България е против ЕК да приравни розовото масло към химическите продукти

България е против ЕК да приравни розовото масло към химическите продукти

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на земеделието ще изпрати писмо до Европейската комисия, с което държавата ни ще се обяви против приравняването на естествените етерични масла към химически продукти. Това каза пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев, който беше гост на Деветата национална среща на земеделските производители в комплекс Kings' Valley Medical & Spa Hotel край казанлъшкото село Овощник, предаде БТА. 

По думите на Гечев тази година Комисията е изразила намерение да инициира определени промени в регламент от 2006 г., включващи разширяването на някои понятия. "Тук опасенията са, че етеричните масла от растения, включително розовото и лавандуловото масло, могат да попаднат в обхват на допълнителни регулации и допълнителни отговорности по отношение на тях", поясни Гечев. Той каза още, че писмото на министерството ще бъде препратено и до всички български евродепутати, за да изразят своето становище и да се формира национална позиция по отношение на казуса.

"Не само ние, но и Франция изрази скептицизъм. Аз не мисля, че ще се стигне до вкарване на етеричните масла от растения към този механизъм от допълнителни регулации и ние като държава ще вземем всички мерки", посочи още министър Гечев и подчерта, че България е "еталон за качество" и един от най-големите производители на розово и лавандулово масло. "Това е нещо, с което държавата ни не би се примирила", категоричен е Явор Гечев.

На 24 и 25 май в Казанлък предстои среща, която се организира от Международната асоциация на ароматите, френски евродепутати и кмета на френския град Грас - Жером Вийо. По думите на кмета Галина Стоянова на Казанлък срещата е именно по повод намерението на Европейската комисия за промяна в регламента за производство на етерични масла.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • old_beggar

  15 Фев 2023 15:50ч.

  неповторимо по своята интелектуална мощ изказване на Урсула фон дер Лайен: „Изпращайте сметките си за ток и газ в Москва!“ предизвика истинска радост сред зомбираните европейци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да излезем от ЕС, преди да се е срутил върху нас

  15 Фев 2023 15:55ч.

  А не да се разправяме със всяка глупост на Броксел поотделно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  15 Фев 2023 16:43ч.

  Никой не ни пита в ЕС, ще ядем бубулечки и няма да отглеждаме рози! ЕК решава, а ЕП няма думата, ЕС не се управлява демократично, управлява се от големите корпорации, чрез своите лобисти в Брюксел! Розата е отровна, ще се парфюмираме с химикали на химическите корпорации! Такъв е нашият "цивилизационен избор"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  15 Фев 2023 16:49ч.

  западъ аберира ( казано по bg )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още нещо от Европа, този път от парламента

  15 Фев 2023 17:38ч.

  Вчера са решили да забранят продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене, считано от 2035г. Нямало да забраняват препродажбата и употребата на "стари" автомобили, но обещаха, че поддръжката им щяла да бъде значително по-скъпа (данъци, застраховки и т.н.) Интересно е, че нашите евродепутати (с изключение на гербавите) са гласували 'ЗА' (Джамбазки, ПЕС под строй, ДПС). Та, в този ред на мисли, питането ми е - тия там кой точно представляват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще се

  15 Фев 2023 17:52ч.

  ще се премерим ако им скръцнат с зъби на нащи безграбначни оправляващи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  15 Фев 2023 17:56ч.

  Тия в ЕК, килийното училище да бяха завършили, щяха да имат по-големи познания относно всичко. Да, ама Не! Добре, че не са включили етеричните масла към ядрените технологии, че тогава хептен се усмърдяхме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дай им малко време, може и дотам да стигнат

  15 Фев 2023 17:59ч.

  Засега ги приравняват към химическите продукти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1234

  15 Фев 2023 18:16ч.

  На Брюксел едва ли му дреме , какво мисли България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Министърът

  15 Фев 2023 23:59ч.

  Защо не си върши работата, а се опитва да отклонява вниманието с един много тесен и лобистки сектор в земеделието? Храната е по-важна от парфюма, или за него е друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  18 Фев 2023 8:41ч.

  И машинното масло е въглеводород, образуван чрез анаеробна декомпозиция на организми, тъй че с розовото могат да са в една категория.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи