпна? Какво се случи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  22 Ное 2023 18:43ч.

  либерализация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Алиса: либерализацията е за ГЛУПАЦИТЕ!

  23 Ное 2023 10:32ч.

  Идеалната либерализация важи за едновремешното ловната ловно-събирателна цивилизация, когато Хомо е живеел основно по дърветата и е събирал плодове и дребни животни по земята... Ама за това трябва МИСЪЛ, и най-вече ГЛАД! Какво беше казал Стив Джобс преди около десетилетие? "Стойте ГЛАДНИ - и... ще преуспеете в инженерията" ! А НАХРАНЕНИТЕ политици освен да ни докарат до цивилизационна смърт - нищо друго няма да успеят да направят... То и затова от 40 години IQ-то пада в САЩ , в Обединена (добре НАХРАНЕНА) Европа - от 20 години насам ЗАТЪПЯРАМЕ, и никаква имиграция на мързеливи гладни от Африка и Азия няма да ни спаси! Затова и добре охранените български политици освен да ни водят към по-зле- нищо друго не успяват да направят... Поне през последните 25-30 години все така се движим ... надолу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой си

  22 Ное 2023 17:53ч.

  Защо някой не попита този Цачев, кой разреши присъединяване на тези ВЕИ? Нали той самият направи това. Сега пищи като ощипана мома. Да каже какви комисионни е вземал. Нали за това го държат, да ходи по гайдата на разни "бизнесмени" фотоволтаичета. До вчера дрънкаше как трябвали ВЕИ-та, сега, че не можело да се балансира системата! Що за наглост?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  22 Ное 2023 18:00ч.

  Единственото нещо което става ясно е, че енергиината ни мафия става все по-алчна и все по-неграмотно. Вече не може и да краде без всички в Европа да я разберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато нещата си дойдат на мястото, ще има 0% (нула процента) ток от ВЕИ в България

  22 Ное 2023 18:07ч.

  И няма да има нито един "инвеститор" във ВЕИ, който едновременно да е на българска територия и да е на свобода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  23 Ное 2023 9:29ч.

  Точно казано, присъединявам се. Изключение само за някои малки градинки в близост до селото, където може да има малка вятърна перка за помпа. А за "частните инвеститори" в енергетиката - на 100%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нека произвеждат,

  22 Ное 2023 18:19ч.

  нека се радват. Сега им паднало. Кат' няма държавници да кажат кое какво. Така си я караме от време оно. Нейсе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе то добре, ама коги нема слънце, ветър и вода ...?

  22 Ное 2023 19:07ч.

  А, вика цачко, те това го нема у конспекто! И затова дойчовците разритаха N на брой "перки" та да могат малко кюмюрец да копнат! Оти не са съвсем "зелени", демек почват лека-полека да "узряват"! А ние, кога! Правилно, когато "разритаме" "сглобката" (дано да е час по-скоро) и присъединените им! И кое налага "либерализация" (пфу, че дума) на пазара на енергия? Идиоти-управляващи, сопрете се, че колесници нема да останат за вас! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трябва да се финансира, но въпросът е откъде

  23 Ное 2023 7:36ч.

  евреогейският съюз изсипа дотук безчет милиарди уйро за избиване на славяни в усрайна и обещава още, значи пари има! Еми точно тези пари трябва да ги вземем и да си нормализираме енергетиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  23 Ное 2023 8:54ч.

  Такова нагло крадене, такава некадърност, такова безхаберие, никога не е било по тия географски ширини ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто бизнес

  23 Ное 2023 9:14ч.

  Проблемът може да се реши много бързо. Сваляш изкупната цена от ВЕИ . Второ, задължаваш ги да участва с процент в изграждане и модернизиране на преносната мрежа като акционери. Нали всичко е пазар? Имаш свръхпродукция и цената пада. Еленергията също е стока.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  23 Ное 2023 10:21ч.

  "Финансирането може да стане по два начина – от потребителите чрез крайните цени или да се използват средства от европейските фондове." - Ето къде е заровено кучето, значи след като едни гадове(и европейски тоже) с врътката ВЕИ се награбиха през бюджета, сега трябва да им строим и мрежи!!! А "златната младеж" глусува за П(перманентните) П (перверзници). А тук влълхвите, които организираха тая работа, ни обяснявата как трябвало да бъде, щото не било така... Паразитете "електроразпределителни дружества" и те се включиха в хора. Ми като няма кой да ви я купи енергията, заврете си я. Какво става като излезеш на пазара и никой не ти купи стоката!? Нали сте за свободен пазар!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ел. енергията не е баш стока,

  23 Ное 2023 13:21ч.

  щото не можеш да си я завреш в склада и да изчакаш по-добри времена, за да я пласираш. Излишъкът на ел.енергия води до разбалансиране, и в екстремни случаи на разпад на мрежата (за което плачат и в статията - искат някой да им направи килер за излишъците - кеф ти ПАВЕЦ, кеф ти батерии), щото инача трябва да ПЛАЩАШ някой да ти консумира излишъка (отрицателни цени на борсата). Ония ден имаше една друга статия за събор на енергетични светила (абе, проф. Василев от ТУ не се ли занимаваше с осветление, или е просто съвпадение на имена?) в стил "ко ше прайм", "Гласове" им бяха прикачили и презентациите на говорилнята. Прави впечатление, че сумата за "съхранение" на различните варианти варираше от 20 до над 50 лева на мегаватчас, смятайте това как ще се отрази на крайните цени. Само за сравнение - цената в момента за битов потребител на ЕлектроХолд е 15 лв/МВч без достъп, пренос, разпределение, ДДС и прочее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ел. енергията кайш

  23 Ное 2023 19:03ч.

  А защо унищожиха уникалната ПАВЕЦ "Чаира"? За да си пробутват мегабатерията, която още никъде другаде не е използвана. За една шапка мангизи. Това са нище ръководни тъпунгере майцепродавци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д.Колева

  23 Ное 2023 20:02ч.

  Много добре казано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MSA

  23 Ное 2023 11:17ч.

  https://www.eso.bg/doc/?460 Ей, на! Вижте в ден като този колко енергия генерират ВЕИ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "основно заради липсата"

  23 Ное 2023 11:29ч.

  Крайно време е журналистите да научат разликата между ЗАРАДИ и ПОРАДИ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  23 Ное 2023 18:52ч.

  Ето енергийният баланс на системата в реално време: https://www.eso.bg/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехе

  23 Ное 2023 18:56ч.

  Когато фотоволтаиците започнат да дават достатъчно ток посред нощ, тогава ще постигнем истинска енергетическа независимост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи