"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вълна от неплатежоспособност на дългови задължения от страна на компаниите в САЩ и Европа е неизбежна, отчасти поради най-бързия цикъл на затягане на паричната политика от 15 години насам, твърди "Дойче банк" в годишното си проучване за неизпълнението, публикувано в сряда.

Експертите на банката очакват процентът на неизпълнение да достигне своя връх през четвъртото тримесечие на следващата година. Те прогнозират, че пиковите нива на неизпълнение ще достигнат 9% за високодоходния дълг на САЩ, 11,3% за американските заеми, 4,4% за европейските високодоходни облигации и 7,3% за европейските заеми.

Агресивното повишаване на лихвените проценти с цел укротяване на инфлацията от страна на големите централни банки, включително Федералния резерв на САЩ, повиши рисковете от глобална рецесия. Най-голямата европейска икономика, Германия, изпадна в рецесия.

Оценката за върхово ниво на неизпълнение на задълженията по заемите в САЩ от 11,3% би била почти рекордна, в сравнение с върховото ниво от 12% по време на световната финансова криза от 2007-2008 г. и 7,7% по време на технологичния балон в САЩ в края на 90-те години на миналия век, отбелязва "Дойче банк".

Рисковете от неизпълнение на задълженията за европейските фирми изглеждат по-ниски от тези за американските им колеги, като се има предвид по-високият процент на облигациите с по-добър рейтинг, както и по-голямата европейска фискална подкрепа и по-малкият размер на дълга в бързоразвиващите се сектори, като например технологиите.

В рамките на европейския пазар на високодоходни облигации недвижимите имоти са секторът, който е подложен на най-голям натиск и на който се пада над половината от целия европейски високодоходен дълг с проблеми, заявяват от "Дойче банк".

Експертите отбелязат, че приносът на нов капитал от частните собственици на компаниите, фискалните стимули в Европа и намаляването на лихвените проценти на централните банки могат да помогнат за смекчаване на някои рискове и за избягване на най-лошия сценарий.

Все пак това не би предотвратило базовия сценарий на нарастващи нива на неплатежоспособност, заключват от "Дойче банк".


Източник: reuters.com

 

 

 

Коментари

 • Лайтмотив

  04 Юни 2023 17:33ч.

  От 2020 насам като дойде лято се казва как и тази година ще е що-годе добре, но от догодина вече ще стане непоносимо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Започна от 2000г

  04 Юни 2023 17:54ч.

  От тогава Китай върви напред и нагоре, а Запада надолу. Направи справка за производство на стомана, алуминий, цимент и всичко друго за което се сетиш. Запада спря да произвежда и парите нямат покритие и в резултат банките разполагат с хартийки. Разбираемо е банка с хартийки да фалира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Never bet against USA

  04 Юни 2023 18:53ч.

  Никога не залагай срещу САЩ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безплатна Енергия

  04 Юни 2023 20:54ч.

  Never? Really? Никога? Наистина ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nippon

  04 Юни 2023 17:37ч.

  И на кой му пука за дойчланда ? България си е оправила всички проблеми и ще трепери за германите ли ? Глупости на N-та степен. Целта на шайката /временно назначена да управлява планетата Земя/ е да опразни планетата от хората. И за целта използва идиотските решения , които ежедневно бълват европарламентите и западните и източните управления на държавите . Може би единствено няколко държави все още се управляват от нормални хора. Всичко останало е на управление от олигофрени със тежка умствена недостатъчност , иначе казано за ликвидация. А ядрено оръжие е използвано преди хиляди години - справка "Махабхарата" . И няма гаранция , че няма да бъде използвано отново , за пореден път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми няма дойчланд

  04 Юни 2023 17:49ч.

  няма ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, айде сега, за едни фалити ли ще плачем?

  04 Юни 2023 17:52ч.

  Важното е Украйна да победи Русия, нали така? Другото са подробности. Германия била изпаднала в рецесия, а бе майната и на Германия. Важно е на Путин да му е зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  04 Юни 2023 18:28ч.

  Ние като влезем в Еврозоната, ще спасим германците от фалити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, ще положим българския лев курбан

  04 Юни 2023 18:50ч.

  за спасението на еврото , което вече и Господ не може да го спаси. Борис Трети поне това не е направил след краха на Вермахта при Сталинград, а именно да положи нашата армия курбан за неговото спасение. Затова и имахме възможността чрез участието на тази армия в Отечествената война да запазим границите си, с Южна Добруджа включително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хазин

  04 Юни 2023 19:11ч.

  Капитализма като система е нестабилна и временен процес. Трябва и периферия за усвояване и експанзия. Тъй като все още не можем да усвояваме марс, и други планети :) идва системна криза на капитализма. Даже и вътрешно трудно се усвояват нови територии и в миналото системните кризи са решавани с депресия 1920, световна война 1 и 2.... След фалита на капитализма 1970 има ревизия и надстройка спекулативен финансов капитализъм. Това е типичен финансов балон на всеки десетина година леко се напуква и трябва контролирано да се издиша 1990, 2001, 2008. След 2008 и тази далавера финансов капитализъм не работи, там има едни формули дето един момент когато дълга към БВП-то мине едно съотношение, не можеш да печаташ пари без покритие, много бързо се връщат като инфлация. Нямам предвид само коефициента М3, това е секретна наука за посветени дори няма терминология и не се преподава никъде, но Господарите на ФЕД, и малко други ги знаят тези неща;) . Даже и без дедоларизацията която върви, а с нея се ускорява крайния предел и приключването на капитализма. Въпросът е какъв посткапитализъм да бъде, този на Шваб- един централен, кастово общество с биологически касти или многополярност и различни варианти, но тъй като трябва да е инклузивен без ръст възможните варианти са робовладелческо общество, феодализъм или комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  04 Юни 2023 19:22ч.

  Далеч по-важна е вълната от бомби и рейдове в граничещите с Украйна области в Русия. Шебекино, Белгород, Брянск, Краснодар. Горят складове, нефтопреработващи, гари и казарми. Украйна ще ги смаже, първобитна Русия никога не ще може да заплашва Европа ! Слава ЗСУ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Научи българския език, щом пишеш на българи

  04 Юни 2023 19:34ч.

  на български не се казва "Слава ...", а да "Да живее ...". Ясно е защо, важни само нещата които са живи на този свят, а на умрелите каква ти слава, те са в друг свят и друго ги касае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кафа

  04 Юни 2023 20:12ч.

  Синия, измислици не ни се четат. Давай линкове с доказателствен материал! Ама не от украински психотронни агенции, работещи за военните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  04 Юни 2023 21:48ч.

  “Cannabis Coin” is the new crypto…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народе

  04 Юни 2023 22:55ч.

  Българските пари - спестявания в банките на бизнес класата са над 120 милиарда лева, и нарастват, спестяванията на работническата класа намаляват постоянно и са 2-милиарда лева, разлика 60 пъти. В криза, бизнесът пасува, и чака, както трейдър чака. Държавата е локомотивът след която и бизнесът си прави път. Но в либертарианска държава няма държава, само слугинаж на плутокрацията и държавен дълг за да не фалира бизнесът. Китай има бюджетен дефицит, има дълг 80% от БВП - държавен дълг. Заемите - кредитът в Китай е три пъти повече от депозитът. Имат най-много напечатани пари, и парична маса като процент от БВП. Но никаква инфлация. Имат два пъти повече инвестиции, просто не спестяват не пасуват, 70% от собствеността в икономиката е държавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ има дълг 80% от БВП”

  04 Юни 2023 23:18ч.

  Всяка държава е длъжна да има дълг и да си плаща лихвата на МВФ. Откаже ли се да дължи, ще я сполети участта на Чаушеску. Норвегия също има дълг, въпреки, че всяка пета акция в Света е притежание на Норвегия. А Китай притежава облигации на САЩ на стойност трилион долара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народееееее

  04 Юни 2023 23:41ч.

  Външният дълг на Китай е 15%, и не е задължително да е държавен. Просто си печати облигации държавата освен банкноти. Но китайците яко взимат заеми, от държавните банки.. Държавата яко движи планът и икономиката. Консерваторите и демократите са либертарианци за неолиберална икономика - новият капитализъм - държава само субсидираща банките и бизнескласата, ниски данъци, малки заплати, държава само да спасява частните банки и големият частен капитал. Путин е либертарианец, Рейгън, Тачър, Байдън, Тръмп, Хитлер, Зеленски, Орбан, Ердоган, Бойко, Станишев.. Доган. Костадин Костадинов.. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/Bank_credit_to_the_private_sector

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  04 Юни 2023 23:48ч.

  Мдам... Всичко това оправдава една хубава ядрена войника, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сорос

  04 Юни 2023 23:53ч.

  Оправдава е един новонормален свят, за който и вашия Путин е вътре в схемата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недей така, бе

  05 Юни 2023 0:50ч.

  Ако Путин го ликвидират Су-то ще скочи сам от 6 етаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  05 Юни 2023 2:17ч.

  Нещо явно не сте добре. Или ви липсва интелект да формулирате нещо...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  05 Юни 2023 2:20ч.

  Впрочем темата беше за предстоящи фалити на банки, а вие по стар болшевишки качин почнахте с "защо биете негрите"... Ма толкози си можете, толкоз правите, разбираемо е. Само че разберете най-сетне, не ставате за тази работа. Затова и началникът дойде тук, за да ви прегледа рабората, че само хабите парите. А от вас полза - йок.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеееееееее

  05 Юни 2023 0:21ч.

  Дачков, Путин и Орбан, Карбовски, са ученици на Сорос и работещи преди за соросни проекти. Ето защо Дачков казва, като Пролет Велкова - че ще стигнем сегашна Англия и Западът, когато косим ливадата без революции и промени поне 300 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народееееееееееееееееееее

  05 Юни 2023 0:22ч.

  Никой още не е казал, че Виденов е искал валутен борд още през лятото на 1996г., но му е отказано от МВФ и Желю Желев и сие, банките, са били против, защото са изнудвали Виденов за ликвидиране на цели сектори в икономиката. Никой не казва публично, че Тодор Живков е настоявал и е бил осведомен за смяна на социализмът с неолиберализъм - модерен капитализъм, още през 1980те, и е приветствал цветните революции в Полша и Унгария през 1989г. Никой не казва публично, че БКП още управлява но със съгласието и одобрението на МВФ, НАТО, ЕС, САЩ, ЦРУ.. И - че всичко върви по план и насоки от САЩ още от 1990та година - чрез техни НПО и фондации, като тази инвестиционна компания създала фондация "Америка за България", всички деца и внуци на другарите от БКП-ЕЛИТ-ОЛИГАРХИЯ и ДС, се изучиха и дипломираха в училища на ЦРУ и Сорос.. Защо не могат да се разберат вече 15 години? Защото след световният кредитен бум от 2002г. до 2009г. кокалът получи и мръвка и е твърде голям. И жажда за евро-средствата. Плутокрацията в България получила много от приватизация, субсидии и кредитният бум, се опитва да опази своето от лакомите лапи на САЩ. И двете сили са зависими един от друг, но НОВАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ, като старата, идва с обещания за справедливост и цивилизован избор, и голяма плячка за местната олигархия, но целта е денационализация на капиталите - инвестициите и засмукване на блага в полза на столицата на империята където е имперският елит. Пазар и евтини ресурси, стоки, за приближеното население до столицата - за да няма бунт и революция. Бедните страни не могат да изкупят произведеното от тях, стоката отива на платежоспособен пазар - където става повече изобилие и повече печалба. Важното е тези в бедните страни да имат ниски заплати, а неплатеното за заплати от добавената стойност ще служи за изплащане на заемите и лихвите на плутокрацията - компрадорите, и на държавата лишена от добри данъци върху добри заплати, и върху инвеститорите. Инвестицията е новото робство, чуждата инвестиция прави желязна тази политика. Руската плутокрация се усети но имаше и сила, голяма държава. Орбан се съпротивлява. Бразилия се съпротивлява, БРИКСовете.. Само Китай владее ситуацията, нямаха евреи които да предадат социализмът и народът. КОГА ЩЕ ГИ ЧУЕМ ТЕЗИ НЕЩА, ПУБЛИЧНО, ОТ ИЗВЕСТЕН ЖУРНАЛИСТ ИЛИ ПОЛИТИК, ПОЛИТОЛОГ?? Всички се лутат като слепци или водени от едноок. .......... (Гешев е още приятел и служител на Бойко, кръгът Банкя. Кирил и Рашков вкаараха Бойко в "арестът" - театрото, по заповед на ЦРУ и ЕС-кукловодите, със съгласието на Бойко, за да го изперат и да стане коалиция. Но Бойко не иска коалиция, ПП не може да си позволи коалиция - имиджово. Всико е натиск от САЩ и НАТО. Бойко се опъва, и е на стратегия, тактика, да казва, че иска, много иска, заплашват го с Магнитски и какво ли не. Но е инструктирал всички да саботират тази коалиция. Всичко което става е точно това. ДПС не искат коалиция, обичат Бойко и кръгът Банкя, но са притиснати от НАТО-САЩ, и публично се съгласяват. САЩ-НАТО-ЕС искат български Зеленски - Кирчо, а Бойко да си трае като Порошенко. Други събития няма. Дори да стане правителство, Бойко подмолно ще разруши това управление. Записът на Радостин е Бойков номер.. Гешев работи и ще работи за Бойко. Но сега трябва да играе роля като враг на Бойко, че когато Гешев срути правителството, Бойко да е НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МИРИСАЛ. Дори митингите за мир са диктувани от Бойко. САЩ натиснаха ГЕРБ да приютят СДС, Цветанов отказа и изгърмя. Сарафов играе, Тракторът играе - и неговата партия "Възраждане") Никой не казва, че цяла Европа дава 80% от БВПто си за хитлеровите войски на източният фронт, консерви, храни, метали, енергия и оръжие. В Холандия измрели от глад 100 хил. заради това извличане на храни, в България колко. Мандрите са работели за хитлеровата армия.. (партизаните са хранили гладните, с превземане на мандрите, народът е МОЖЕЛ ДА СИ ПОЗВОЛИ СЕДМИЧТНО - питки от царевично брашно от САЩ) Целият елит политически и икономически на Европа е бил за Хитлер. Дори този от САЩ, от там е и настройката, глад за Европа, царевица за Европа, злато за САЩ и Швейцария - за Бретън Уудс договорът - златен долар в международната търговия и резерви. И спиране на животът на СССР - държавата на работниците - с икономика като на Китай, голям скок и победа над пазарният хаос. СССР през 2000г. щеше да е недостижима технологично и икономически. Без Алън Дълес план, това щеше да е 1980та година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  05 Юни 2023 2:54ч.

  Т'ва нек'ва драма ли трябва да е? Нормален процес по отделяне на зърното от плявата. Нещо дето при соца така и не научиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи