България ще подпише споразумения със САЩ и Франция за изграждане на 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

България ще подпише споразумения със САЩ и Франция за изграждане на 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното подписване на т.нар. "фийд" (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков след участието си в конференция за развитието на ядрената енергетика, която се провежда в София днес.

По думите му, основните цели на този договор са максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт. Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства да бъде ратифицирано от българския парламент.

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия договор с "Електрисите дьо Франс". По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

Френският изпълнителен директор за нови мощности на "Електрисите дьо Франс" ще пристигне в София на 4 април, за да се срещне със служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщи Еленко Божков. След двустранния им разговор ще се проведе и работна среща в по-голям формат. На 18 април в Белене ще бъдат на посещение и оглед френски специалисти от EDF, които ще разгледат доставеното оборудване, съхранението му, както и съществуващата инфраструктура на проекта.

В отговор на въпрос на БТА, зам.-министър Божков каза, че в инженеринговите споразумения ще бъде заложено какво да бъде участието на България в изграждането на ядрените блокове. Божков изтъкна, че споразумението със САЩ е в много напреднала фаза. В него ясно се посочва, че се търси максимална локализация – т.е. възможно най-голямо използване на възможностите на българската индустрия, която да бъде привлечена за изграждането на тези мощности. Той подчерта, че "Уестингхаус" има договор за изграждане на три ядрени блока в Полша, като България ще иска да работи и за производството на оборудването за ядрени мощности. В друг отговор за БТА Еленко Божков заяви, че винаги, когато има междуправителствено споразумение, участва държавата като гарант и като собственик на подобни проекти. С какъв точно процент ще бъде държавното участие, предстои да се уточни.

Все още е рано да се говори какви са прогнозните цени на инвестициите. Рано е и да се каже какво ще е участието на държавата и на частните инвеститори.

Към този момент интересите на "Електрисите дьо Франс" и "Уестингхаус" са да участват с преобладаващо финансиране в изграждането на двата проекта.

Очакванията са двата ядрени блока в АЕЦ "Белене" да бъдат готови през 2035 г., а през 2045 г. 7-ми и 8-ми в АЕЦ "Козлодуй", посочи служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Абе вие малоумни ли сте или сте наркомани някакви?

  28 Март 2023 12:48ч.

  Съвсем изтрещяха евроатлантическите национални предатели по върховете на властта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  28 Март 2023 12:56ч.

  Щом красножопите подлоги квичите,значи всичко е както трябва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След сакатлъка във Фукошима...

  28 Март 2023 13:42ч.

  ...Уестингхаус не бе ли фалиран тихомълком?! Франция строи от 2006 година АЕЦ във Финландия с пусков срок 2016 и все още я достроява, 1 Watt не са произвели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не е както трябва, от както попаднахме в септичната яма ЕСОТАН

  28 Март 2023 13:51ч.

  Освен грантовете на евроатлантическите предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • https://bntnews.bg/bg/a/749363-uestingkhaus-obyavi-bankrut

  28 Март 2023 13:54ч.

  2017 БНТ: ""Уестингхаус" обяви банкрут Една от най-големите ядрени компании в света - американската "Уестингхаус" обяви банкрут. Дружеството има представителство у нас и по план щеше да строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Според световните медии загубите натрупани от собственика на "Уестингхаус" - японската "Тошиба" възлизат на повече от 9 милиарда долара. От офиса на компанията уверяват, че фалита няма да се отрази на нейния бизнес извън Съединените щати. Целта на процедурата по банкрут, която ще продължи с години, е защита от кредитори и преструктуриране на бизнеса."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  28 Март 2023 17:05ч.

  Това са приказки за наивници преди избори, като видите сметаката от 60% на 160% ще скочи дълга ако поръчката се дава на соросоидите. И накрая пак нищо няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това е безумие!

  29 Март 2023 10:17ч.

  И как точно производителят на реакторите (Русия) ще гарантира тяхната сигурност в експлоатация при друг изпълнител на проекта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А да подпишем и за космическа програма?

  28 Март 2023 12:51ч.

  Овчаров ако се чуди защо му се стовари магнитски, сега си е отговорил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  28 Март 2023 18:51ч.

  Ще има и един реактор в с. Славяново !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фантастични

  28 Март 2023 12:52ч.

  Предизборни БАЛОНИ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  28 Март 2023 12:56ч.

  Общо взето Еленко нищо конкретно не знае. Но все по-вече напънът е да сме подконтролна територия на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши

  28 Март 2023 12:58ч.

  С Уестингхаус, разбира се! С кой друг? Франсетата са "само за идеята", предполагам. Има една неяснота обаче - дали след година, две ФАЩ ще са някакъв фактор на Територията и на къде ще е ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е само дали САЩ ще са фактор...

  30 Март 2023 11:59ч.

  Има и куп допълнителни аргументи за невъзможността на сделката! От месец Уестингхаус се скара с основния си под-изпълнител, който прави казаните на реакторите му по АР1000 - Южна корея и КЕПКО! В САЩ от 30 години няма кой да прави казани на PWR атомни реактори, а да се надяваш че ще се появят такива нови - това може да направи само клиничен ДЕБИЛ! (то не че половината български политици не са точно такива дебили...)Така че - по-лесно е да се подарят излъганите от ГЕРБ 4млд$ за реактор на САЩ и ВЪОБЩЕ ДА СЕ НЕ НАДЯВАМЕ за такова нещо! А ако искаме все пак ядрена енергетика и не щем посмъртно руски технологии- трябва да ходим да се молим веднаж на Китайци или втори път на Южнокорейци И НА НИКОГО ДРУГИГО!!! Всеки подписал такъв договор политик е кандидат за обесване на Стадион В.Левски пред публика! (така както са бесени атентаторите на църква Св. Неделя през 1925та...)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Болен здрав носи...

  28 Март 2023 13:04ч.

  Президентът на Кения вчера е призовал кенийците да се отърват от хамр. си долари, защото тези пари ще се обезценят още тази седмица! У нас - точно обратното - ангажираме се все повече ... с удавник! Техните банки фалират една след друга и ги изкупуват няколко големи банки, а ние все повече "бизнес" ще правим приемаме... и все ще предплащаме.... Какво направиха с дребния и среден бизнес по време на т.н. Ковид-19 война, още позната като пЛандемията? 250 000 бизнеси са фалирали в Канада само през миналата година. И имотите/сградите, магазинчетата, ресторантите... им се изкупуват от гигантски корпорации...И това се случва сега с банките в ЩАС... Нямат свършване и*иотите в нашия "политически елит" и в изпълнителната ни власт. Какво става с хамер. ценни книжа, които притежава България? Обзалагам се, че ни притискат да КУПУВАМЕ точно сега, когато всички ги продават като опарени... 17 държави са си продали 100 % от амер.ценни книжа. 17. Къде сме ние? Я да излезе финансовата ни министърка и Асевн Василев от хамер. политически проект ПП и да ни съобщят зад гърба на всички какво са напазарували през последните няколко месеца! Освен, че 90 милиона лева похарчиха за да секат евро-монети ВЪПРЕКИ че това е спорен въпрос от изключителна важност, и болшинството от населението се подписва ЗА референдум! Нашите политици са всичките мекушави. И не мислят за нищо друго, освен как да направят благоприятно впечатление на началството...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Март 2023 15:51ч.

  Нашите политици се чудят, как да се отърват от "намагнитване", че "трудовите" им спестявания са все в западни банки! Като го гледам този дъртия рошав атентатор , дето изключи тока на метрото в София и той яко се е нагушкал с крадена народна пара и явно е трепнал за нея! САЩ затъват и ние трябва да ги спасяваме и апетита им става все по-голям-първо 8 изтребитела на снимка, после още 8 , пак на снимка, после втечнен американски газ, после ядренно гориво за АЕЦ Козлодуй, сега вече стигнаха и до 4 атомни реактора! Не се4 бойте и те ще са на снимка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  28 Март 2023 16:15ч.

  Те ще са на макети .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Педро

  28 Март 2023 13:04ч.

  Нищо няма да стане. САЩ ще са пшод вода. Париж ще е овъглен. Слава на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  28 Март 2023 13:05ч.

  Еха, Русия предлагаше да ги направи за своя сметка, а после постепенно да изплащаме, а сега ще е като със самолетите. Плащай, пък ше видим...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това им е коронния номер

  28 Март 2023 13:17ч.

  нали имаше една изповед на един икономически наемен убиец? Тази изповед на Джон Пъркинс ми отвори очите, лично на мен. Като с длето... Ангажират всички обществени ресурси с огромни пре-скъпи инфраструктуирни проекти, а населението затяга коланите до като престане да диша. (John Perkins, YT)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Март 2023 16:06ч.

  И аз съм го гледал филма по ТВ Алфа. Впечатляващи са начините на покупка на т. н. елит на съответната държава. Първо се почва с предложение на пари на управляващите. Ако това не помогне, започват заплахите за блокиране на лични финанси из целия свят. Ако и това не помогне, започват заплахите за живота на политиците и техните семейства! Ако и това не помогне се стига до директни убийства и подмяната им със "сговорчиви", а ако и това не успее се предприема директна агресия под формата на борба срещу диктаторски режими!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  28 Март 2023 13:05ч.

  Да питам за един приятел: - Работата на служебното правителство не беше само да организира изборите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бързат да си "вържат гащите"... :)

  28 Март 2023 13:09ч.

  Явно наблюдавайки предизборната кампания са се притеснили, че Костадинов (Възраждане) ще настояват да се довърши с реакторите които притежаваме, руските. И са платени вече. И горивото на Уестингхаус е НЕПРИГОДНО за тях, нито за АЕЦ Козлодуй. А резултатите са непредвидими, въпреки всички машинации и фалшифициране...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васалитет или обикновено иго

  28 Март 2023 13:18ч.

  Нека си спомним, че руската оферта за Белене, срещу която атлантиците ни водиха информационна война едва ли не на живот и смърт, беше 6 млрд. Само чакайте да видите, какви пари ще плащаме сега, да не говорим за проблема с отработените горива, за който ще си платим отгоре и какво ли още не. А допълнителните заробващи договорни условия, които вече болезнено опознахме например от чудовищното предателство със злополучната Марица Изток 3, вероятно ще се държат в тайна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  28 Март 2023 15:59ч.

  Първоначално цената на АЕЦ Белене беше 4.8 милиарда долара за двата реактора! Впоследствие, след, като се чудеха, как да се откажат от строителството, защото хегемонът не искаше цената и нарастна. Нашите дупедавци обявиха, че нямаме толкова пари и тогава руснаците предложиха да я построят с техни средства и от продадения ток да си върнат инвестицията за няколко години!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mini69

  28 Март 2023 13:20ч.

  Дали ще има нови реактори е Божа работа,но се строи огромно хранилище за отработено ядрено гориво което ще се докарва от цяла Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геофизик

  28 Март 2023 13:43ч.

  А къде точно ще бъде?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mini69

  28 Март 2023 14:31ч.

  според един служител в АЕЦ а се прави някъде на територията му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига будалкане

  28 Март 2023 13:25ч.

  Нищо не може да бъде построено от въпросните, защото са изгубили кадри и компетенции. Само ще ви вземат париците, както за самолетите. При това себестойността ще е най-малко три пъти по-висока от онази, която могат да ви предложат руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  28 Март 2023 20:17ч.

  Долни руснаци, искаха да строят евтино, евтино продаваха и горива на Европа, много неприятни. Ние харесваме скъпото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  28 Март 2023 13:29ч.

  А дали знаете какво правите? Половината ядрени реактори във Франция са спрени поради некачествени заварки и появата на пукнатини! За сведение реакторите са американски! "Уестингхаус" е в предфалитно състояние! Вие вършите престъпление!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнение: Уестингхаус е в СЛЕДФАЛИТНО , а не предфалитно състояние...

  30 Март 2023 12:15ч.

  И това вече втори път - като се започне от преди 6 години за първи път и миналата година - за втори път

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  28 Март 2023 13:32ч.

  може ли конкретно пример за изградени атомни централи от Вестингхаус за последните 30 години да кажем...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има само 4 построени реактори, но от Китайския подизпълнител в Китай

  30 Март 2023 12:37ч.

  При това, китайците при първия реактор (който закъснял3 години от плана) се видели в чудо, натиснали са Уестингхаус ( и получили 10 куб.метра документация - Пълен лиценз) и с голям процент от останалите 3 реактора са произведени от самите китайци , че даже и с местни усъвършенствания! В САЩ уестингхаус изпълняваше 2 пилотни реактора, но вече 30 години НЕ МОЖЕ ДА ГИ ДОВЪРШИ (поради липса на квалифицирана работна ръка и технологичен капацитет заспециални изработки) практически от преди 20 години е взел КЕПКОп за подизпълнител - самите реактори се произвеждат в Южна Корея поради липса на Американски или Европейски способности. Единствения сериозен агрегат, който е трябвало да се произведе в САЩ е била циркулационната помпа - тя наистина е произведена за първия китайски реактор, но е връщана поне 10 пъти(!!!!!) за ремонт през Тихия океан, докато най-накрая на китайците им писнало и подписали протокола . Тази циркулационна помпа е инженерен нонсенс - планирана е да работи поне 60 години, намира се ВЪТРЕ в реактора и не подлежи на извлизане/подмяна при повреда. По неофициални данни един от 4те китайски АР1000 е гръмнал циркулационната си помпа на 3тата година и вече е БРАКУВАН - стои и чака да изтече радиационното му ниво, за да бъде разрушен и нарязан за загробване. За сведение на лаиците - всички други работещи ядрени реактори тип PWR имат или 2 или 3 или 4 циркулационни помпи подлежащи на ЗАМЯНА(извън реактора!) Други два реактора (направени в Корея) които уж трябваше да бъдат пускани по-нататък в САЩ,лежаха на склад в САЩ почти 15г и наскоро излезе слух, че били продадени!!! на... Украина! по за 15 млд гущера парчето, независимо от ръждата по желязото... Излезе и слух, че почти мчонтираните два реактора в САЩ също били продадени то ли на Украина то ли на Полша, като чакали да се разбие бетона, да се извадят и да се возят към Европа, така, че в САЩ със сигурност да няма повече Уестингхаус реактори АР1000... А стари Уестингхаус реактори има изградени над 50 по света, но ДРУГ МОДЕЛ - т-н- ВТОРО ПОКОЛЕНИЕ (включително Фукушимския гръмнал (който е BWR а не е PWR) и лицензиран вариант, изпълнен от Фраматом във Франция - някъде половината от френските реактори, които в момента ръждясват и се спират за основен ремонт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  28 Март 2023 13:40ч.

  И този одъртя и оглупя! Щял да подписва със САЩ и Франция. Може би ще им даде и парите предварително за поредното нещо на хартия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Март 2023 13:49ч.

  Първо: Магнитски дава резултати. Второ: да питам къде ще се съхранява отработеното гориво, щото Русия го приема на нейната територия. Да видя, коя община ще се навие на територията й да се съхранява това гориво! Трето: явно за това беше целия зор с войната. Да направят ЕС изцяло зависим от САЩ с енергоносителите. Свистеше сме на твърдия вариант на трансатлантическото споразумение, което бе отхвърлено от Тръмп и от някой евродържави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  28 Март 2023 13:50ч.

  Да се чете - Свидетели сме на твърдия вариант!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  28 Март 2023 13:59ч.

  Ха ха. Никъде не видях колко ще ни струва всичко това? И ненапразно. Това е за да не сравняваме с цената на Росатом. Голяма тайна е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gogo

  28 Март 2023 14:01ч.

  А явен конкурт и процедура по избиране няма ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  28 Март 2023 14:04ч.

  На Белене, специално, ще трябва да се остави място за новите заселници, и нова паметна плоча, че са потомци на старите, и че това е правилното им място...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стево

  28 Март 2023 14:11ч.

  Надявам се някой от политическата класа да напомни на Радев, че ролята на служебното правителство е да подготви нови избори. Всякакви въпроси от такова фундаментално стратегическо значение като строеж на ядрени мощности са от компетенциите на редовно избран парламент. Подозирам, че ако Радев не се ограничи в зададените му от конституцията правомощия, скоро негодуванието към него ще стане такова, че и в родното си село няма да може да се покаже свободно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  28 Март 2023 14:22ч.

  Жалко , че ни превърнаха в колония родните управляващи , вече над 30 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  28 Март 2023 14:33ч.

  Носи се легенда, че първото предложение на Путин винаги е най-добро! Следващото винаги е поне с 50% по-лошо. Винаги има ескалация за всяко следващо предложение, докато престане да предлага след 100% и всичко отива в ръцете на фуражките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дария Абаджиева

  28 Март 2023 14:34ч.

  Поредното престъпление! Не се понася вече. Пълно загробване на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Охи

  28 Март 2023 14:35ч.

  Браво!Браво!Само така!Помпай колонията до дупка,мой западен приятелю!Това 3млрд.за самолети на хартиики,това в пъти по-скъп газ,малко е,малко е!Още може!Дай сега едни реактори за 10-на млрд.,на чертежи,с предварително фул заплащане!Б-я има пари,колонията е за това-да се изцеди на макс!Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и за капак - ще ни натресат и еврото,

  28 Март 2023 14:54ч.

  а след него и единна ЕС дигитална валута (без-кешово разплащане) - CBDC - твърди се, че се стягат да яхнат с нея европейското простолюдие още тази година... Та нашите 89 милиона лв. които в момента захранват сеченето на БГ-евро-монети може да привършат скоро. И то, когато половин милион души са се подписали че искат провеждането на всенародно допитване по темата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентът на Кения вчера е призовал кенийците да се отърват от хамр. си долари, защото тези пари ще се обезценят още тази седмица!

  28 Март 2023 14:54ч.

  да последваме този светъл пример, другари; веднага хуквам да заменя моите за рубли

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бързай, няма кой да ти ги замени - можеш ги намери само на някое по-екзотично чейндж бюро, но не и в Банка

  30 Март 2023 12:46ч.

  И което е по-страшното за нас българите - няма да намериш и юани да си прехвърлиш валутата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ElCondor

  28 Март 2023 15:14ч.

  Днес е знаменателна дата. На този ден преди 44 години (28 март 1979 г. се случи The 3 Mail Island Accident. За по-недосетливите - аварията във втория блок на атомния реактор в близост до Мидълтаун, Пенсилвания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диван Лостов

  28 Март 2023 15:38ч.

  За Ваше сведение Еленко Божков е кадър на БСП. Май е поогладнял. Много "хартиени" придобивки ни станаха - изтребители, АЕЦ. Какво ли още ще си купим от "партньорите"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той не беше ли

  30 Март 2023 17:52ч.

  седе... на времето? От еколози ли. от какви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  28 Март 2023 15:41ч.

  Преди десетина години отхвърлиха последната оферта на Русия да финансира изграждането на АЕЦ Белене, а можеше вече да са я построили и въвели в експлоатация. Сега говорят колкото да не заспят. Два блока тука, още два там, глупости на търкалета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Закопаха ни

  28 Март 2023 15:42ч.

  Това значи 3 и 4-творни цени. Добре е, че двата реактора няма да бъдат продадени за старо желязо, както при Костов. Лошото е участието на САЩ, която най-малкото значи два посредника и липса на опит. С Уестинг бяха прекратени няколко договора, след изтичането им от държави недоволни от компанията.. Какво доене падна при доказването, че горивото им било безопасно, а си представете сега какви цени ще бъдат на тока? Хубаво е да се сравнят 2-та договора на Русия и Уестинг, за да видим какъв "данък Колония триене на зъби ще плащаме" на никому неизвестната Уестинг, както при ТЕЦ1 и 3. Сериозно папкане и комисионни е имало, да плащаш на изпълнител милиони, за да докаже, че опасното му гориво не е опасно. Сериозно дране, хората няма да могат да си платят сметките за ток. Пак ни продадоха за жълти стотинки, и ще ни доят, както турчин не го е правил. При Живков сключилият този Договор, щеше да е доживот в затвора за Национално Предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  28 Март 2023 15:44ч.

  Айдееее, размина ни се, да имаме най-модерната ядрена ел. централа в Европа!... Просто защото няма да бъде изпълнена от всепризнато най-развитата в ядрената енергетика страна - Русия... Факт е, че Уестинг хаус са тотал щета от години и това ВСИЧКИ го знаят, а франсетата имат още много да учат... Но ние ще сме опитното поле на западнАЛите "експерти", в час по трудово обучение... Просто УЖАС! В този случай определено е по-добре да нямаме нищо, отколкото бомба със закъснител!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  28 Март 2023 15:46ч.

  Някой да обясни на тоя дрънголник, че тези неща не стават без търг!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А при такива строитества без търг обикновено се вдегат и ... няколко бесилки за подписалите го

  30 Март 2023 12:52ч.

  Иди питай в Китай колко от отговорните другари подписали договора с Уестингхаус са още живи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: и за капак

  28 Март 2023 15:50ч.

  Няма да ни натресат цифровото евро ако: изразим несъгласието си. Поне веднъж 3-пъти седмично ползваме кеш. Изхвърлим смарт уреди, чисто нов смарт телевизор подарих на роднини - скандал самсунг. Изхвърляме смартфоните, служебните в офиса. От нас зависи веят коня в България. Първата крачка е излизане от ЕС и НАТО. Затова бързат нефелниците да ни заробят икономически с отровни производства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  28 Март 2023 15:53ч.

  Ние нови Два Реактора ли ще купуваме? А какво правим със сегашните? Нещо не разбрах?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  28 Март 2023 16:17ч.

  Не, просто с нашите 2 реактора, руско производство, ще си играят франсетата и/или краварите (не става ясно), за да ни строят централи... Просто не ми се мисли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моля за разяснения

  28 Март 2023 16:03ч.

  Имаме 2 реактора руски на склад, но ще купуваме 4-ри нови реактора 2 от САЩ, 2 от Франатом. Така ли да разбирам? Договорът с Русия беше "златна Акция за България" 51%. България не внася пари, а изплаща проекта от бъдещи продажби на ток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не,

  28 Март 2023 16:19ч.

  виж коментара отгоре, над твоя...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боби

  28 Март 2023 16:03ч.

  Избирателите хубаво да мислят, когато гласуват за послушни политици, защото това ние го плащаме

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  28 Март 2023 16:21ч.

  Както е видно обаче и за съжаление, БГ тъпото говедо не може де мисли... Дано не съм прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бам бум

  28 Март 2023 16:35ч.

  И обработеното гориво отива при късметлиите за схранение на открити площадки! Ще има за поне 100 поколения напред от сърце! И само да споменем че въпросното гориво идва от руска уранова руда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДС Ванче каракачан

  28 Март 2023 16:55ч.

  Най-изгодно за подписвщите договорите ДС-партийци ще е плащането да е 100% в предплата и без теърди срокове за доставка, монтаж и пускане е рксплоатация! Тая схема съм си я разработил в докторската ми дисертация в ЮЗУни-Благоевград!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как е възможно?

  28 Март 2023 17:09ч.

  Без търг, служебно правителство да решава въпроси от такава важност? Каква е разликата между служебното на Радев и ГЕРБ, които спряха 3-те проекта? Кой ще върне парите на българите дадени за лиценз площадка на Белене, който ГЕРБ нарочно бавиха, за да изтече? Кой ще върне народната пара около 2 милиарда от арбитража Париж, Русия ни осъди. Кой ще върне изчезналото оборудване? Кой ще плаща скъпият ток на 2-ма посредника? Кой ще отговаря за неправилно съхранение отровени земя и подпочвени води на Уестинг - гориво? Кой ще плаща ненужното за руските реактори Уестинг гориво и авария ако последва в процес на експлоатация. Тези са за затвора доживот. Това е Апокалипсис, това е краят на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Апологет на един умнокрасивитет

  28 Март 2023 17:24ч.

  Никакви реактори няма да се строят в България! Още във времето, когато бяха актуални двата руски реактора за Белене, УМНОКРАСИВИТЕТЪТ на нашата страна заяви категорично, че на нас никакви нови мощности не са ни необходими, защото технологиите по пестене на енергия се развивали така бурно, че проблемът ще бъде къде да денем наличната енергия, да не говорим за произведена от нови мощности. Каквото каже УМНОКРАСИВИТЕТЪТ - това е финалната истина за страната! Всички те са доказани ерудиционни, интелектуални и емоционални извратеняци, но ... нали знаете ... такова е времето. Времето обяснява и защитава много неща - дори тезите на отявлени психари. Да нашите са психари на поне са последователни в убежденията си и сега чакаме да започнат търкаляне по паветата, ще дой белият роял, пак ще има заголена свежа женска гръд. Спокойно няма да има нови централи - търкаляне, роял и гръд, няма да позволят! Актуалната цена за една двойка реактори в момента би била предполагаемо около 30 млрд. евро. В момента французите строят във ВБР - там цената е предполагаемо 24 млрд., но са извън сроковете. АР1000 е все още само една красива мечта. Никъде по света такова нещо не е въведено в редовна експлоатация. Китайците си купиха, но се наложи практически да го препроектират и от оригиналнияя проект нищо не е останало. ЩАС строят 1 реактор, но пускът вероятно би станал около средата на тази година. Ще четем, ще се интересуваме. Ако България вземе заем за да построи 4 такива реактора, приключва страната, приключваме и ние. Сега единствената ни надежда е в умните и красивите! А ... и в женските цици, разбира се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • притеснително е

  28 Март 2023 17:39ч.

  Това, че плиткочелият саботьор и терорист преговаря от името на държавата за ядрени мощности! Но фатмашката глава не овира ! Пак ще стане като с грипените!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов свят

  28 Март 2023 18:39ч.

  В щата Джорджия през настоящия месец са направени тестове в новостроящата се атомна станция (реактор) Vogtle 4. на централата Georgia Power. Ето тук ми излезе един доста актуален материал, койно дава известна ориентация за Възможностите на Уестингхаус. https://3dnews.ru/1083030/perviy-postroenniy-za-30-let-v-ssha-atomniy-reaktor-dostig-nachalnoy-kritichnosti-yadernaya-reaktsiya-deleniya-stala-samopoddergivayushcheysya На този етап положението е такова, че светът се намира в състояние на прекрояване и е непосредствено предстоящо изграждането на нова Желязна завеса, която ще постави границите на блоковете, които ще затънат в Нова студена война. Преди няколко дни Хенри Кисинджър говори за нея и за перспективите да бъде по-жестока и опасна от старата, която беше приключила към началото на 90-те, когато уж и "историята приключи". Обаче, историята триумфално се завърна и сега Ние сме в американската зона! Точка! Сталин, Рузвелт и Чърчил няма да пишат тепърва проценти по салфетките! Субективните оценки и чувства на всякакви играчи и елементи в процеса са си изцяло субективна работа. За основните неща - оръжие, енергетика, инфраструктура и не само, центърът ще се постарае решенията да не са наши. На нас ще ни бъде представена сметка за плащане, която ни се припада. Видимо няма да участваме в договарянето на хардуера, технологията, цените и др. детайли. Звучи отвратително, но така стоят нещата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • адддд

  28 Март 2023 18:53ч.

  фалиралия уестингхаус ще строи кенефи, както фалиралата макдоналд дъглас строи самолети

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има една малка разлика

  28 Март 2023 19:11ч.

  Че Европа през 60-те на 20 век, действително бе облагодетелствана от план "Маршал" и имаше растеж на икономиките. Благоденствието свърши с идването на Рейгън на власт, за да стигне до икономически геноцид взривяване на газопроводи и икономики. Сегашните САЩ са раздирани от вътрешни противоречия военни, икономически, социални. Все повече започна да играе тоягата и страхът. САЩ са скелет вървящ към пропастта и искат да унищожат всичко и всеки по пътя си. Така че нищо нищо не е свършило, едва сега започва! Няма държави, които да искат да падат в пропастта в името на САЩ, по-точно на глобалните елити превзели властта в САЩ и Европа. "това е само началото".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  28 Март 2023 20:12ч.

  България е обречена страна. В близките300 години в нея няма да бъде построено нищо поне поне толкова мащабно и полезно, колкото да речем е работещата от 1974 г.атомна електроцентрала в Козлодуй. Защо, защо е така? Питат настоятелно всякакви хора - от постови полицаи, през лекари-ориднатори, гимназиални учители до флотилни адмирали и строго гледащия през роговите си очила акедемици. Питат те, сърдят си настоятелно тропат с крака,дирейки бърз отговор. А отговорът иде от древността и заминава в бъдещото. С една дума - върху Белене и ядрената енергетика на България тегне проклятието на хан Аспарух. Приклятие, известно като ядрената Аспарухова клетва. През декември 680 г. Аспаруп достига с конницата си до Децимникос,мястото на днешния румънски град Зимнич. Войската лагерува там близо месец, чакайки Дунава да замръзне и преминат на отстрещния бряг. Това става около Коледа. Коне и хора, внимателно стъпвайки, прекосяват реката и се установяват около днешното Белене, където сега стърчи зарязаният строеж на новата АЕЦ. Само три дни след това от стана на хана изчезва любимата му кобила Тартула. Подир нея се попилява и пекенеза му Пандур, и любимата му наложница Гвендула. Изпратените от Аспарух следователи установяват само, че и в трите случая става въпрос за битови кражби. Ханът почервенява от гняв, извръща лице към 15 дневната месечина и гневно проклина: "Нека кто тук живей и щъ живей йощ три иляди годин напреж да мy ебе пьс женѫ и матере мy и отца му да наебе и вуци да ядат овцете му и пият млекото им. Да ръждасът на речний брег атомните му котли, в тъмница и безпросветност да расте нечестивата челяд на тез долнодунавски ебливи конекрадци! Казах и Тангра ме чу!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трупа се по сметката на румбата

  29 Март 2023 3:54ч.

  капитал за импийчмънт, засега нереализиран

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • освен една мухлясала царевица

  29 Март 2023 4:23ч.

  България никога нищо не е прокопсала от фащ, няма и да прокопса. Само се надяваме час по-скоро да свърши този пореден злощастен хомот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи