Държавата е в патова ситуация с дълга

Държавата е в патова ситуация с дълга

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на финансите е в патова ситуация с управлението на държавния дълг. Още на 17 януари то изчерпа законовия си лимит за теглене на нов дълг (3 млрд. лв.) и не може да заеме и лев до гласуването на закон за бюджета за 2023 г., което може и да не се случи в 49-ото Народно събрание. Вече четири месеца държавата е с вързани ръце да емитира дори държавни ценни книжа на вътрешния пазар, при положение че лихвите на международните пазари вървят нагоре, а фискът се очертава да има нужда от още около 10 млрд. лв. до края на тази година.

Проблемът е ясно описан в актуализираната стратегия за управление на държавния дълг, публикувана за обществено обсъждане на правителствения портал Strategy.bg.

"Обстоятелството, свързано с факта, че държавният бюджет за 2023 не е в сила от началото на годината, игнорира ключовата необходимост от равномерно интерполиране и съответно реализиране на дълговото финансиране през календарната година. Рекордно високият обем на необходимия нов държавен дълг през 2023 г., като пряко следствие преди всичко от заложения бюджетен дефицит от една страна, и от друга - силно ограниченият времеви хоризонт за неговото осигуряване, пораждат значителни рискове както пред фактическото набавяне на целия необходим заемен ресурс, така и крият сериозен потенциал, при равни други обстоятелства, за увеличаване на неговата цена", пише финансовото министерство.

И това идва на фона на всички останали рискове, породени от волатилността на финансовите пазари, геополитическата несигурност, високата инфлация, затягането на паричната политика от централните банки на водещите икономики и всички останали макроикономически тенденции.

В резултат от целия този хаос България в момента е в интересна ситуация, в която домакинствата, когато купуват жилище, се финансират на цена (лихви от 2.5-3%), наполовина по-ниска от тази, на която се финансира самата държава. Тоест банките, които са основните кредитори и на гражданите, и на фиска, оценяват домакинствата като много по-малко рискови от Министерството на финансите.

В средата на март служебният финансов министър Росица Велкова предупреди, че може да се стигне и до практически затруднения около набирането на финансирането за дефицита и през есента да се наложи държавата да прибегне до заем от Международния валутен фонд. Експертите реагираха на това като на предизборно преувеличение. С всеки изминал ден, в който няма напредък по бюджета обаче, рисковете изглеждат все по-реални.

От стратегията на финансовото министерство за дълга се вижда, че ако България не ограничи очертаващите се дефицити, до две години ще плаща само за лихви по дълга сума, равна на годишната ѝ вноска в бюджета на ЕС. Според сметките в стратегията разходите за лихви по дълга тази година се предвижда да се увеличават до 785 млн. лв. След две години – през 2025 г., обаче те ще се вдигнат до 2.25 млрд. лв. или 1.1 % от прогнозния БВП на фона на прогнозна вноска в бюджета на ЕС в размер на 2.24 млрд. лв.

Наскоро в интервю за в. "Капитал" Велкова предупреди още, че действието на удължителния закон за бюджета, който в момента регулира разплащанията на държавата, е до 10 юни. Ако до тази дата не влезе в сила редовен бюджет и ако няма поне удължаване на удължителния закон, ще възникне сериозен проблем не само с дълга, но и с разплащанията на държавата. Това ще удари върху пенсиите, заплатите и други социални плащания.

"В случай че до 10 юни 2023 г. не бъде приет от Народното събрание бюджет за 2023 г., следва да се приложи разпоредбата на чл. 87, ал. 4 от Закона за публичните финанси. Това означава Народното събрание по предложение на Министерския съвет да определи с решение допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери. Това на практика ще доведе до силно ограничаване на разходите до размера на постъпилите приходи и ще направи невъзможно финансирането в пълен размер и обхват на действащите политики - пенсии, заплати, делегирани от държавата дейности, здравноосигурителни плащания, помощи и обезщетения, отбрана и сигурност и др., а за извършването на редица социални, здравни и други плащания няма да има необходимите законови условия (няма да имат определени размери)", предупреди финансовият министър.

За четвъртък тази седмица е насрочено първото заседание на бюджетната комисия в 49-я парламент, от която се очаква да тръгне разплитането на проблемите в държавните финанси. Без да имат избран председател, депутатите от комисията се очаква да приемат правила за работата си.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Ахам

  10 Май 2023 14:27ч.

  Бал съм я държавата! Да рухва тая кочина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доста справедливо наказание за един глупав народ

  10 Май 2023 19:04ч.

  Хиляда пъти да отидеш на избори и да гласуваш все за едни и същи хора и да очакваш различен резултат. Как се нарича това? Според мен е дебилизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 10 Май 2023 19:04ч.

  10 Май 2023 19:46ч.

  Опасявам се, че вече е късно. Разбита индустрия, разбито селско стопанство - това до около 2000 година. След това започна и масова деградация на останалото население. Плюс огромна държавна администрация по времето на Тиквата и вдигането на техните заплати до безумни размери. Не е нужно да си финансист за да си направиш сметките, че сме стигнали до тази ситуация, аз даже очаквах това много отдавна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аха

  10 Май 2023 22:15ч.

  Тримореца няма как да не я колабира.Изобщо не разбира какво става,той там е временно и за малко и не е информиран и винаги е подведен. Чудо на чудесата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  10 Май 2023 22:55ч.

  75% от хората МЕ гласуват и МЕ съучастват на свинските начинание и стремежи в кочината. Говорете на гласувалите крепящи свинската котка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  10 Май 2023 22:57ч.

  75% от хората НЕ гласуват и НЕ съучастват на свинските начинания и стремежи в кочината. Говорете на гласувалите крепящи свинската которка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ivan

  10 Май 2023 23:14ч.

  Izlishno e!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  10 Май 2023 14:38ч.

  Ей го на, че стигаме американците. Не било толкова трудно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  10 Май 2023 14:43ч.

  Дълга и финансите са ясни. След два-три месеца ще посрещаме мисия на МВФ и СБ. Но защо нищо не пишете за ЧПФ..... нещо парите от всички фондове се стопиха. Я покажете една "втора пенсия"? Къде са Ивановците, Костов и Нейков които закопаха над 25 млрд лв в частни джобове до момента?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • игнорира ключовата необходимост от равномерно интерполиране

  10 Май 2023 14:44ч.

  Само с това изречение бяха загубени 219 депутати...поради функционална неграмотност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А и изречението е неграмотност

  10 Май 2023 15:52ч.

  “ равномерно интерполиране” е глупост. Интерполирането не може да бъде равномерно или неравномерно. Само едно е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  11 Май 2023 11:58ч.

  Интерполация в числовия анализ е метод на конструиране на нови числови стойности в област от множество на изолирани точки от известни числови стойности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  10 Май 2023 14:47ч.

  В момента, в който на мястото на тази женица с текезесарско излъчване застане истински финансист и отговорен държавник, нещата ще се променят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Гражданин 10 Май 2023 14:47ч.

  10 Май 2023 14:58ч.

  трябва да разграничаваш понятията като финансист и икономист. заради финансистите сме на този хал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  10 Май 2023 14:48ч.

  Бульо, държавата е без бюджет за 2023 г. и заради теб! Какво ще правите след 1 юни, когато няма да има нито лев да разпалащаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почти научна обосновка

  10 Май 2023 14:55ч.

  Кой досега е говорил на хората за "стратегия за управление на дълга". Това е изнасяне на информация от кухнята, която не се вади без причина. Да дългът расте и бюджетът е стар, и? Ние знаем, че хора се избиват по магистралата и пак се крадат парите от строителството. И освен това, министърката излиза винаги с наведена глава, защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  10 Май 2023 15:00ч.

  абе не знам за България, но има информация, че Калифорния е обявила фалит днес, отказвайки да погаси дълг на стойност 17 млрд. гущера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  10 Май 2023 15:14ч.

  Не съвсем. Отказали са да плащат 18 млрд федерален дълг. Миналата година обаче са имали свръх бюджетен излишък от близо +100 млрд... https://theatlasnews.co/business/2023/05/07/california-defaults-on-18-5-billion-dollar-debt/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калоян от Пловдив.

  10 Май 2023 15:14ч.

  ПП ни загробиха с тази огромна дупка в Бюджета. Некадърник до некадърника

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вземайте заеми и яжте и пийте

  10 Май 2023 15:48ч.

  Не мислете за утре. Последвайте примера на повечето държави от ЕС. Някои от тях са с дълг ЕДИН МИЛИОН долара на глава от населението. Не е шега - милион на калпак. И статистически са с много висок БВП на глава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А честито

  10 Май 2023 15:49ч.

  И всичко това само за 2 години под вдигнатия юмрук на мафията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никой

  10 Май 2023 15:57ч.

  Хич да не се жалват, сами са ди виновни, че не внесоха и не бе приет бюджет за тази година. Но на властта не й пука, ще го отнесат бедните и най-вече пенсионерите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  10 Май 2023 16:00ч.

  Вместо да вършат работата, за която са назначени, министрите цял ден стоят по медиите и се оплакват! Що за маниер, що за безумие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подозрителен

  10 Май 2023 17:46ч.

  Само да не почнете с номерата на ония с постната пица, дето безлихвено кредитираше бюджета като не възстановяваше ДДС на фирмите!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споко

  10 Май 2023 18:44ч.

  ГАРГАмел ще оправи работата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разсипахте държавата

  10 Май 2023 20:57ч.

  Но и си показахте всички зависимости. И затова помогна ковидът. Бил Гей е велик!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди да се откажеш - опитай!

  10 Май 2023 21:54ч.

  Девойката (на снимката) защо не си подаде оставката при това положение? "Ах, нищо не мога да направя, но нямам нищо против да си получавам заплатата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никога в България

  10 Май 2023 22:19ч.

  Не се е живяло по добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  10 Май 2023 22:35ч.

  България влиза в авангарда на страните прилагащи изкуствен интелект. Нейният бюджет за 2023 ще бъде направен от чатбота GPT. Той може да действа и като виртуозен бюджетар-импресионист. Изготвя бюджет по зададени параметри само за 22 минути, отчитайки почти неуловими рискове, породени от волатилността на финансовите пазари, геополитическата несигурност, високата инфлация, затягането на паричната политика от централните банки на водещите икономики и всички останали макроикономически тенденции. Забележете, че GPT е отчел дори промените в популацията на антилопите гну, обитаващи подножието на Килиманджаро , и тяхното, деликатно като полъх от крило на пеперда, влияние върху световните борси. При необходимост чатботът може да води преговори с финансови институции за отпускане на изгодни кредити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дейвид

  11 Май 2023 1:46ч.

  Българите са си добре. Над 85% собственици на жилищата си, колите си, земите си. Нямат заеми. Държавата че била имала дългове - да си ги плаща. Както Швейцария имат външен дълг над 200% , а швейцарците си гледат кефа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Теглилият дълговете

  11 Май 2023 5:22ч.

  да бъде така добър да ги върне. Вкаралият ни в еврочакалнята и в ЕС, от които почна инфлацията да плащаг. Подкрепилият санкциите срещу евтините горива на Русия и Кавказ - да плаща. Онзи с перките и фотоволтаиците -безумно скъпата зелена енергия - да плащат. Помощ на всички фирми, без да е таргетирана за онези, които имат нужда - да плащат. Повишаване на максимални и средни пенсии, без да се види имат ли тези хора имоти, гори, други доходи, които им осигуряват охолен живот - да плащат по-високи данъци. Фалшиви ТЕЛК-ове. Безобразно точене на Здравна каса, пример 800 лв. слухов апарат, като 400 лв. отпуска НЗОК, при наличие, че 15 лв. е качествен немски слухов апарат. Въведете прогресивен данък, висок данък за второ жилище и земя, гори. Стройте Белене, за да имате евтина енергия. Намалете заплатите и субсидиите на депутатите и държавни служители с от 5000 до 100 000 шефове на болници. В редица държави погребенията са безплатни, в България хрантутите погребалната мафия. Проведете един Референдум за излизане от ЕС и НАТО - там ще отпаднат 3% от БВП под формата на вноски. 16 милиарда за фърчила, ако не бяхте теглили заеми за тях, сега щяхте да имате пари в бюджета. Намалихте ДДС-то, на чужди фирми със стотици милиони печалби, които ги изнесоха от България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И спрете

  11 Май 2023 5:47ч.

  измамата Топлофикация, индивидуален отказ от парно. Не може от сметка 200 лева, 100 лева да е сградна инсталация. Това значи, че на етаж с 3 апартамента с 3 вътрешни радиатора в апартамент, трябва да има 6 радиатора на етаж в общи части, при наличие, че всички сгради с парно са изключили стълбищните радиатори. Какви са тези загуби при затворен цикъл на гореща вода, какво е това чудо, при 2 последователни топли зими?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енерго

  11 Май 2023 8:17ч.

  Отоплението и топлата вода на ТЕЦ засега е най доброто и най ефтиното. Проблемът е от некоректни съседи и неподдържана сградна инсталация и некоректна фирма топлинно счетоводство и лоша изолация на апартамента и сградата. Никой друг не Ви е крив . Отопление на ток или газ е скъпо, неефективно и глупаво. На ток пълниш гушите на енергийната мафия. Газ няма. Имам братовчедка в Ирландия. Отопляват голяма къща на газ само няколко часа през денонощието за икономия. А не са бедни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Май 2023 8:22ч.

  Съседка, професорка от Техническия с максималната пенсия, винаги гласува за ДБ и подобни, даже участва в комисиите. Като й кажеш, че държавата е разсипана до степен на неоправяне, тропа с крачета и се сърди, говори, че сега СМЕ СВОБОДНИ - професорка на акъла на онзи певец с кръпките по гащите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До енерго

  11 Май 2023 9:00ч.

  Отопление на една стая климатик 45 лева на макс. Отопление един радиатор на 3-ри и половина топлият януари 173 лева. Надвзети са ми на месец над 700 лева вклч. топлият април, които изведнъж ще изчезнат при срадната.. Април - Парно.. При реално потребление с централен топломер на входа, 1600 киловат часа топлоенергия, което прави с ДДС 9%, 262 лема за целия отоплителен сезон. Сградната само за януари прогнозно е 36 000 киловат часа топлоенергия, които за 6-етажна сграда прави по 6 радиатора на етаж, по 1000 киловат часа на радиатор месечно , при изключени стълбищни радиатори и 9 вертикални тръби в цялата сграда, от тях хоризонтално влизат тръбите в апартаментите, няма вертикални тръби-загуби в апартаментите. Не включвам подгряване топла вода. Обяснете, как 9 вертикални тръби за парно на стълбища Общи Части, горят колкото 6 радиатора на етаж, топлият януари? Това че, някой хипотетично усвоява, не е моя работа и задължение. Работа на Топлофикация е, не можеш да ощетяваш едни за сметка на други. Комунизмът свърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи