Бюджетът закъсва с приходите от ДДС

Бюджетът закъсва с приходите от ДДС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Задоволството, че бюджетът отново е с излишък, трая само един месец. През август финансите на държавата отново излязоха на червено, като "заслуга"  за това имат не само нарасналите разходи тази година, но и намалелите постъпления от ДДС.

ДДС е основен приходоизточник за бюджета, а финансовият министър Асен Василев е заложил тази година с почти 2 млрд. лева по-висока събираемост от тях. По неговите думи точно заради това приходната част е "силно напрегната". Реална е обаче опасността дупката в бюджета в края на годината да се окаже по-голяма от планираната заради неизпълнение на приходите от този налог вследствие на забавяне на икономиката.

По-подробни данни за данъчните постъпления към края на август ще бъдат публикувани от финансовото министерство в края на септември, но разбивката за първите седем месеца на годината показва сериозно изоставане на постъпленията от ДДС от внос.

Нетният размер на приходите от ДДС от внос към юли 2023 г. е 3,410  млрд. лв., което е с 14,5% по-малко (576,2 млн. лв.) спрямо същия период на предходната година.

От обясненията на МФ става ясно, че този чувствителен спад се дължи от една страна, на намалените количества на вноса, а от друга - на по-ниските средни борсови цени в долари на суровините, които влизат в страната и които формират основна част от вноса у нас от трети страни. На първо място това е суровият петрол, който внася за преработка "Лукойл Нефтохим". Понижение на постъпленията от ДДС при внос за първите седем месеца на годината се наблюдава при всички групи стоки, посочва МФ. (В отчета на финансовото министерство не е споменат ефектът върху данъчните приходи от забраната за внос на украинско зърно през последните пет месеца, но покрай споровете за вдигане на забраната стана ясно, че тя е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесен ДДС.)

Спадът на постъпленията от ДДС от внос е причина общите приходи от този налог за първите седем месеца на годината да изостават от миналогодишните, въпреки че за сделките в страната постъпленията от ДДС нарастват.

Нетните постъпления от ДДС от сделки в страната към юли 2023 г. са 5,223 млрд. лв. и сравнени с данните за същия период на предходната година те нарастват с 10,8 % (507,8 млн. лв.), посочва МФ. Причината е очевидна - инфлацията продължава да е сравнително висока, въпреки спада ѝ в сравнение с миналата година, а повишените пенсии и заплати в голяма част от секторите дърпат вътрешното потребление. "Напрегнатата" приходна част на бюджета обаче поставя въпроса за отказ от временно намалените ставки ДДС за някои стоки и услуги. Премиерът Николай Денков вече анонсира, че няма причина ресторантьорските услуги да продължават да бъдат с 9% ДДС и вероятно от 2024 г. те отново ще се облагат със стандартната 20% ставка.

Ревизии

За първите седем месеца НАП са разкрили и внесли в хазната допълнителни 122,4 млн. лв. при данъчни ревизии, отчита още МФ. В сравнение с миналата година обаче този допълнително начислен ДДС е с  68,2 млн. лв. по-малко и може да очакваме засилване на контрола от страна на данъчните инспектори, за да осигурят повече приходи в бюджета.

Пореден месец продължава ръстът на ДДС, който се възстановява на фирмите за износ и извършени инвестиции. За периода януари-юли сумата е 6,445 млрд. лв. - с 236 млн. лв. (3,8 %) над сумата към юли миналата година.

Невъзстановеният данъчен кредит към 31 юли е в размер на 109,5 млн. лева.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

 • Финансовият министър е педераст

  18 Sep 2023 17:47ч.

  И затова те така

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е педераст, а гей. Единственият гей

  18 Sep 2023 17:56ч.

  в правителство от педерасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  18 Sep 2023 17:50ч.

  Така е, защото единият пецка другия. Вижте само, колко са ухилени... Амбриажи мръсни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прости хора сте рубладжиите

  18 Sep 2023 17:54ч.

  Това всъщност са парите за вашите пенсии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Парите за пенсиите ни са в рубли.

  18 Sep 2023 17:56ч.

  Затуй сме курназ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рубладжиите съществуват само в представиет на платените от САЩ предатели. За разлика от САЩ, на Русия не и се налага да плаща, за да я обичаме

  18 Sep 2023 18:12ч.

  Запишете си го на гъзовете, грантаджии. Че много бой има да изядат пърдялниците ви евроатлантически.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Sep 2023 18:04ч.

  Заради глупавото евро пуснаха вноса на зърното, но то така или иначе няма да се реализира в България, тия двамата откъде ги изкопаха, не ми е ясно... трябва да попитаме Лайнян ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  18 Sep 2023 19:46ч.

  Глупости ! Не заради еврото, а защото стопанина им ще изгуби кинти ! И второ, защото, ако няма как да изнасят няма да има и поводи за сблъсък в Черно море. В крайна сметка трябва да има причина да натоварят кораб, някоя тагаревска гемия да го пази по пътя и да даде фира, в крайна сметка. А тоя момък е куха лейка ! Няма пецка дето да го напълни !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  19 Sep 2023 0:47ч.

  Един човек каза: Какво си мислите за призива "Да изчистим България ......"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи