Депутатите въведоха данък за берачите на диворастящи гъби и плодове

Депутатите въведоха данък за берачите на диворастящи гъби и плодове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Депутатите окончателно въведоха данък за берачите на диворастящи гъби и плодове. С други подкрепени текстове на второ четене се въведе праг от 1000 лева за облагане на разходите за командировъчни. 

Данъкът за бране на гъби и горски плодове, включително и трюфели, с изключение на лечебните растения, ще засегне близо 30 000 регистрирани в дейността.

Доходите ще се облагат еднократно, като алтернативният данък ще в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

Депутатите свалиха от 5000 на 1000 лева прага за деклариране на командировъчните след редакционна поправка на Мартин Димитров от ПП-ДБ, който обясни:

"Това не са разходите за хотели, това са дневните пари, които командированите служители получават. И идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни - пътувал човекът веднъж годишно примерно или два пъти годишно, но се подават към НАП данни за съответната командировка. Няма смисъл от такова подаване на данните".

С други текстове мнозинството въведе ново данъчно облекчение за физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, при което със сумата от получените от тях субсидии да могат да намалят сумата от годишни данъчни основи, но не повече от 100 000 лева.

Депутатите отхвърлиха предвидената възможност за връщане на ДДС на физическите лица до 100 лева при регистриране на касови бележки.

Не беше подкрепено предложението на БСП за освобождаване от данък на доходите от трудови правоотношения на ненавършилите 26 години.

Не мина и предложението на "Има такъв народ" 10% от данъците на физическите лица, които постъпват в Общините, да остават в местния бюджет. 

Парламентът прие на второ четене и освобождаване от акциз домашната бира, при условие, че няма да се продава. В момента ставка за такова облагане няма, което прави производителите на домашна бира за лични нужди закононарушители. За лична консумация се смята количество до 100 литра.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • паф

  07 Дек 2023 20:15ч.

  ами ако са отровни, ще ги конфискуват ли? ами ако искам касов бон ще ми дадат ли? ами ако съм с джип, ще ми хванат ли дядовия?....ненормалници!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старши йорис с две виши по астрологика и по далаверистика

  08 Дек 2023 10:45ч.

  Ако си с жипа не могат да те фанат! Шото ше си житкаш и нема граница за твоята слобода!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  10 Дек 2023 18:35ч.

  Никой демократ не иска общините да са независими финансово. От София трябва да се управлява всичко - от данъците до вноса на наркотици !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  07 Дек 2023 20:30ч.

  Да бе, те етническите берачи на гъби като ще хукнат да си плащат данъци... Тия депутати на месечината ли живеят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дупетатското отмъщение !

  07 Дек 2023 20:32ч.

  Срещу тия дето ходят за гъби по време на избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  07 Дек 2023 20:42ч.

  в Чернобил, останалите в зоната години наред с това се изхранвали - гъби, боровинки, ягоди

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  07 Дек 2023 21:36ч.

  Хубаво че не са ги забранили. Щото тук там из евроатлантизма е забранено брането на диви гъби и горски плодове. Но мисля че лека полека ще го направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво!

  08 Дек 2023 8:15ч.

  Целият български народ благодари на депутатите за колосалната работа, която са положили, за да измътят този закон запъртък!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еспадрил Манафофф

  08 Дек 2023 10:49ч.

  Ще прощавате, ама за един приятел да попитам, а таксите за духовен и физиологически онанизъм към коя агенция да си полащаме? Ще ни тургат ли и ДДС или са необлагаеми?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чок акълъ

  08 Дек 2023 13:01ч.

  Пропуснахте и събирачите на клони, а знаем, че след оня тежък снеговалеж преди седмица доста са изпопадали, някъде направо цели дървета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи