"Булгаргаз" обяви цена за юли, но не и за май и юни

"Булгаргаз" обяви цена за юли, но не и за май и юни

Изненадващо в сряда "Булгаргаз" излезе с прогнозна цена на синьото гориво за юли, независимо че дружеството не е обявило какви са изчисленията му за май и юни. Прогнозната цена за юли е 142.11 лева за мегаватчас. Обявеното очакване за юли може да се сравнява само с действащата цена на синьото гориво за април, която е 142.59 лева за мегаватчас. Спрямо нея прогнозната цена за юли е с 48 стотинки по-ниска.

Преди ден енергийният регулатор отложи заседанието за утвърждаване на цената на природния газ за май, което трябваше да се състои във вторник, за 13 май, тъй като все още не е готово финалното заявление на държавния газов доставчик "Булгаргаз". Цената, която се очаква да е с над една трета по-висока спрямо предходния месец, трябваше да бъде внесена за одобрение на 4 май. Обяснението на "Булгаргаз" бе, че трябва да влязат в калкулациите още несключени към края на април договори за доставки, които да заменят спрените количества от "Газпром", заради отказа на България да плаща в рубли, вместо в договорената валута – щатски долари.

Така бизнесът близо половин месец ще трябва да работи, без да знае каква ще му е накрая сметката за газ и без да може да си направи собствените разчети за работа. 

В сряда и президента Румен Радев призова "Булгаргаз" И КЕВР да обявят цените на газа. 

Отделно държавното дружество вече трябваше да е обявило и прогнозата си за цената през юни, но очевидно заради предстоящите договорки на алтернативни на руските количества доставки няма как да излезе с адекватни разчети.

Прогнозната цена за юли е 142.11 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 72.66 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха привечер в сряда от дружеството. Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 май.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през юли на 11 май са в приблизителен размер от 95.50 евро за мегаватчас (или 186,78 лева за MWh), посочват още оттам.

Окончателно предложение за цената на природния газ за юли 2022 г. ще бъде депозирано от "Булгаргаз" в КЕВР на 1-ви юли. То ще бъде съобразено с котировките на ценообразуващите компоненти към края на месец юни.

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  11 Май 2022 22:19ч.

  Не е вярно. Нищо няма на сайта им. Когато има цена на сайта им - това ще е. Всичко друго са празни приказки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  12 Май 2022 1:41ч.

  цената за юли е обявена на сайта на Булгаргаз. Празните коментари са тези на 11 Май 2022 22:19ч. и 11 Май 2022 22:34ч.Особено вторият, какво ти е крива Митрофанова:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корекция

  12 Май 2022 5:47ч.

  Става въпрос за Херо Мустафа, а не за Митрофанова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи