Доц. Сарийски: Само правителството ще усети ефекта от мерките. Те са антимерки

Доц. Сарийски: Само правителството ще усети ефекта от мерките. Те са антимерки

"Само правителството ще усети ефекта от обявените по-рано през седмицата мерки. Това не са мерки, а антимерки. Наливането на пари на калпак постига един ефект - увеличаване на инфлацията. Навсякъде се водят пазарлъци и временно ще се тушира напрежението". 

Това каза пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН. 

По думите му с намаляване на ДДС и акцизи на горивата най-богатите 10% българи ще получат 20 пъти повече пари в сравнение с най-бедните 10%. 

"Единствената що-годе разумна проектомярка - въвеждането на социалните тарифи, за да може парите да бъдат насочени към онези, които имат наистина нужда, беше най-критикувана". 

И допълни, че най-важният икономически проблем не е адресиран от управляващите - продоволствената криза. 

"Ако тази криза настъпи, тогава да се структурират мерки е абсурдно... Трябва да бъде въведена система за контрол на житото и санкции при големи отклонения от средните количества, поддържани през годините. Ако имате прекалено бързо намаляване на наличностите в складовете, значи ускорено изнасяте и това е заплаха от зърнена криза. Ако има рязко увеличение на наличността в складовете, това означава презапасяване, което също ще доведе до криза". 

В предаването "Политически НЕкоректно" макроикономистът допълни, че за първи път в историята има най-голямо разминаване между инфлационните темпове и основната лихва на Европейската централна банка, а "това пар екселанс генерира инфлация". 

Доц. Сарийски подчерта, че България е особено зависима от вноса на руски горива и този дефицит ще се усети особено силно: 

"Има експерти, които постоянно обясняват колко много залежи има в България. Изявленията на българското правителството, че ще се дерусифицираме с максимално бързи темпове, ме навеждат на мисълта, че правителството има основание да предполага, че ще има остър дефицит, което ще доведе до отваряне на проектите, замразени от дълги години. Когато нещо се прави на пожар, винаги е катастрофално. Видяхме го с приватизацията през 90-те, сега ще го видим с добива на горива". 

Той посочи, че еврозоната започва да се клати, а колкото по-бързо в нея влязат нови страни, толкова по-добре. 

"Влизайки в еврозоната, от там не можеш да излезеш. Все повече страни - Румъния, Полша, Унгария се дърпат, защото не са сигурни как ще изглежда еврозоната през другата седмица... ЕС много лесно променя правилата си и това притеснява страните, които са извън еврозоната, за да поискат да влязат в нея".

Мнението на макроикономиста е, че кризата у нас вече е факт, но се прави всичко възможно да не бъде отчетена: 

"Ефектите от конфликта в Украйна ще усещаме тепърва. Има натрупано инфлационно напрежение. Погледнете цените на производител в селското стопанство и цените на производител в преработващата промишленост. При едните има 25% ръст, при другите 36%. През следващите няколко месеца цялото това натрупано напрежение ще се пренесе върху крайните цени и българите ще започнат да си купуват по-малко". 

Интервюто с доц. Григор Сарийски можете да чуете в звуковия файл.

 

 

Коментари

 • тралала

  21 Май 2022 14:14ч.

  Да, светлина в тунела не се вижда. А, ако все пак се види, това ще е товарният влак. Минаваме на пости и молитви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това не са мерки, а антимерки."

  21 Май 2022 15:05ч.

  Защото това не е правителство, а антиправителстви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На калпак

  21 Май 2022 15:11ч.

  Има тука едни пари, дайте да ги изхарчим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като е гарга да е рошава

  21 Май 2022 15:20ч.

  Антимерки за борец срещу антикорупцията. Малоумие от класа е кирил петков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rollers

  21 Май 2022 15:25ч.

  Този голема негативка е. Против намалянето на ДДС то е в едно видео, щото нямало да има пари в държавата, каза в едно видео. Артик не си прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изкуството на зелената сделка- печени моше-ници ни налагат измислените си глупости

  21 Май 2022 15:26ч.

  Не успяха със въвеждането на зелената сделка и повишиха цената на енергията, за да потребяваме по-малко щем не щем. Номера, всичко изкуствено става, затова и лъжите лъщят отдалече. И няма нищо общо с войната и Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  21 Май 2022 18:53ч.

  В световен план инфлацията е желана от големите външни длъжници -САЩ и З.Европа.Досега печатаха $ и Е но без голям успех.Дори ковид19 не им помогна.Войната в Украйна им е дюшеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  21 Май 2022 18:58ч.

  В нац.план да коментираш Кирчо и Кокорчо е липса на самоуважение.Доцента е мек в преценките си.Чака ни 1996/7г.Но тогава се знаеше посоката по която ще поемем а и рецептата/хипер инфлация и последващ валутен борд/.Политическите играчи тогава добре изиграха ролите си и вкараха стадото в избрания път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Днес

  21 Май 2022 19:02ч.

  Път няма,овчари няма,стадото вяра няма хване.Вървим към гражданска война.Надявам се когато настъпи момента Путин да е на румънската граница. Защо?Защото управляващите няма да посмеят да се разправят с народа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 777

  21 Май 2022 21:38ч.

  ей умнико .Като ти виждам умнотиите се чудя всички ли икономисти в БАН сте гола вода.Хал хабер нямаш от макроикономика а още повече от икономическа политика.За теб понятието основна аксиома в икономиката е тера инкотника.Спре те да го публикувате това елементарно човече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХХХ

  23 Май 2022 13:32ч.

  Споко бе, Киро ! Сигурно е нелицеприятно да отнесеш толкоз критика за няма и сто дни управленстване, но ще трябва да свикнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  21 Май 2022 22:02ч.

  Добре, критикува доцента. Но не прави предложения и не казва нещо смислено по какъв начин да се излезе от създадената ситуация. Без конкретни предложения, много му олеква хипотезата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИзмийСиУшите

  22 Май 2022 15:58ч.

  после преслушай записа между 5-а и 7-ма минута, че чак следтова пиши че нямало конкретни предложения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  22 Май 2022 21:30ч.

  Слушах коментарите на Сарийски за еврото в "поглед.инфо". Гола вода и въздух под налягане. Тук - същото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наКостовНачалниците

  23 Май 2022 13:42ч.

  Само със слушане не става, братче. Трябва си и малко акъл, та да можеш да схванеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи