Две трети от американците живеят от заплата до заплата

Две трети от американците живеят от заплата до заплата

Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си бюджет заради продължаващото покачване на цените, което надвишава повишението на заплатите, информира Си Ен Би Си.

Към септември 63 на сто от американците са живеели от заплата до заплата, според неотдавнашен доклад на "ЛендингКлъб" (LendingClub), което е близо до отчетения през март исторически максимум от 64 на сто. Миналата година броят на хората, които са се чувствали притиснати от финансови затруднения, е бил около 57 на сто.

"Потребителите не са в състояние да се справят с галопиращата инфлация", казва Анудж Наяр, специалист по финансовото здраве в "ЛендингКлъб". "Да има работа вече не е достатъчно за средностатистическия американец", посочва още той. Според него увеличението на заплатите не е достатъчно и много потребители остават с много малко или никакви средства, след като платят месечните разходи. По думите му инфлацията е довела до постоянен спад на реалните заплати.

Индексът на потребителските цени, който измерва средната промяна в цените на потребителските стоки и услуги, се е повишил с 8,2 на сто на годишна основа и все още се колебае около най-високите равнища в началото на 80-те години на миналия век.

Реалните средни почасови доходи са се понижили с 0,1 на сто на месечна основа и с 3 на сто на годишна основа, според Бюрото по трудова статистика. 

В отделен доклад на "Селъри файнанс" (Salary Finance) се посочва, че две трети от работещите пълнолетни американци са заявили, че са по-зле финансово, отколкото преди година.

Дори финансите на хората с високи доходи са се влошили, отбелязва "ЛендингКлъб". От тези, които печелят шестцифрени суми, 49 на сто са заявили, че живеят от заплата до заплата, което е скок спрямо 38 на сто миналата година.

В резултат на това много американци са прибегнали към спестяванията си или до заеми.

С този темп финансовите трудности могат да достигнат рекорден максимум до края на 2022 г., според Наяр. С оглед на това, че не се очаква инфлационният натиск да се понижи животът от заплата до до заплата е напът да се превърне в норма, заяви той.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши миналия месец основната лихва с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, за да успокои галопиращата инфлация. Централната банка намекна , че може да се очакват още увеличения, докато инфлацията не покаже признаци за отстъпление.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • а ние цял живот като живеем така?

  25 Окт 2022 8:53ч.

  световната новина; американците не можели да се справят с живота; ами да могат; да сядат и да се учат;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  25 Окт 2022 10:30ч.

  Те в САЩ така живеят от поне 50 години, а вероятно и преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лальо, кумунизино,

  25 Окт 2022 11:55ч.

  какво ти разбира червената чутура от великите САЩ, дето и през плет не си ги помирисвал, шумкарски сине

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а тия в Русия на които след съкрашенията

  25 Окт 2022 10:07ч.

  им раздадоха по една нива с картофи от 20 декара как карат до реколтата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  25 Окт 2022 10:58ч.

  Това по НоваТВ ли го казаха?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Две трети от американците живеят от заплата до заплата

  25 Окт 2022 10:29ч.

  Така ги държат послушни. Това е цената и целта на "икониомиката на потреблението".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак москалска пропаганда и кунистически лъжи

  25 Окт 2022 10:35ч.

  на Запад се живее като в рог на изобилието, а не като в болшевишки хоремаг с галошите и мотиките плюс вечен дефицит на елементарни неща като сол кибрит и оцет

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  25 Окт 2022 12:46ч.

  В Русия отдавна няма болшевизъм. Не знам кога си бил последно там и къде ги видя тези "хоремаги" :) Но важното да си сложиш тъпия коментар във форума, за да те харесат началниците от Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е, да, трябва да оцелявам и да живея сносно някак си

  25 Окт 2022 12:51ч.

  намерил съм му цаката. не ме съдете, а проявете разбиране. то всичките са маскари, така че няма значение откъде идва парицата. само да я има в доволно количество. не ме съдете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не вярвайте на москалите и кумунизите

  25 Окт 2022 10:41ч.

  западният човек всеки месец е със супернов мобифон, всяка година с нова суперкола, това маркови дрешки, козметика, супермодерни хитачита и електроники, климатични инсталации, пухени пердета и юргани, макдоналдс и суперкачествена разнообразна изобилна храна - всичко е на макс на Запад плюс супервисоки заплати и модерна работна среда и демокрация

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъжат като партийни секлецари

  25 Окт 2022 10:47ч.

  а за западната култура да не говорим - суперфилми със страхотни ефекти, по хиляда най-разнообразни и интересни телевизионни програми на триметрови плазмени модерни телевизори Сони Тринитрон, корекоми на всеки ъгъл по два, паради и весели усмихнати щастливи хора и никаква сатрапска цензура, а свобода и слънчев живот

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богата Америка

  25 Окт 2022 11:34ч.

  Знаете ли, че за една година, броят на американците пътуващи в чужбина е точно равен на броят на руснаците пътуващи в чужбина?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това не може да бъде. фейк.

  25 Окт 2022 12:16ч.

  чебурашките нямат пари за картошки и самагон, та в чужбина ще ми ходят с дрипавите си валенки. напънала се жабата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мхм

  25 Окт 2022 15:48ч.

  За това по цяла Европа плачат за загубените пари от руски туристи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи