"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" планират заеми за над милиард лева

"Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" планират заеми за над милиард лева

Държавата ще гарантира парите за алтернативни доставки, "Чирен" и газовата връзка със Сърбия

Държавни гаранции за над 1 милиард лева, за да теглят по-евтини заеми държавните газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", са заложени в проекта за актуализация на бюджет 2022 г. Той бе публикуван в понеделник от Министерството на финансите, който в следващите дни ще бъде разгледан от Тристранката и Министерския съвет, преди да влезе за обсъждане и приемане от парламента.

Предвидено е гарантиране на средства за енергийни проекти за 532 млн. евро.

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" се планира да тегли заем за 150 млн. евро или около 300 млн. лв. от Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата ще отидат за осигуряването на алтернативни количества синьо гориво след спирането на руските доставки в края на април, пише в обосновката на финансовото ведомство. Детайли не се дават, но дружеството наскоро обяви финансовите си резултати за първото тримесечие, според които е на загуба от 2.8 млн. лв. Отделно дълговете на "Топлофикация София" отново растат и достигат 250 млн. лв., а като цяло са се увеличили и неплащанията или забавените такива от други контрагенти.

За държавния газов оператор "Булгартрансгаз" (БТГ) е предвидено да се издадат държавин гаранции за 382 млн. евро по три проекта.

Единият е разширението на газохранилището в Чирен, което ще позволи удвояване на сегашния му полезен капацитет за ползване до 1 млрд. куб. м годишно. Общата стойност на проекта е 285.5 млн. евро като Брюксел предостави безвъзмездно 78 млн. евро за нови сондажи, газостанции и нов газопровод. Останалите 207.6 млн. евро ще се търсят назаем от "Булгартрансгаз" и отново кредитор ще е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Държавните гаранции ще осигурят добри условия за заема.

ЕБВР има одобрена линия за финансиране на дружества, които пряко или косвено са засегнати от конфликта в Украйна, като наличието на държавна гаранция е единственото задължително условие за отпускане на финансиране. Офертата е за годишен лихвен процент в размер на 6-месечен EURIBOR + 1%; срок на заема – между 5 г. и 7 г. с 2-годишен гратисен период и отпускане на кредита за 3 до 5 месеца от започване на процеса по одобрение от банката на кредита.

Проектът за газохранилището обаче към момента е блокиран заради жалба на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество ДЗЗД "Нова газ 2021" пред Комисията за защита на конкуренция на поръчките за наземните и подземните съоръжения.

Другият газов проект за финансиране с държавни гаранции е строежът на българското трасе от газовата връзка със Сърбия, оценявано на 81 млн. евро. Там също е осигурена безвъзмездна финансова помощ от 27.6 млн. евро. Необходимо е да се обезпечи допълнително заемно финансиране за 49.1 млн. евро. За изграждането на около 62-километровия участък от интерконектора преди месец бе сключен договор с ДЗЗД "Интернешънал Газ", в което влизат фирми на "Глаболгарстрой". Трасето трябва да е готово до края на 2023 г.

Третият гарантиран от бюджета кредит за БТГ е за закупуване на природен газ за осигуряване на стратегически резерви на газохранилището "Чирен" за следващата зима, което според европейските регламенти трябва да е пълно 80 процента за предстоящия отоплителен сезон и 90 на сто – от есента на 2023 г. Според публикуваните от финансовото министерство данни необходимите средства за това са 125.3 млн. евро.

Според ведомството тези проекти отговарят на изискванията за държавно гарантиране и с новите енергийни заеми таванът за издаване на поемани от бюджета обезпечения през 2022 г. ще се вдигне от 759.6 млн. лв. на 1.8001 млрд. лв.

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

 • какъв бил прякора...

  09 Юни 2022 10:17ч.

  ...на новото меринджейче на Булгаргаз?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи