България с рекорден износ на оръжия, горива и ток през 2022 г.

България с рекорден износ на оръжия, горива и ток през 2022 г.

Десетки тонове българско оръжие са били  изнесени за Украйна през Полша и Чехия през 2021 и 2020 г., показва справка в базата-данни за вноса на оръжие в Украйна. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Рекордни количества оръжия, горива и ток е продала България на външните пазари през първото полугодие на годината. Това е станало за сметка на тройното нарастване на внесените нефт газ и въглища от Русия. Това става ясно от представения анализ на Българската стопанска камара (БСК) за износа и вноса през първото полугодие на 2022 г. провокиран от значителния ръст.  

Анализът на БСК разглежда доколко тези ръстове се дължат на нараснало производство и количествен растеж и доколко на ценови фактори, посочи Веселин Илиев - главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в БСК.

Водещи стоки в износа ни, като електроника, машиностроене, оптика, не могат да бъдат сравнявани само на база данни от статистиката - стойност и количество, най-често - килограми, и затова не участват в сравненията.

"Ръстът на цените на повечето стоки, особено при суровините, е толкова голям, че прави невъзможно да се изготвят полезни изводи и прогнози относно износа и вноса, както от гледна точка на съживяване на производството, така и като ръст в потреблението", поясни Веселин Илиев.

Източник на данните е Световната търговска организация (International Trade Centre - ITC) в Женева, където се обработват данни от 233 държави с различна степен на изчерпателност. Една от причините да се ползва този източник е необходимостта от съпоставка с износа и вноса на другите държави, затова стойностите са в щатски долара, обясни Веселин Илиев.

Продажба на оръжие за над 1.3 милиарда долара

Анализът не разглежда износът на стоки със специално предназначение, които се крият зад код 999999, защото описанието им не дава точна представа за какво става дума. Обикновено зад този код се крие продажбата на различни видове оръжия и системи за отбрана.

За първото полугодие страната ни е изнесла оръжия за над 1 милиард и 334 милиона долара. За сравнение година по-рано - за 667 милиона долара, а през първото полугодие на 2020 г. – за 513 милиона долара. На практика страната ни е продала за половин година оръжия и боеприпаси, които обикновено е продавала за цяла година през най-силните си години.

Износът по глава 93 е само в направление "Специални категории" и само на позиция 9307 - Саби, мечове,щикове, копия и други хладни оръжия, техните части и ножници, възлиза на 250 милиона долара, като 90% от тях са изнесени за Полша. България е най-големият доставчик за Полша по тази позиция, следвана от САЩ и Великобритания, показват данните на ITC.

 

Износът расте с 30.6% и достига 25.7 млрд. долара

Като цяло износът на България през първата половина на годината нараства в стойност с 30.6% спрямо същия период на 2021 година и със 73% спрямо 2020 г.

Общо за първите 6 месеца на годината България е изнесла стоки и услуги за над 25.777 милиарда долара.

Най-голям е ръстът при енергоносителите – горива и електрическа енергия, с над 233% до над 3 милиарда долара. Следва износът на животински и растителни мазнини – с над 125% до 973 млн.долара.

Нарастването на износа за трети страни изпреварва ръста на износа за ЕС през 2022 спрямо 2021 г. 

От водещите 10 пазара, най-голямо увеличение има износът ни за Сърбия, следван от този за Испания, Италия, Нидерландия, Гърция и Румъния.

През последните 5-6 години България постига положителен търговски баланс с Германия - най-важният ни търговски партньор, но и една от най-конкурентоспособните икономики на света.

Положителен баланс имаме още с Румъния, Италия, Гърция, Франция, Испания, Сърбия.

Износът ни за Алжир се е увеличил над 8 пъти през първото полугодие на годината и се дължи на продажбата на пшеница.

За Гибралтар износът ни нараства почти 3 пъти основно заради горива и над 2 пъти расте за Словения с водеща стока електроенергия и за Израел - с горива.

За да се добие представа доколко цените са повлияли на общата картина, количествата, изнесени през първо полугодие на 2022 г., са умножени по усреднени цени от първо полугодие на 2021 г. Резултатът показва, че за почти всички стоки износът в стойност би бил по-малко от декларирания за първото полугодие на 2022, а за една трета разликата е над 30%, посочи Веселин Илиев.

Това означава, че ръстът на общия износ би се понижил от 30.6% на 16%. Ако се разгледат всички стоки, при които има ценово покачване, очакваме, че ръстът на износа да бъде под 10%, посочи експертът.

"Това никак не е малко на фона на случващото се по света, но не е аргумент за еуфория и е само заслуга на самите фирми, въпреки бизнес средата, създавана от непрекъснато растящата администрация", коментира Веселин Илиев.

Вносът расте с над 32% и достига близо 29 млрд. долара

В същото време българският внос през първо полугодие на годината расте с 32.2% спрямо същия период на 2021 г. и с 82.1 на сто спрямо първите шест месеца на 2020 г., показва анализът на БСК.

Общо в страната ни са внесени стоки и услуги за 28 милиарда и 958 милиона долара.

Нарастването на вноса от трети страни изпреварва ръста на вноса от ЕС. Най-голям е ръстът на стоки от Русия и Украйна, следван от този от Турция и Гърция.

Във водещите 20 стоки има няколко с ръст над два пъти. Това са сурово слънчогледово масло, маслодаен слънчоглед, природен газ, амоняк и алуминий.

Анализът на БСК показва, че вносът, измерен в стойност, изпреварва значително вноса, измерен в количество. Има само едно изключение – при маслодайния слънчоглед, където вносът нараства над три пъти в стойност и почти четири пъти в количество.

Вносът на сурово слънчогледово масло нараства над 40 пъти, а вносът само през юни 2022 спрямо юни 2021 е по-голям 72 пъти. Този ръст се дължи изцяло на внос на суровината от Украйна, откъдето досега не сме имали традиция да внасяме сурово слънчогледово масло, отбеляза Веселин Илиев.

Впечатляващ ръст на вноса от Русия

Прави впечатление ръстът на вноса у нас от Русия като цяло, както при някои продукти, посочи експертът. Вносът през първо полугодие на годината в стойност е над два пъти по-голям от вноса през първо полугодие на 2021 г. и близо три пъти по-голям от този през полугодието на 2020 г.

Основната част на ръста на вноса от Русия се дължи на нефт, газ, въглища и алуминий.

"Прави впечатление, че за първи път през тази година сме внесли инструменти за измерване на йонизация и радиация", сподели Веселин Илиев.

Анализът показва още, че имаотделни стоки, при които ръстът е над 2 пъти или дори над 10 пъти, но техният дял е малъкв общия внос от Русия. Това са торове итехни съставки, урея, кокс, някои стомани. БСК отбелязва, че им съществени различия в данните, подавани от българскаи от руска странакъм ITC.

Както при вноса от Русия, така и вносът от Украйна се характеризира с преобладаването на само няколко стоки - маслодаен слънчоглед и слънчогледово масло, полузавършени продукти от желязо и стомана, както и на ламарина. 

Внасяме газ на по-ниски цени и го изнасяме на по-високи

Друг интересен момент от анализа на БСК е търговията с газ. Той показва, че през първото полугодие на годината България е внасяла газ, а след това е изнасяла част от количествата, като е успявала да го продаде средно на цени с 2 до 5 на сто по-високи от внесените.

През месеца с най-активна търговия с Гърция - и износ, и внос, страната ни е продавала природен газ на съседката ни на 2% по-висока цена, отколкото сме купували от нея, сочи анализът на БСК.

Подобна е ситуацията и с електроенергията. Цените по износ са по-високи от тези по внос за един и същи месец средно с 15-18%. Цените за Сърбия, от която осъществяваме едновременно износ и вносна ток, варират. Има месеци, в които сме изнасяли на по-ниска цена, отколкото сме внасяли от Сърбия, но има месеци и с обратно съотношение на търговията.


Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

 • nan

  27 Окт 2022 21:42ч.

  Корнела - не, не изнасяме оръжие за Украину. Ристю - да дадем още оружие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още

  28 Окт 2022 9:01ч.

  Божидар Божанов: "Днес про-руската хакерската група killnet обяви за свои цели българските институции (заради това, че даваме оръжие на Украйна)"... Пък уж не давахме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега

  28 Окт 2022 10:27ч.

  Корнела се закле, че "нито едно патронче не е стигнало до Украйна". И е спекулация, че прякорът и е "госпожа лъжа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ръст на икономиката

  27 Окт 2022 22:06ч.

  при инфлация и ръст на цените по принцип няма. Пари от износът на оръжие за Украйна през Полша ще имаме да вземаме. По-скоро нищо няма да вземем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  28 Окт 2022 8:07ч.

  който трябва е взел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Очевидност

  28 Окт 2022 8:10ч.

  Ако износът на оръжие е въпрос на справка от Стопанската камара, защо изобщо имаше дебат ДАЛИ даваме такова и има ДъбЪ крясъци да даваме, все едно не сме го правили. Справката сочи, че става дума за страната, а не за частни бизнес действия. Може би трябва да подаряваме. Нужни са смислови уточнения в реториката на ХИ и другите войнолюбци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мера според мера

  28 Окт 2022 8:21ч.

  И в чии джобове са тези оръжейни милиарди, защото в народа не са, а значи не за негово благо последната Корнела Барберини е изнасяла бомби за Украйна през полската метреса на САЩ? Време е да се сложи Колона на този сатанински разгул на безмозъчните, коронясани дважди с фалшива корона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  28 Окт 2022 8:48ч.

  Да живее славната дружина, дето ще ни вкара във война: Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Христо Иванов, сега и този нещастник тиквата. Вашата...нъл се сещате.... Човешка скрап купена за жълти стинки..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  28 Окт 2022 8:51ч.

  България - рекордна инфлация и обезценяване на парите през 2022! Не ме радва че изнасяме оръжия. Готвят страхотна тесла с тока на НАШАТА АЕЦ, за българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • курделия

  28 Окт 2022 8:52ч.

  Не вярвайте на тези лъжи . БСП никога не би разрешила официално изпращането на оръжия с/у братския ни руски народ . А неофициално с Кирча че сме решили да направим малко пари за черни дни , не го предиряйте много .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  28 Окт 2022 8:56ч.

  Ако е вярно, че сме изнесли саби, мечове, щикове, копия и други хладни оръжия за 250 милиона долара, Корнела е права, че не сме изнесли нито един патрон. Този анахронизъм някакъв виц ли е? Кой използва в днешно време саби и мечове? Интересен е и кодът шест деветки 999999. Преобърнато прави 666 666.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  28 Окт 2022 9:39ч.

  Кои се кахърят най-много - които участваха в протести очевидно наподобяващи цветна революция и очевидно целящи да засилят американските позиции, сега тези крокодилски сълзи защо? Нека си представим положението без цветната революция - без ПП, съответно ГЕРБ пъти по-национално отговорни отколкото са сега. Корупцията тя няма да спре лесно, докато следваме САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошко

  28 Окт 2022 10:33ч.

  Аз викам, като ще даваме (продаваме) оръжие, да даваме (продаваме) и на двете страни. Както навремето на Иран и Ирак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всичко е в норми, това е капитализма

  28 Окт 2022 11:29ч.

  За оръжията да се кахърят полша и чехия.Нима руснаците се смущаваха години наред,продавайки уран на сащаците!?Увеличението на износа е радващо,но акцентът на нашия анализ трябва да бъде друг -растежът не носи нищо за благосъстоянието на българите,тъй като печалбите са офшорни,дори и данъци не плащат на майка-България.И после бюджетът се реди на финансовите пазари да кредитират с некой лев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само дето в самия капитализъм няма нищо нормално

  28 Окт 2022 12:18ч.

  Кога ви промиха мозъците да го приемате за нещо нормално. Само преди три десетилетия българите бяха нормални хора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България с рекордно участие в англоезическите престъпления срещу човечеството

  28 Окт 2022 12:17ч.

  Ще има Нюрнберг 2.0, ще има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Окт 2022 13:12ч.

  И после, що се сърдим, че макетата ни наричат фашисти ? Фашисти не сме били, за разлика от някои други, но в такива ни превърнаха англоеврейските фашисти, щом поддържаме с оръжие урките, а те не правят разлика между военни и цивилни цели, стрелят като бесни, но "демократично", според Сащ и ЕС. Аман от скодоумци-миротворци !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  28 Окт 2022 23:35ч.

  "Износът" на горива за Гибралтар, са просто горива, за които не са внесени дължимите акцизи. Става дума за 2 млрд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи