Джером Пауъл: Забавянето на инфлацията ще отнеме време

Джером Пауъл: Забавянето на инфлацията ще отнеме време

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл предупреди на пресконференция, че ще отнеме време, преди повишаването на основния лихвен процент да доведе до забавяне на инфлацията и че това със сигурност ще доведе и до забавяне на икономиката, съобщиха Франс прес и Ройтерс. По-рано вчера УФР повиши основния лихвен процент за четвърти пореден път с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) до нива от 3,75-4 на сто. С това лихвите в САЩ достигнаха най-високото си равнище от януари 2008 г.

Повишението, заедно с предходните, е едно от най-резките, предприемани от УФР от началото на 80-те години на ХХ век, когато инфлацията беше подобна на сегашната. Пазарите като цяло очакваха точно такова повишение, тъй като през последните няколко седмици представители на УФР изтъкваха необходимостта от продължаване на политиката на затягане въпреки опасността от преохлаждане.

Пауъл добави на пресконференцията, че бъдещите увеличения на разходите по заеми могат да бъдат направени на по-малки стъпки, за да се отчете досегашното "кумулативно затягане на паричната политика". Промяната в темпото може да настъпи веднага след следващото заседание на централната банка на САЩ през декември, заяви председателят на УФР. Той обаче побърза да предупреди, че остава голяма несигурност относно това колко високи лихвени проценти ще трябва да бъдат постигнати и те могат да се окажат по-високи, отколкото са били оценките на последната среща през септември.

Времето за преоценка на темповете на увеличенията "Може да дойде веднага след следващата среща или тази след нея", уточни Пауъл. "Никакво решение не е взето. Вероятно ще имаме дискусия за това на следващото заседание".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Кан Кан

  03 Ное 2022 9:07ч.

  Инфлацията ще я овладеят. Рецесията, която ще последва е неовладяема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  03 Ное 2022 9:16ч.

  Прогнозите са за ново увеличение през декември. ВАЛУТНИЯ БОРД ТРЯБВА ДА ПАДНЕ !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корифей Коджакорифееф

  03 Ное 2022 9:25ч.

  Щом се случи това, за което призоваваш:" ВАЛУТНИЯ БОРД ТРЯБВА ДА ПАДНЕ !!!" , само една седмица след като ВАЛУТНИЯ БОРД ПАДНЕ, един долар вече ще струва към 9,75 лева, а едно евро около 11.50 лева! Ако това ви е целта давайте смело напред! Легиона, който ошушка държавата, последните 12-14 години има доста евра за обмяна......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  03 Ное 2022 9:40ч.

  Обоснови се !!! Стига лозунги и апокалиптични прогнози, като Тиквата. Виж държавите с най-ниска инфлация дали са с валутен борд с валута вързана към еврото или долара !!!!!!!! Виж лихвите в САЩ и надигащата се хиперинфлация !!!И тук ли искаш лихви от 7% и повече ? ВАЛУТНИЯ БОРД ТРЯБВА ДА ПАДНЕ !!! И всяка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не съвсем

  03 Ное 2022 10:44ч.

  Донякъде съм съгласен, но спекулаторите ще ни съсипят. Ако се махне валутния борд спекулантите ще съсипят лева с къси позиции (за назидание), както чич Сорос направи в началото на прехода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  03 Ное 2022 11:03ч.

  Така е, но НЕ СЪВСЕМ. В сегашно време, България представлява интерес за Русия, а не за САЩ, които в момента имат по-важни цели-вътрешни и външни . България попада в зоната на руските интереси - икономически, военни, религиозни и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "България представлява интерес за Русия, а не за САЩ"

  03 Ное 2022 12:07ч.

  НИКОЙ не се интересува от България. България е пропаднала държава без бъдеще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изисква време…

  03 Ное 2022 9:13ч.

  А до тогава милиони ще обеднеят. Хиляди ще се евтаназират…това е целта ! План 2030 😈

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Целта е отписването на дълговете на Пиндостан

  03 Ное 2022 12:37ч.

  Покрай отписването на задълженията на тоталитарната банкова система, изградена под МВФ и СБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Честито

  03 Ное 2022 9:45ч.

  Вдигаш лихвите, намаляваш потрблението, предизвикваш рецесия, която намалява приходите в бюджета от данъци, увеличаава се дефицитът, правителствата са принудени да прибягват към все повече нов дълг, който е на новите, по-високи, лихвени равнища....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повече от видимо е, че

  03 Ное 2022 9:50ч.

  манипулациите на ФЕД не работят. Вдигането на лихвите не намалява инфлацията. Проблемът е системен и няма да има оправия - всичко ке падне догодина. Кernel panic

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марк МЕТА Шикългрубер

  03 Ное 2022 10:06ч.

  Абсолютно вярно. Ще допълня, че се очаква ( 50/50 )спирането на изкупуването на американски ДЦК , които отдавна са токсични. А това е и практическа кражба на вложенията ( платен колониален данък) на Япония, Китай и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  03 Ное 2022 10:23ч.

  балонът наречен американска икономика се пука по шевовете. вчера излезе графика за загубите на големите технологични компании в САЩ за '22 - Майкрософт 800 млрд., Фацебук - 700 млрд., Амазон - 650 млрд. и прочие. а имаше облъчени нефелници дето даваха за пример как видиш ли пазарната капитализация на тези компании били по-големи от БВП на Русия и прочие тъпотии. всичко е лъжа и измама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  03 Ное 2022 10:27ч.

  мисълта ми е от какво точно са продиктувани тези загуби? загуба на ноу-хау, на активи (хора, технологии и т.н.) или какво точно? няма причина за тях, освен ако не са били изкуствено надути от спекулативния борсов пазар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "вчера излезе графика за загубите на големите технологични компании в САЩ"

  03 Ное 2022 12:10ч.

  Това са нереални активи, или по-точно, тези компания НЯМАТ никакви активи. Въздух под налягане. И да поясня, истински активи на една фирма са нещо, което можеш да пипнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Ное 2022 11:55ч.

  Абе, големите демократизатори Сащ, кога ще започнат да изнасят поне зърно, собствено де, за страните демократизирани лично от тях - Афганистан, в Африка и ...., ами само дрънкат глупости по медиите ?! Хай, Уолстрийт се срина и вдигането на лихви няма да помогне, кризата в Сащ е системна и никой няма да излезе сух в света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " забавяне на инфлацията "

  03 Ное 2022 12:05ч.

  Не спиране, не прекратяване, а забавяне. Т.е. инфлацията ще галопира и никой не знае до кога.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пророк Илия

  04 Ное 2022 8:27ч.

  Пийте си ракията спокойно, до 2027, левът ще е вързан към рублата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи