Джанет Йелън: САЩ може да се окажат в дефолт след 1 юни, ако таванът на дълга не се повиши

Джанет Йелън: САЩ може да се окажат в дефолт след 1 юни, ако таванът на дълга не се повиши

След анализ на най-новите постъпления от федерални данъци, оценката ни е, че няма да можем да продължим да изпълняваме всички ангажименти на правителството след 1 юни, ако Конгресът не повиши или не премахне тавана на дълга преди това, заяви финансовият министър на САЩ.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че очаква да е в състояние да изплати всички задължения на правителството на САЩ само до 1 юни, ако не бъде повишен таванът на федералния дълг, с което засили допълнително ожесточената фискална битка между републиканците и демократите в Конгреса и Белия дом, предаде Ройтерс.

В писмо до Конгреса финансовият министър Джанет Йелън заяви вчера, че министерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения до "началото на юни", каквато беше предишната прогноза.  Тя предупреди, че САЩ може да се окажат в дефолт още от 1 юни, ако не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за повишаване на тавана на дълга, фиксиран на около 31 трилиона долара, посочва Франс прес.

След като на 19 януари бе достигнат таванът на заемите от 31,4 трлн. долара, Йелън заяви пред Конгреса, че министерството на финансите ще продължи плащанията по дълга, федералните обезщетения и ще прави и други разходи поне до 5 юни, като използва паричните постъпления и извънредни мерки за управление на паричните средства.

След анализ на най-новите постъпления от федерални данъци, оценката ни е, че няма да можем да продължим да изпълняваме всички ангажименти на правителството след 1 юни, ако Конгресът не повиши или не премахне тавана на дълга преди това, се казва в вчерашното писмо на Йелън.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • ваксиниран веган

  02 Май 2023 8:07ч.

  Ще се повиши, ще се повиши, този номер е игран многократно. Малко пазарлъци и задкулисни договорки... опа за Америка изразът е "преговори" и като получат тези от, които зависи, каквото е нужно, всичко ще мине.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Птибурдуков

  02 Май 2023 8:41ч.

  Тази новина се повтаря почти всяка година, този път обаче датата на фалита ми изглежда малко по-рано от друг път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  02 Май 2023 8:52ч.

  ... и накрая клик с мишката няколко стотин милиарда и всичко е Ок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя номер

  02 Май 2023 9:13ч.

  Ще върви, докато по голямата част от света търгува в долари. Тенденцията обаче е друга. А няма смисъл да печаташ, ако не ти искат напечатано то.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ваксиниран веган

  02 Май 2023 9:42ч.

  Мишката замени печатниците отдавна. Кешовите разплащания са минимален процент, така че липсата на кеш не се усеща. И самодейни печатари бол и голяма част докарват приликата до 100%.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замбия

  06 Май 2023 16:31ч.

  Тия са във фактически фалит и като детронират долара, което вече е в ход, съвсем ще се спихнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  02 Май 2023 8:23ч.

  Няма страшно. Страшното ще дойде като свърши мастилото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  02 Май 2023 8:25ч.

  Лошо! Има само един начин нещата да се завъртят към по–добре – още 1 млрд. насъщна помощ за Украйна и по–усърдна работа на печатницата...Между впрочем, Жак Атали предвиждал нещо за месец август, но той надали разбира колкото тази достопочтена госпожа, която от началото на годината само успокоява по–нервните.Корабът си потъва нормално!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  02 Май 2023 8:35ч.

  Който плаща и гласува да се дават пари на Украйна да плаща сметката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  02 Май 2023 10:00ч.

  Естествено че, таванът на дълга ще падне... Колко му е! И защо не, САЩ и без това прекрачиха абсолютно всички "червени линии" във всяко отношение. Има само един проблем - отшумяването на долара, в качеството му на световна резервна валута е необратим процес със стабилна тенденция, което няма да позволи повече износ на американската инфлация, която да се разпределя върху плещите на останалата част от света, в този обем, в който успяваха да го правят до сега. А тази останала част от света, която все още поема американските пасиви, бавно но стабилно ще се свие само до васалите на САЩ от "златния милиард", който постепенно се превръща в "калаен милиард"... Така че, във Вашингтон ще им се наложи добре да си помислят, как да се спасяват, защото вече дори „приятелите им“, започват да осъзнават, че кораба потъва…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То не е ли това целта с тази финансова схема - и народът на САЩ, и правителството им, чрез държавни договори, да са Вечен длъжник на "централните" си частни банки и на онези, които са отчасти са им поели Вечния дълг?

  02 Май 2023 10:24ч.

  А който е длъжник не е свободен и прави това, което му казват онези, на които е длъжник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сам

  02 Май 2023 10:46ч.

  АМИ 100 ДОЛАРА МАКСИМАЛНА ЗАПЛАТА В ФАЩ И НЕЩАТА СЕ ОПРАВЯТ, А ОСТАНАЛИТЕ ЖИВИ СЛЕД ЕДНА ГОДИНА В СИБИР КОМАНДИРОВАНИ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи