"Дойче банк": Германия, страдаща от дълбока индустриална рецесия, беше сред най-слабите икономики в Европа тази година

"Дойче банк": Германия, страдаща от дълбока индустриална рецесия, беше сред най-слабите икономики в Европа тази година

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Икономиката на Германия вероятно ще се свие отново през последното тримесечие на годината и възстановяването й ще бъде трудно, макар че има признаци, че подобрение може да настъпи в началото на следващата година. Това се казва в доклад на "Дойче банк", публикуван в понеделник и цитиран от "Ройтерс".

"Страдаща от дълбока индустриална рецесия, Германия беше сред най-слабите икономики в Европа тази година, тъй като високите разходи за енергия, слабите глобални поръчки и по-високите лихвени проценти взеха своето", пише още в доклада.

"Икономическото производство вероятно отново ще намалее леко през четвъртото тримесечие на 2023 г.", каза Бундесбанк, добавяйки, че възстановяването ще е трудно.

Германия регистрира тримесечен икономически растеж само веднъж тази година и показателите през последните три месеца на годината са предимно в посока надолу.

Централната банка е предпазливо оптимистична за следващата година, посочвайки високата заетост, силния ръст на заплатите и стабилизиращите се индикатори за условията за правене на бизнес.

"Предварителни признаци за леко подобрение след края на годината започват да се появяват", се казва в доклада на Бундесбанк, като се посочва, че чуждестранното търсене е достигнало дъното, като глобалното търсене се запазва ниско.

Според банката тласъкът ще дойде от домакинствата, които първоначално може да са предпазливи при харченето на парите си, но нарастващите нетни доходи в крайна сметка ще стимулират ръст и в реалното потребление.

Източник: reuters.com

 

 

Коментари

 • "силния ръст на заплатите"

  21 Ное 2023 13:10ч.

  Да развият индустриалното печатане на пари. С пари, като тапети, към светли проспекти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  24 Ное 2023 11:14ч.

  Ето какво е да си зависим от Путин и Русия. Достатъчно беше Путин да си гръмне Северните патоци и Германия отиде в киреча. Няма кой друг да иска да ликвидира Германия, освен Путин. Вервайте ми. Затова сега немски танкове отново са на руска земя и ще му го върнат тъпкано на Жужето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  25 Ное 2023 12:27ч.

  Нарастнали харчове (номинални )при свито производство не се ли наричаше "стагфлация"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи