"Блумбърг": Енергийният режим в Европа изглежда почти неизбежен след спирането на руския газ

"Блумбърг": Енергийният режим в Европа изглежда почти неизбежен след спирането на руския газ

Енергийният режим в Европа изглежда почти неизбежен след спирането на руския газ, съобщава в свой анализ агенция Блумбърг.

В събота германски официални лица настояха, че сигурността на газовите доставки е гарантирана, поне засега, след като руският гигант "Газпром" взе решение в последния момент да не пусне отново в действие ключовия тръбопровод "Северен поток 1" след извънредната тридневна поддръжка. Според тях газохранилищата се запълват (на 85% към 2-ри септември, според последните данни на Gas Infrastructure Europe, GIE) и се осигуряват нови източници на газ.

Но Клаус Мюлер, президент на енергийния регулатор на Федералната мрежова агенция на Германия, предупреди през миналия месец, че дори при 95% запълнени газохранилища, ще има достатъчно синьо гориво само за два и половина месеца, ако Русия спре напълно газовите си доставки.

"ЕС вече е в червената зона, тъй като трябва да се извърши по-нататъшно ограничаване на търсенето на природен газ", посочи пред Блумбърг Тиери Брос, професор по международна енергетика в Sciences Po в Париж. Той смята, че потреблението на газ трябва да бъде намалено допълнително с 3 на сто.

Европейската комисия вече определи доброволна цел за намаляване на търсенето на газ в рамките на ЕС с 15%, с възможност да направи тази цел задължителна, ако е необходимо. Докато министрите на енергетиката се подготвят да се срещнат за извънредна среща на 9-и септември, сега вероятно ще бъдат обмислени стъпки, които изглеждаха немислими преди, според дипломати от ЕС, цитирани от Блумбърг.

Германия има свой собствен план за извънредни ситуации. Последният етап, който предстои да бъде въведен, включва и въвеждането на газово нормиране (режим при предоставянето на синьото гориво).

Европейските политици се подготвят от седмици за перспективата за намаляване на руските доставки и се борят да намерят начини да намалят търсенето. Промишлеността вече спира, а еврото поевтиня към и под нивото на паритет спрямо щатския долар поради икономическите щети, нанесени от енергийната война на Москва. С наближаването на зимата решимостта на Европа да продължи да подкрепя Украйна срещу Русия може да бъде подложена на изпитание, се посочва в анализа на Блумбърг.

Въпреки че намаляването на търсенето на газ с 15%, за което ЕК настоява, може да позволи на блока да избегне енергийното нормиране, досега европейските правителства действаха бавно, за да намалят потреблението. 

През юли Европейската комисия предупреди, че необичайно студена зима или по-нисък внос на газ от алтернативни източници ще повиши риска от "по-нататъшни драстични газови съкращения".

През отминалата седмица цените на природния газа отбелязаха солиден спад, тъй като търговците все повече очакваха "Газпром" да рестартира отново доставките на газ по "Сверен поток 1" след тридневната т.нар. "непредвидена поддръжка" В последния момент обаче, само часове след като Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) се съгласи да изпълнят намерението си за въвеждане на таван на цените на руския петрол, "Газпром" обяви, че ключовият тръбопровод ще остане затворен, тъй като по време на "поддръжката" е откри проблем.

Въпреки поевтиняването на синьото гориво на европейските газови борси през отминалата работна седмица към 212 евро за мегаватчас, цената остава четири пъти по-високи от нивата преди година, като се очаква цените отново да тръгнат нагоре в понеделник, което да доведе до по-голям натиск върху индустриите и домакинствата, както и върху европейските политиците да действат.

Пълното спиране на газоподаването през "Северен поток 1", който минава под Балтийско море до Германия, оставя само два основни маршрута за доставка на газ за Европейския съюз: един през Украйна и един през "Турски поток" през Черно море, посочва Блумбърг. Газовите потоци през Украйна обаче също са силно ограничени, като работи само едното от двете разклонения на тръбопровода.

Загубата на ключовия тръбопровод "Северен поток 1" за неопределено време също така засилва натиска върху Германия да остави атомните електроцентрали, които планира да затвори до края на година, отворени за по-дълго време - решение, което обаче би било противоречиво. немското правителство посочи преди време, че все още чака резултатите от стрес тестовете, преди да вземе решение, но този ход изглежда все по-вероятен, отбелязва Блумбърг.

Газови трасета от Русия към към Европа (агенция Блумбърг)

Удължаване на работата на две ядрени централи би спестило 2,3% от търсенето на газ, което прави 5,4 милиона кубически метра на ден, изчисляват анализатори на финансовата агенция. 

"Удължаване на работата на ядрените централи е очевидното решение за Германия и определено ще има значение“, каза Кесавартиний Саваримутху, анализатор в Блумбърг (BloombergNEF). "Всеки спестен кубически метър природен газ е от решаващо значение за сигурността на доставките и за продължаване на намаляването на търсенето на газ в енергийния сектор".

След като "Северен поток1" е затворен, а газовите потоците през Украйна са ограничени, сега много зависи от това, какво ще бъде времето.

Месец октомври, който по принцип дава началото на зимния отоплителен сезон, засега изглежда, че ще бъде мек с температури над нормалните, очаквани в северната и западната част на Европа, според Maxar Technologies LLC. 

Колко скоро времето ще стане студено ще определи и колко бързо Европа ще изгори запасите си от газ, натрупани в хранилищата.

Междувременно Азия и Европа се конкурират за втечнен природен газ и ако зимата е особено студена и в двата региона, съществува риск газът в европейските хранилища да свърши към края на зимния сезон. Изглежда, че управляващите ще се надяват пролетта да дойде по-рано.

"Ще бъде предизвикателство за Германия да премине през зимата. Това несъмнено ще доведе до ограничаване на потреблението на газ", посочи Пени Лийк, анализатор в консултантската компания Wood Mackenzie Ltd.

Източник: БНР

 

Коментари

 • Не съм си и представял,

  04 Sep 2022 13:06ч.

  че европейските момци, и девици, от ек са толкова "умни"! Но действителността ме опровергава, май! Лошото е, че и ние сме в тази лодка! Уви, имало глава да пати! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всичката стока вече ще се плаща с рубли, ако искате да я имате

  04 Sep 2022 13:07ч.

  Голямо биене в гърдите, голямо цивилизационно джендърно напъване през всичките тия години у тия есесейци, а то какво било - цялото им благополучие се дължало на почти безплатните руски ресурси. Мъко моя, европейска!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От 60-те години на миналият век СССР, а после Русия снабдява Европа с евтин газ и цялата европейска промишленост е на него, затова и беше конкурентна.......... досега.

  04 Sep 2022 14:07ч.

  Тази цел на краварите е на път да се осъществи. Да видим другите им цели. А ние............ ние както винаги след 1913 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  04 Sep 2022 13:16ч.

  "ЕС вече е в червената зона, тъй като трябва да се извърши по-нататъшно ограничаване на търсенето на природен газ" - Мдам! Гъз в коприва - ни напред, ни назад. Газ трябва, но не трябва да се търси, щото се вдига цената ==>Няма газ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Европа" става вече досадна

  04 Sep 2022 13:17ч.

  Не може ли да си мръзнат с по-малко врява?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не съм си и представял,

  04 Sep 2022 13:27ч.

  че европейските момци, и девици, от ек са толкова "умни"! Но действителността ме опровергава, май! Лошото е, че и ние сме в тази лодка! Уви, имало глава да пати! Анадънму

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова са умни

  04 Sep 2022 13:40ч.

  че даже не са сигурни дали са момци или девици. А колкото до нас, "Кажи ми кои са ти приятели, да ти кажа какъв си".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chika from costa rika

  04 Sep 2022 13:42ч.

  Не ви знам какви сте в европа, ама шефовете ви са кретенски дебили. Меко казано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Sep 2022 13:59ч.

  И сега от много акъл , на Европа й остана единствената надежда да разчита на глобалното затопляне !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То пък ще вземе да излезе нова ледникова епоха

  04 Sep 2022 14:07ч.

  Еврокаръци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така, така.......... Шваб е радостен!

  04 Sep 2022 13:59ч.

  Той ще има ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пестете енергия и вкупом да мразим Русия

  04 Sep 2022 14:12ч.

  Пестенето на ток и газ на Запад оттук нататък ще е задължително, както зеления сертификат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  04 Sep 2022 14:48ч.

  Долна евроГейска пасмина.Отказ на 100% от евтина суровина ще направи каквото и да произвеждат по скъпо и не конкурентно в перспектива.Бавно и сигурно потъват и колонията естествено!Мръсна гадна колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От 1 октомври по улиците на германските градове ще излезе ново подразделение на Бундесвера, което заедно с полицията ще осигурява реда по улиците, т.е. ще потушава очакваните бунтове и безредици.

  04 Sep 2022 14:52ч.

  Германското правителство очаква бунтове и вълнения през есента, свързани с рязък скок на цените и невъзможността на гражданите на страната им да плащат огромни сметки за газ и електричество

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Създаването на ново армейско подразделение, наречено „териториално командване на бундесвера“ (TerrFüKdoBw), беше съобщено от министъра на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт и генералния инспектор на Бундесвера Еберхард Зорн.

  04 Sep 2022 14:53ч.

  Първият ден от официалната работа на TerrFüKdoBw ще бъде 1 октомври, именно от този ден в Германия се въвеждат „допълнителни такси“ за потребителите на газ. Според докладите цените за потребителите се покачват два пъти, което може да предизвика вълнения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "ще потушава очакваните бунтове и безредици"

  04 Sep 2022 15:53ч.

  Е, няма да се тревожим сега, я! Имат сериозен опит с Първият ЕС от времето на ВСВ и сега по всичко личи, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Отново "запада" се втурна, начело с 4-тия, САЩ-Райх пак на Изток срещу "не-човеците". И е естествено, заради запазване на рахатя на оня 1%, да се вземат нужните мерки. Нищо лично - това е само НУЛИРАНЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали ще има бунтове или не не е важно

  04 Sep 2022 17:14ч.

  Важното е, че правителствата на много държави в Европа и САЩ се подготвят - за всеки случай. В САЩ от преди година набираха хора - военни за тази цел. Има обяви в интернет. Който се интересува, може да го намери и прочете. Търсят хора с военен опит - бивши военни. Построени са центрове за настаняване на недоволните, които ще бъдат арестувани при безредици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mangio

  04 Sep 2022 18:09ч.

  Немеца е прост човек - казват му скачай и той скача. Останалите са претопени от мюсюлманските орди бивши евро нации с неизвестен или никакъв произход. Що за нация са белгийците, например? Или напушените либерасти от холандия? Европа я клатят от една страна янките, а от другата ги бухат ссъс стоманени чукове рашките. Шоуто е епично!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  04 Sep 2022 18:49ч.

  хаиде да видим сега как западът ще мине на режим ние ще им дадем клишета луканова зима виденова зима и какви ли още простотии какво си харесат а може и горбачова зима глад студ и свещи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  04 Sep 2022 18:50ч.

  "Западния свят" е на път да извърши ритуално самоубийство. Оказа се, че добрия живот е бил резултат на евтините ресурси на Русия. Великите зелени л*на се оказаха пълна измама.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Sep 2022 21:42ч.

  неизбежен е фалита на Гъзпром догодина поради липса на клиенти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стопер

  08 Sep 2022 9:04ч.

  Менте, не реви на чужди гробища за 5 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи