Бундесбанк: Германия е в рецесия

Бундесбанк: Германия е в рецесия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Германия вероятно е в рецесия, тъй като външното търсене е слабо, потребителите остават предпазливи, а вътрешните инвестиции са задържани от високите разходи за заеми. Това показва месечният доклад на Бундесбанк за най-голямата икономика в Европа, цитиран от Ройтерс.

Германия изпитва затруднения, откакто инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. повиши енергийните разходи. Германската икономика вече четвърто поредно тримесечие е на нулев или отрицателен растеж, което тежи върху цялата еврозона.

Според Бундесбанк възстановяването на икономиката все още е далеч. В доклада си банката посочва, че производството може отново да намалее леко през първото тримесечие на 2024 г. С втория пореден спад на икономическото производство, германската икономика ще бъде в техническа рецесия.

Това слабо представяне повдигна въпроси относно устойчивостта на германския икономически модел. Критиците твърдят, че голяма част от зависимата от енергията тежка промишленост сега е изместена от международните пазари, което изисква икономическа трансформация.

Правителството отхвърли мрачните прогнози, твърдейки, че това е просто буря от високи енергийни разходи, слабо търсене и висока инфлация, която временно задържа растежа. Кабинетът на Олаф Шолц не поставя под въпрос фундаментално икономическата стратегия.

Чуждестранното индустриално търсене намалява. Фирмите забавят инвестициите, отчасти защото разходите за финансиране са нараснали рязко, след като Европейската централна банка повиши лихвените проценти до рекордно високо ниво, за да се бори с инфлацията.

Високият ръст на номиналните заплати също оказва влияние върху фирмите и стачките в ключови сектори, като транспорта, също биха могли да натежат върху растежа през тримесечието, отбелязва Бундесбанк.

Прекъсването на корабоплаването в Червено море обаче няма да има значително въздействие, тъй като има много свободен капацитет в корабоплаването и тъй като транспортните разходи са само малка част от общите разходи за стоки.

Бундесбанк не очаква сериозно влошаване на пазара на труда, който изолира икономиката досега, и Германия не е изправена пред широкообхватна, продължителна рецесия. Слабата фаза в германската икономика, която продължава от началото на руската война срещу Украйна, ще продължи, посочват от банката.

Източник: fakti.bg

 

 

Коментари

 • "Щастлифт" съм, че освен нашите, има и немски идиоти ....

  19 Фев 2024 16:58ч.

  който загробват собствените си страни и народи само и само на Путин да му е зле! А дали му е, казва ли ти някой, пък и смееш ли да питаш! Пфу, измет либерална недоклатена! Обаче! "Видов ден" чука на вратата ...! Анадънму????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хер Шолц се оказа находка. С помощта на гениалния Хабек и прекрасната Аналена свършиха чудеса за половин мандат

  19 Фев 2024 17:12ч.

  Урсула пък се труди неуморно в същата посока начело на целия ЕС. Тия германци са с уникални способности. Нашите тук могат само да им дишат праха. За наше щастие ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Email

  19 Фев 2024 17:24ч.

  Всичко е точно за ГЕЙрмания! Важното за тях е, че са васал на ГЕЙсащ, важното е, че зависят изцяло от агресора сащ за суровини и за енерго ресурси, важното за ГЕЙрмания е, че приеха 100 пола или някъде там, колкото си измислят! Както казва /не/българският нещо като премиер - майната и на икономиката, важното е, че даваме всичко за уССССССССрайна! Та така е и в ГЕЙрмания! Всичко е точно там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  19 Фев 2024 17:27ч.

  Кат свърши войната ще разберете какво добро е направила Германия и какви престъпления са извършили орките на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  19 Фев 2024 17:40ч.

  Кат свърши войната байно, САЩ и Русия ще са си делнали умрялата Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жалко, че Ким ще бъде обесен много преди да свърши войната

  19 Фев 2024 17:42ч.

  Вторият Народен съд в България ще се заеме с предателите доста преди капитулацията на САЩ на глобално ниво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нарисувано е като картина на ван Гог

  19 Фев 2024 18:56ч.

  Източна Европа за Русия. Гей държавите за ШАШ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Фев 2024 17:37ч.

  Не е само Русия. Африка се разбунтува и не желае да я ограбват. Държавите от Африка, които снабдяваха Европа с евтини суровини, се опълчиха на Франция и Германия. Златото, което крадяха от тях, секна. И най-интересното е, че по време на СВО на Русия в Украйна, Русия продаде/даде на няколко африкански държави военна техника, самолети, вертолети, бойни машини и много друго. А Запада се надяваше руснаците да свършат оръжието и да се предадат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  19 Фев 2024 17:39ч.

  Ама как така? Нали "градината" Европа беше цветуща? Нали Кралица Урсула я води към "светли зелени бъднини"?! А гадната Русия е подложена на санкции. Само дето Русия расте, за ЕС умира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледай мухльото Вурст и мисли

  19 Фев 2024 21:49ч.

  както за нашия Сапунко Габриелов, така и за всички ЕС лидери, като изключим Орбан и словашкия. Един БХ ги е правил. Рецесията е само началото. Големият БХ тепърва предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мнение

  19 Фев 2024 22:13ч.

  Сегашната безпринципна "коалиция" от предишни дълбоко ненавиждащи се партии, нямащи почти нищо общо една с друга, беше избрана на избори есента на 2021 година, тоест в разгара на най-мракобесните времена в най-новата европейска история. ХДС/ХСС сдадоха участието си ведна друга безпринципна коалиция с добре познатия от България номер, с издигането на отблъскващ кандидат, пред когото Шолц изглеждаше поне на супермен. Когато направиха коалицията всичко изглеждаше безметежно и удобно, министри и министърки на квотен принцип, 6 жени, 6 мъже и Шолц като център нападател и капитан. Един ПР клоун и още няколко безполезни идиота, пълна идилия. Почнаха дилетантската, сектантанската и не се интересуваха от никакви мнения, несъвпадащи с техните ("Избирателите да се наредят за супата"). По немскому, ясни цели (ясни и катастрофални), преследвани до край (а той е близо). Но, идилията свърши доста бързо, за няколко месеца, когато бездарните моряци изведнъж се събудиха в пробитата лодка насред тъмния бурен океан и пак по немскому не се отказаха и не сдадоха управлението, а започнаха да се окуражават като загубени деца в гората, с бодряшки викове "Wir schaffen es!", на български нещо като "Дайте да дадем!". Останал е въпросът, първо те ли ще напуснат мостика, или първо ще потъне корабът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи