Без удвояване на ядрената си енергия САЩ няма да постигнат целите си в областта на климата

Без удвояване на ядрената си енергия САЩ няма да постигнат целите си в областта на климата

Американската организация с нестопанска цел Nuclear Innovation Alliance (NIA) публикува препоръки към Министерството на енергетиката на САЩ, в които се обясняват стъпките за постигане на климатичните цели на страната за преход към чиста енергия. Основната рецепта за успех е проста - до 2050 г. САЩ трябва да удвоят вътрешното си производство на ядрена енергия.

Анализаторите на NIA не призовават да се разчита единствено на атомни електроцентрали. Втората най-важна задача трябва да бъде цялостното увеличаване на възобновяемата енергия и енергоспестяващите технологии. В същото време само ядрената енергия може да поддържа "достатъчен капацитет, но непостоянна енергия от възобновяеми източници" на нивото, необходимо за осигуряване на електроенергия за промишлеността и живота на хората, казва NIA.

През 2021 г. Министерството на енергетиката на САЩ стартира поредица от инициативи под общата марка Earthshots. Една от тях - Hydrogen Shot - има за цел да намали цената на чистия водород с 80% до 1 щ. долар за килограм в рамките на едно десетилетие.

Вторият проект, Long Duration Storage Shot, има за цел да създаде достъпно разпределено съхранение на чиста енергия. Третият проект, "Carbon Negative Shot", има за цел да намери решения за отстраняване на CO2 от атмосферата и неговото обезвреждане. Планирани са общо шест до осем такива енергийни инициативи "Земни снимки".

Анализаторите на NIA препоръчват на Министерството да подкрепи инициативата Advanced Nuclear Energy Earthshot, която има за цел да удвои производството на ядрена енергия в САЩ до 2050 г. Ако бъде подкрепена от властите, подобна инициатива би насърчила перспективни нови ядрени технологии - от необичайни реактори до частичен или дори пълен цикъл на ядреното гориво. Факт е, че в рамките на инициативите Earthshot предприятията и организациите получават множество преференции, които улесняват финансирането на развойна дейност, създаване на прототипи и комерсиализация.

Днес ядрената енергетика в САЩ осигурява почти 20% от електроенергията в страната. Има обещаващи разработки - по-ефективни и по-безопасни от действащите атомни електроцентрали - но това е всичко, що се отнася до разработките, подкрепяни от федералните власти. Това не е достатъчно за истински пробив, а зависимостта от чуждестранно ядрено гориво, най-вече руско, трябва да бъде намалена според плановете на американците. Ето защо анализаторите настояват властите да вземат по-амбициозни стратегически решения по ядрените въпроси.

Коментари

 • БЯХ млада и хубава...

  19 Апр 2022 21:51ч.

  а зависимостта от чуждестранно ядрено гориво, най-вече руско, трябва да бъде намалена ---- да се чете: пълната зависимост. Какво ще удвояват, като със собствени сили не могат да поддържат пълен цикъл в АЕЦ-а, не е ясно. Ще наливат стотици милиарди за нещо, дето са го можели 50-те и 60-те, ама сега не го могат. Те едно време ходиха до Луната, ама сега не ходят. Забравили са как се правеше.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nndmrz

  04 Юни 2022 12:58ч.

  cheap plaquenil 400mg - <a href="https://baricitinib.store/">purchase baricitinib online cheap</a> baricitinib over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hxggad

  25 Юни 2022 2:27ч.

  buy flexeril pill - <a href="https://rketorolac.com/">purchase toradol online</a> inderal order online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Hsagva

  09 Юли 2022 13:41ч.

  buy generic flagyl 200mg - <a href="https://metronidazoled.com/">buy generic flagyl 400mg</a> purchase cephalexin for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tkvmfh

  15 Юли 2022 10:11ч.

  order gabapentin 800mg pills - <a href="https://dgabapentin.com/">purchase gabapentin generic</a> ivermectin 8000 mcg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bsarwx

  24 Юли 2022 17:34ч.

  flexeril cost <a href="https://cyclobenzaprip.com/">cyclobenzaprine order</a> cheap clopidogrel

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Xkemye

  28 Авг 2022 14:48ч.

  buy zanaflex sale <a href="https://xtizanidine.com/">tizanidine for sale</a> metoclopramide 10mg brand

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи