"Дойче веле": Занемарена Германия - разбити пътища, мостове в разруха

"Дойче веле": Занемарена Германия - разбити пътища, мостове в разруха

Автор: Сабине Кинкарц, "Дойче веле"

Познавате ли тази Германия? Разбити магистрали, пропадащи мостове, ненадеждни железници – инфраструктурата в Германия на много места е в окаяно състояние и се нуждае от саниране. Нужни са милиарди, а те липсват.

Химическият концерн BASF е една от значимите величини в германската промишленост – той оперира в цял свят. Има 112 000 служители и производствени мощности на 230 различни места. Една трета от служителите са в централата на компанията в Лудвигсхафен. "Това е най-големият химически завод в света", казва главният изпълнителен директор Мартин Брудермюлер. Но ситуацията му не е розова.

В Лудвигсхафен се борят с тежки финансови проблеми: през 2023 г. концернът е имал печалби навсякъде по света, само не и в самата Германия – тук е реализирана загуба от 1,5 милиарда евро. По думите на Брудермюлер проблеми създават най-вече увеличените разходи за енергия, както и изискванията за опазване на климата.

Преносът на електроенергия е по-скъп от производството

Производството ще бъде електрифицирано, от което следва, че потреблението на електроенергия ще се увеличи от три до четири пъти. Откъде обаче ще дойде тази енергия? "Ще се наложи да спрем нашите високоефективни газови електроцентрали в Лудвигсхафен", казва с горчивина Брудермюлер и добавя: "Ако трябва ще построим и вятърни електроцентрали в Северно море", уверява той.

Концернът дори е придобил дял във вятърен парк край нидерландското крайбрежие. Но откакто през януари т.г. германските оператори на електропреносни мрежи удвоиха таксите за ползване на електропроводите, преносът на електроенергия до Лудвигсхафен вече излиза по-скъпо, отколкото нейното производство в Северно море.

Цената на енергийния преход

Германия се нуждае от разширяване на енергийната инфраструктура. Планирани са около 14 000 километра нови електропроводи за високо напрежение, към които в обозримо бъдеще трябва да бъдат добавени още хиляди километри. Но планираните от германското правителство милиардни субсидии отпаднаха след решение на Конституционния съд, което отвори огромна „дупка“ в държавния бюджет.

Сега федералното правителство трябва да пести, а от потребителите и компаниите ще се изисква да плащат повече. Шефът на BASF не е единственият, който е скептично настроен: заедно с управителните съвети на Deutsche Telekom и на енергийния гигант E.on, Брудермюлер е съставил писмо, в което тримата топ мениджъри бият тревога и изискват разходите за осъществяване на енергийния преход да бъдат финансирани по друга схема. Особено като се има предвид, че мрежовите такси вероятно ще нараснат още повече.

Инфраструктурата е въпрос на оцеляване

Не е само енергийната инфраструктура, която създава проблеми на компаниите. Също и останалата част от инфраструктурата в Германия е "крайно недостатъчна“ и се превръща в "пречка за растежа". В продължение на десетилетия международната конкурентоспособност на Германия се основаваше на много добре развита и надеждна инфраструктура, особено в областта на енергетиката, транспорта и телекомуникациите. От години обаче тъкмо този фактор заплашва да се превърне в пречка.

"Инфраструктурата е въпрос на оцеляване", казва Брудермюлер, когато говори за разбитите пътища и магистрали, разрушените мостове и водни пътища, ненадеждните железници, липсата на далекопроводи, бавното разширяване на оптичната мрежа и недостатъчната цифровизация на публичната администрация. "Ако това не се промени, компаниите ще започнат да заобикалят Германия“, предупреждава той.

Рушащи се пътища, мостове и железопътни линии

По магистралите в Германия има 4500 моста, които са в много лошо състояние. За някои от тях единственото възможно решение е да бъдат взривени и изградени изцяло наново.

Релсовият път и контактната мрежа на „Дойче Бан“ са силно износени в 40 участъка с обща дължина над 4000 километра, че се налага те да бъдат изградени наново. Субсидията на федералното правителство възлиза на около 27 милиарда евро до 2027 година, но е пределно ясно, че това няма да е достатъчно.

Спорът за “дълговата спирачка“ 

Федералните, провинциалните и общинските власти не разполагат с достатъчно средства за обновяването и модернизацията на тази инфраструктура. Особено като се има предвид, че т.нар. дългова спирачка, заложена в германската конституция, изисква държавните разходи да не надхвърлят приходите.

Това правило стана повод за сериозни спорове във федералното правителство при обсъждането на бюджета за 2025 година. Социалдемократите и Зелените настояват временно да се преустанови действието на „дълговата спирачка“, каквото изключение беше направено през последните години – първо заради пандемията от коронавирус, а след това и заради войната в Украйна. Либералите обаче са против и настояват, че от 2025 г. всички министерства трябва да правят икономии, защото в бюджета може да се отвори „дупка“ от 25 до 30 млрд. евро. Министърът на транспорта Фолкер Висинг също е против отмяната на „дълговата спирачка“. Според него е нужно да се мобилизира частен капитал в рамките на инфраструктурен фонд, в който да се набират средства за години напред.

По-голяма финансова гъвкавост?

Редица икономисти подкрепят временната отмяна на „дълговата спирачка“, за да могат инвестициите в инфраструктура да се финансират и чрез заеми. Дори в средите на бизнеса, които по принцип са привърженици на строгата бюджетна дисциплина, се наблюдава растяща подкрепа в полза на по-голямата гъвкавост.

 

Източник: "Дойче веле"

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  20 Апр 2024 10:11ч.

  Много се радвам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  20 Апр 2024 10:35ч.

  Целта на САЩ бе да разбие Европа. Нали имаме много "умни" политици в ЕС им помогнаха това бързо да се случи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Апр 2024 12:31ч.

  Насочваща тревожна статия точно на рождения ден на Месията !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майката на костов

  20 Апр 2024 10:13ч.

  Навсякъде режимът на либерастията води до упадък и мизерия! Най важното за управляващите , е човек да може да си смени пола и да се надруса с наркотици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  20 Апр 2024 14:53ч.

  Така и - справка Русия, Куба, Венецуела, Беларус и Мали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ъ-хъ

  20 Апр 2024 10:18ч.

  Наблюдавайки внимателно тенденциите базиране на събитията съобщавани тук таме на мен ми се вижда в бъдеще някакъв аналог Ваймарската република. А после.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От първо лице

  20 Апр 2024 10:37ч.

  Големият проблем в Германия е некомпетентността на работещите и то в големи компании.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  20 Апр 2024 10:39ч.

  Ръководителят на Националната полиция на Украйна Иван Виховски внезапно и неочаквано обяви вчера, че децата, за чието отвличане Украйна по-рано обвини Русия, са намерени . В Германия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Апр 2024 10:47ч.

  пращаите оръжие и пари на украина пък мостовете нека се рушат хранете етносите от целия свят които напират да са в германия и се не боите блеете около бирата и наденичките и сега всичко ще ви излезе през носа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Petronius

  20 Апр 2024 12:46ч.

  Точно! Само ще добавя: ... и само някой да каже нещо против политиката, джендърите, укрите, арабеските, африканците и цялата мързелива и криминална паплач, която импортират на конвеир, ще бъде глобяван и ако трябва, вкарван на топло, да му бъде за урок, друг път да мисли, преди да се осмели да каже истината!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  20 Апр 2024 11:13ч.

  Май от "Кога ще ги стигнем американците?", минахме на "Кога ги стигнахме германците?". И тях ги управляват некадърни комсомолски партийни шуробаджанаци; и тях ги облъчват с куха идеология (евроатлантизма) като нас едно време (и сега); и те упорито си закопават ядрената енергетика и ТЕЦ-овете, като нас; и там инфраструктурата се разпада, като у нас; и там полицията не може да се разправи с "мутрите" (нарастването на организираната и уличната престъпност); и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бъдещето на Западна Европа е филиал на Северна Африка под вещото ръководство на Лондонабад

  20 Апр 2024 11:27ч.

  Ценрална Европа може би има шанс като своего рода нова Австро-Унгария под някаква форма. Източна Европа е ясна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  20 Апр 2024 12:18ч.

  Спасението е в ръцете на Японеца, престъпник наркотрафикант, сега патриарх Киро Гундяев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евродрисня, като паднеш от колесника и се размажеш на пистата, там ще те оставим да си изсъхнеш и Яхве няма да те види

  20 Апр 2024 13:21ч.

  Освен това, педерастията е смъртен грях и според тората. Няма спасение за вас, задноприводните предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахаха

  20 Апр 2024 14:54ч.

  Ти гледай в С. Корея да управляват Кимчетата, Европа я заеби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако преживееш лечението от евроатлантизъм с трудотерапия в специализирания санаториум, който те очаква на едно китно дунавско островче

  20 Апр 2024 15:19ч.

  Ще те командироваме в КНДР да видиш чиста и подредена страна, не като в Европската кочина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  20 Апр 2024 18:39ч.

  Ти що не отидеш еднопосочно в този рай, а цървул непоръбен? Щото и за БДЖ нямаш стотинки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теб ще те изпратим там да видиш държава

  20 Апр 2024 18:42ч.

  Аз съм ходил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  20 Апр 2024 12:33ч.

  В Германия поне има какво да се занемари и разбие, на матушката калните пътеки са вечни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При вас мъртвия трябва да се предаде на земята до залез слънце същия ден, иначе Яхве няма да го отчете в тефтера

  20 Апр 2024 12:47ч.

  Има да си съхнеш на пистата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бе

  20 Апр 2024 12:53ч.

  Мравките ще почистят месото от кокала. Ако има кокал де.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Куци Коньо

  20 Апр 2024 12:43ч.

  Какви комсомолски партийни шуробаджанаци се въртят в празната ти кратуна? Всичко в този живот се дължи на морал, отговорност към семейството и обществото и преди всичко честен труд. На това се е крепил светът , но вече това не са ценности. Ценности е да плямпаме глупости във форума....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  20 Апр 2024 12:55ч.

  Ти май хабер си нямаш от Германия? Добре, не е шуробаджанащина, а е номенклатура, така става ли? Пример? Оная там, дето води комисариата на ЕС, как ѝ беше името?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  20 Апр 2024 15:07ч.

  Exactly, Mr. Haha! You got me right! А г-н "До мен", явно трябва да ви обясня "вица", щом не стопляте какво съм написал. Първо, чисто роднинско-приятелската шуробаджанащина еволюира до партийна "шуробаджанащина", която се изразява в характерното назначаване (само) на "близки" хора. Било то "близки" на Вожда (Ръководството) хора, било то "близки" (членове) от една и съща партийна организация (неоПартия-майка), и/или "близки" по политическа идеология хора (в случая евроатлантизма). Все се назначават партийно "близки" (хора), дори да са некадърници. "Близки" (роднини, приятели и колеги) стават членове в една и съща ("семейна") партия, след което си "разпределят" ключовите постове. Пример от България - партийният член Цв. Цв. бе назначен на висока държавна позиция от партийния лидер Бойко Борисов, защото е кадърен, или или защото е "близък" (приятел) на партийния вожд? Партийните членове Кирчо и Кокорчо (и другите простокирчовци) се "връткат" на високите държавни постове, защото са кадърни, или защото са "близки" хора? Д. Дренчев стана член в една партия, защото много вярва в идеологията й, или защото там е брат му, който пък го уреди на избираемо място в кандидат-депутатската листата? Същото е и на Запад, защото "партийният кариеризъм" включва това да станеш "близък" на Вожда (партийното ръководство), за да ти имат доверие и да те назначават на ключови длъжности. Че и след време ти самият да станеш "партиен вожд". Но може би аз греша, и не партийно-идеологически "близките" хора от партийното "семейство" (организация), взело властта израстват в кариерата и биват назначавани на висши държавни длъжности, а само най-кадърните. Затова съм сигурен, че ЕК, например, е съставена от НЕблизки, случайни непознати, свръх умни професионалисти, а не от "партийни шуробаджанаци". И "Пипергейт" е "фейк нюз". Второ, за "комсомолските" западни организации за "млади лидери", "развитие на демокрацията", "културно-образователен обмен" и прочие, чрез които се създават и селектират партийните и държавните лидери на Запад, няма да отварям темата, че и без това стана предълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Deutsche Welle е парцал

  20 Апр 2024 12:57ч.

  Ако ти кажат нещо, иди го провери. В повечето време пълни лъжи, в останалите случаи полуистини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фон Лайен уби Европа! Честито на печелившите!

  20 Апр 2024 13:04ч.

  Булгар-булгар, тип Шишо, Борисов, нов кмет, европедеала и прочие, много си падат по Германия, мерцедесите, стегнатите парадни редици, елегантни черни униформи, организация, дисциплина (щото самите те я нямат), само дето забравят, че има и един крилат израз "ИЗПАДНАЛ ГЕРМАНЕЦ". Нация, на която собствените им съюзниците им взривиха най-важните елементи от националната им сигурност, а те само си вдигнаха розовите прашчици, е достойна единствено за презрение. България за пореден път е на същото дередже - ще падне заедно с дойчовците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  20 Апр 2024 13:09ч.

  Щото във вашата сбъркано православна източна клоака всичко цъфти наред с москвичите и волгите, късопаметници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безмислено е да се докарваш на Яхве бе

  20 Апр 2024 13:14ч.

  Той със засъхнали мокри петна не се занимава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  20 Апр 2024 13:18ч.

  Познавам западния манталитет отпреди доста години като млад екскурзовод, просто бяха стиснати и ограничени, но не съм очаквала, че ще я докарат дотук. Приятелка се върна оттам преди седмица, момичето й учи химия в голям град, разказа ми същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Апр 2024 14:04ч.

  в германия също има корупция но е по рафинирана от нашата ние сме цървули по генезис и такива ще си останем

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българина

  20 Апр 2024 14:16ч.

  не са виновни предателите политици, те са си такива и е ясно на всички, а хората които гласуват за тях, точно както тук. Не гласуват за патриотични партии, а за глобалистки корпоративни такива, получават точно това, като тук Р А З Р У Х А във всички аспекти, а и каквито си ги внесеш, за миграцията говоря, такава ти става държавата, принципа на ДИФУЗИЯТА на материите важи навсякъде. Като стоят едно до друго злато и желязо, след 20 г , мястото на контакт става нещо, което не става за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  20 Апр 2024 14:44ч.

  Така е. Докато избират светофари, ще са шампиони по настъпване на мотиката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ф6трт

  20 Апр 2024 15:38ч.

  Викнете Соррос да ви ги оправи , маййка ви дее6а маллоумна. Фалит за Дойче Веле! Трудов лагер за Соррос и неговите гзолизачи в БГ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи