Банките в Европа се готвят за тежка зима - спират топлата вода в тоалетните, понижават температурата в офисите

Банките в Европа се готвят за тежка зима - спират топлата вода в тоалетните, понижават температурата в офисите

Повечето големи европейски банки купуват резервни генератори и чертаят планове за пестене на енергия в подготовка за налагането на енергийни "дажби“ и дори евентуално спиране на тока, което би застрашило нормалното функциониране на паричната система, движеща икономиката на региона, разказва Ройтерс.

Докато Русия постепенно намалява доставките на газ за Стария континент, банките провеждат стрес тестове, за да разберат как могат да се справят с недостига на енергия, и търсят алтернативни енергийни източници, за да гарантират, че банкоматите и онлайн банкирането няма да спрат да работят.

А за финансовите компании е особено важно да действат навреме и да гарантират нормалното разплащане в рамките на европейската икономика, която вече и без друго сериозно пострада от ефектите на войната в Украйна.

И докато секторът се адаптира лесно към КОВИД-19 и предизвиканите от него локдауни и работа от вкъщи, недостигът на енергия е предизвикателство от съвсем друг порядък.

"Банковата система е важна част от всички останали системи", казва Джанлука Пескароли, професор по оперативна сигурност и устойчивост при бедствия в "Юнивърсити колидж Лондон". "Основното ми притеснение е от евентуалния ефект на доминото върху обществото при откази на банкомати или безкасови трансакции, както и от зависимостите, които банките имат от други услуги в интернет."

"Джей Пи Морган" (JPMorgan), за която работят хиляди в Лондон и Франкфурт, вече е провела тестове как да действа в случай на спиране на тока, съобщи за Ройтерс източник, запознат със случващото се. В зависимост от сложността на ситуацията банката може да включи резервни дизелови генератори, които да захранват ключови офиси в продължение на няколко дни, посочва източникът.

Най-голямата американска банка отпуска кредити на компании в Европа, търгува с акции и облигации и ръководи търговска банка във Великобритания.

Втората най-голяма банка в Италия - "Уникредит" (UniCredit), също тества през лятото оперативната си сигурност, съобщават запознати източници. Акцентът е бил поставен върху обработката на данни, като двата ключови центъра за тази функция са били захранвани от две различни енергоцентрали.

"Юронекст" (Euronext), която управлява френските и италианските фондови борси, съобщава, че е преоценила потреблението на енергия след руската инвазия в Украйна и се е сдобила с резервни генератори.

Банките предприемат освен това все по-видими стъпки за подготовка за справяне с енергийната криза като, например, намаляване на офисните площи и групирането на служители в по-малко сгради.

"Дойче банк" (Deutsche Bank) вече е започнала серия от стъпки, за да намали енергийното си потребление в своите 1400 сгради в цяла Германия. Целта е да спести 4,9 милиона киловатчаса електричество годишно, което е достатъчно за захранването приблизително на 49 000 електрически крушки в продължение на час.

Банката спира топлата вода в тоалетните, понижава температурата в офисите, изключва цялото вътрешно осветление по клоновете, както и светещата външна реклама през нощта. Фонтанът през главния офис на банката във Франкфурт също ще бъде изключен.

Регулаторните органи също са под пара. Надзорът в рамките на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и британският му еквивалент към "Банк ъф Ингланд", изискват от банките да представят планове за действие в случай на недостиг на електроенергия.

От британските компании се иска да посочат, кои са най-важните им бизнес услуги, както и методите за решаване на проблемите в случай, че заплахите се материализират. Въпреки това експерти се опасяват, че компаниите са подготвени за прекъсване на тока за не повече от няколко дни.

"Има сериозна дупка в планирането на сигурността", казва Ави Шнур, главен изпълнителен директор на Съвета за сигурност на електрическата инфраструктура, мозъчен тръст, специализиран за анализ на подобни заплахи.

По думите му банките трябва вече да предприемат мерки за гарантиране, че могат са справят с продължителни проблеми на електрозахранването, включително и със споразумения за регистриране на трансакциите със задна дата, след като системите отново се включат.

"Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas), най-голямата френска банка, вече взема марки по отношение на потреблението на ток в своите 2750 клонове, офиси и центрове за данни във Франция, Белгия и Италия, казва запознат източник. Опасността от прекъсване на електрозахранването е "следена отблизо" и е включена в плана за непрекъснатост на бизнеса, който вече е разработен.

Цените на газа в Европа рязко се повишиха, след като "Газпром" спря напълно доставките по "Северен поток-1", с аргумента че последната работеща турбина е повредена.

Европа вини Русия, че използва доставките на енергоносители като оръжие в отговор на западните санкции, наложени заради инвазията й в Украйна. Русия твърди, че санкциите пораждат проблеми с газовите доставки и тръбопроводите.

Във Великобритания покачващите се цени на енергията изправят до стената бизнеси и потребители. Държавната компания "Натуест" (NatWest) казва, че частично е смекчила финансовия удар чрез хеджиране на бъдещи разходи за своята енергия.

Големи застрахователни компании също вземат мерки, за да ограничат потреблението на енергия. Швейцарската "Цюрих иншуърънс груп" (Zurich Insurance Group) обяви, че през нощта ще спира осветлението в офисите си и ще се откаже от "всички декоративни потребители на енергия, например, фонтани".

Ако кризата се задълбочи, компаниите са готови да предприемат и по-драстични стъпки, казват източниците. Но с или без допълнителни мерки едно е сигурно - зимата ще бъде истинско предизвикателство.

Източник: БТА

 

Коментари

 • А дизел за генераторите отде, бре?

  08 Sep 2022 8:28ч.

  Май войната в Украйна се използва за целите на "великото" им зануляване, а? Както ковида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • касиерка

  08 Sep 2022 8:42ч.

  Точно! The Great Reset

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вила вилекула

  08 Sep 2022 11:07ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sara

  10 Sep 2022 10:11ч.

  Sports betting. Bonus to the first deposit up to 500 euros. Online Casino. sports betting

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дизел за генераторите отде, бре?

  08 Sep 2022 8:30ч.

  Май войната в Украйна се използва за целите на "великото" им зануляване (как иначе да си изплатят дълговете), а? Точно както ковида.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • касиерката

  08 Sep 2022 8:41ч.

  опс! ето това е най-важното в статията: "включително и със споразумения за регистриране на трансакциите със задна дата, след като системите отново се включат." Готвят ни за emergency event на финансовите пазари - The Great Reset.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Птибурдуков

  08 Sep 2022 9:57ч.

  Очаквахме го малко по-рано след серия от "хакерски атаки", за които г-н Бъфет любезно ни предупреди още миналата година. Но и така става: няма ток, компютрите и банкоматите не работят, голяма веселба ще настане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делта

  08 Sep 2022 8:41ч.

  Най-добре е да раздадат парите на бедните и тогава няма да имат нужда от никакви планове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тогава бедните няма да измрат

  08 Sep 2022 10:45ч.

  Заеха се да ликвидират собственото си население, че им е под ръка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Sep 2022 8:52ч.

  да фалират до една. все ми е тая. и така няма банка, която да не е замесена с престъпна дейност. четете Фурсов по темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ураааа

  08 Sep 2022 9:12ч.

  Да му е гадно на Путин !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Sep 2022 9:17ч.

  Тия западни мизерници ще се умиришат. Запада се превръща в клоака... :((

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съчувстващ

  08 Sep 2022 9:37ч.

  Добре е да вземат да проведат и стрес тест за спиране въобще на водата в тоалетните... Ще трябва да разположат тоалетни по банковите дворове или пък всеки ползвател да си носи пълно ибрикче...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже, боже

  08 Sep 2022 9:43ч.

  това е радостта на мизерния бедняк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като ви чете пенсионерските

  08 Sep 2022 9:48ч.

  глупости човек може да остане с впечатление, че Матушката ми е измислила газта, бензина, дизела, въглищата и пр. или притежава 100 % от световните запаси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си трето поколоние наследник на някоя неизпълнена смъртна присъда на първия Народен съд

  08 Sep 2022 10:48ч.

  Келеш с жълто по човката, неработил никога нормална работа. Грантоед и ти личи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Келеш с жълто по човката"

  08 Sep 2022 12:20ч.

  Не му обръщай внимание. Този не чете статията. Банките са в паника, а той ни убеждава, че по Света има горива. Банките ... а какво да се каже за малките фирми? Те ВИНАГИ са били на ръба и са доволни когато могат да заработват заплата. В Англия месар се оплакваше. Хладилниците му харчат много ток и при висока цена на тока, трябва да закрие магазина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе руски келеи

  08 Sep 2022 14:00ч.

  Колко са лихвите в Англия и колко в Матушката ти ? Питай го твоя месар колко ще плаща при 10 % лихва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За какви лихви говориш бе идиот?

  08 Sep 2022 14:16ч.

  Какво общо имат лихвите с всекидневните разходи на един магазин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Sep 2022 9:52ч.

  Да местят офисите си в оранжериите, при доматите и краставиците, тъкмо ще има естествено торене и с по-една лопата за физзарядка, водата е безплатно от маркуча, като бонус..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клуб на богатите

  08 Sep 2022 9:58ч.

  Ей го на клубът на богатите, които са приели еврото и където и нас ни карат да го приемем. В този клуб всеки иска да ходи (според пророците на еврото). Там не мойш се окъпа кога сакаш. Там не мойш се стоплиш кога ти е ладно. Там мръзнеш и стоиш мръсен, ама си в клуба и натриваш носа на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • парадокс

  08 Sep 2022 10:03ч.

  ДД предизвика Русия на война, за да започне прокарването на новия си ред. Обаче нещо ми подсказва, че нещата не вървят по план. И вече са изтървани. ДД само дадоха шанс на народите за промяна. Не мисля, че са очаквали такава съпротива. А тя ще става все повече докато ги унищожи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силата на пожелателното мислене е това

  08 Sep 2022 10:55ч.

  Или ефекта на огледалото. Когато собствените ти ръководни кадри вземат насериозно пропагандните ти лъжи. Западът наистина е една империя на лъжата и това му изяде главата в тази война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-добре да направят стрестестове как ще понесат серия от ядрени удари!

  08 Sep 2022 10:31ч.

  Запад, сдохни..... тварь!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Броят на идиотите тук

  08 Sep 2022 10:33ч.

  премина критичната маса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И продължават да изпращат нови и нови от "Дневник"

  08 Sep 2022 10:53ч.

  Там е събрана селекция клинични идиоти-предатели по кръв

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  08 Sep 2022 11:47ч.

  Ако банкоматите откажат, ще почне теглене в брой и тогава ох на дяда

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как теглене в брой

  08 Sep 2022 12:29ч.

  като няма ток? Не става. Май не е добра идея парите да се държат в банка. Особено след като видяхме как умело присвоят банките чрез въвеждане на все нови и нови безумни такси, чрез конфискация и замразявания на депозити.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Целта е да спести 4,9 милиона киловатчаса електричество годишно, което е достатъчно за захранването приблизително на 49 000 електрически крушки в продължение на час."

  08 Sep 2022 12:16ч.

  Това е весело. Ще пестят ЦЯЛА година за да има ток за ЕДИН час за малък град. А и за резервните генератори. Знаят ли, че те са или на бензин или на нафта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • голяма жертва

  08 Sep 2022 13:21ч.

  спират топлата вода в тоалетните ---- хахаха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Sep 2022 13:30ч.

  Започнаха да преиграват, но има още възможност. Чаушеску, когат изплащаше дълговете на Румъния в края на 80 -те години на миналия век беше достигна температури до 14 - 16 С градуса. Пеленачета са умирали от студ е родилните отделения. Има още какво да се желае от мизантропите от Давос!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • USA

  08 Sep 2022 14:23ч.

  Евраците ще бъдат занулени и после ликвидирани. Този континент не трябва да съществува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коломор

  08 Sep 2022 14:26ч.

  Лошата новина за евро-гейците е, че генераторите работят на руско гориво. Генератор с вятърна перка още няма и няма да има. Лошо, Седларов, лошо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи