Априлските сметки за парно шокираха столичани

Априлските сметки за парно шокираха столичани

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Хората недоумяват защо са толкова високи сметките за април. След изготвянето на изравнителните сметки може да се наложи на топлофикационното предриятие да връща надвзети суми.

Абонатите на "Топлофикация София" започнаха да получават фактурите за април и мнозина изпаднаха в стрес от високите суми, които са им начислени.

"Вярно е, че миналия месец бе необичайно хладен, но 400 лв.?! Не сме живели в сауна, със сигурност", сподели изнервен читател на "Сега". Други твърдят, че сметките им за април са най-високите от началото на отоплителния сезон и недоумяват на какво се дължат високите стойности. В някои случаи сумите са само с 10-20 лева по-високи от мартенските, но има и доста по-големи разлики.

От "Топлофикация" са готови да разгледат всеки конкретен казус, в който клиентът има съмнения в калкулациите.   

Недоволство се трупа от месеци, тъй като въпреки меката зима хората получават сметки, доста по-високи спрямо предния отоплителен сезон. Заради бум на получените жалби националният омбудсман Диана Ковачева дори настоя през февруари Държавната агенция по метрологичен надзор да провери изправни ли са топломерите в абонатните станции и отчитат ли коректно подадената и използваната енергия. Оказа се, че от проверените уреди 69% действително са за смяна, най-вече заради изтекъл срок на годност.  

Така или иначе, има обективна причина за по-високи сметки през току-що приключилия отоплителен сезон. Заради рекордното поскъпване на природния газ миналото лято Комисията за енергийно и водно регулиране одобри 40% скок на топлинната енергия на "Топлофикация София" от 1 юли -  от 98,48 лева за мегават на 137,86 лв. Така дори намалението на ДДС от 20 на 9% не донесе особено облекчение за потребителите.

"Топлофикация София" вече публикува всеки месец на сайта си данни за подадената топлинна енергия и за средномесечната температура в графичен вид. Целта е да се ориентират потребителите, които получават прогнозни сметки:   

 

 

От илюстрациите се вижда, че през април т.г. средната температура е била 8.9 градуса, а през април 2022 г. - 10,5 градуса. Освен това миналата година спирането на парното започна на 26 април, а сега топлоподаване имаше чак до 1 май. 

Тези обяснения дават отговор защо в сравнение с април 2022 г. сметките сега са с 30-40 процента по-високи. Но остава загадка защо са по-високи и спрямо март 2023 г., който беше и по-хладен, и с ден по-дълъг от април, и както показва графиката, подадената към абонатните станции топлоенергия е била доста повече. 

"Информирането на потребителите, които са избрали месечните им начисления за топлинна енергия да се изготвят на база прогнозни данни, се извършва с цел предоставяне на възможност за контролиране на потреблението и планиране на разходите", посочва на сайта си "Топлофикация София".

Изготвянето на същинските сметки за тези абонати предстои. Сега върви засичане на топло- и водомерите в жилищата, след което фирмите за дялово разпределение ще изготвят т.нар. изравнителни фактури за приключилия отоплителен сезон, в които ще се отрази разликата между прогнозно начисленото и реалното потребление. В случаите, когато се окаже, че са надвзети суми, те ще бъдат върнати на клиентите - чрез намаляване на следващите сметки. 

Междувременно от топлопредприятието напомнят, че който си плати сметката за април до 30 май, ще получи 3% отстъпка.
 

КАМПАНИЯТА  

В ход е отчетната кампания за сезон 2022/2023 за всички клиенти, които заплащат на база прогнозно потребление, и при които отчитането на топлините разпределители, топломерите и водомерите за топла вода се осъществява веднъж годишно, напомня "Топлофикация София". 

На основата на извършените отчети се изготвят изравнителни сметки за всички потребители в сградата, като се преразпределя измерената за отчетния период топлинна енергия. В изравнителната сметка ще бъде отразена разликата между прогнозно начислените количества и реално консумираната от Вас енергия в рамките на отчетния период. Топлинният счетоводител е задължен да предостави изравнителната сметка в срок до 15 юли.

Топлинният счетоводител е длъжен да даде две дати за отчет на уредите, като поне едната трябва да бъде в извънработно време. Ако пропуснете тези две дати, можете да поискате извънредна, но срещу заплащане по ценоразпис на фирмата за дялово разпределение.

Ако фирмата за дялово разпределение не отчете показанията на уредите заради неосигурен достъп, на абоната се начислява служебен разход на енергия, който води до доплащане в изравнителната сметка.
Клиентите, които имат дори един уред с недистанционно отчитане (разпределители/апартаментни топломери или водомери за топла вода), трябва да осигурят достъп до имота, включително и там, където отоплителните тела не се използват или са свалени.

Всеки може да направи рекламация и да заяви допълнителен  отчет в срок до 31 август.

Евентуалните корекции след допълнителния отчет променят изравнителните сметки на всички в сградата.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Априлските сметки за парно шокираха столичани

  21 Май 2023 10:06ч.

  Факт! И то на фона сриващата се цена на природния газ и на нечувано меката зима. Априлската сметка е с 20% по-скъпа от януарската?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Клиентите, които имат дори един уред с недистанционно отчитане (разпределители/апартаментни топломери или водомери за топла вода), трябва да осигурят достъп до имота, включително и там, където отоплителните тела не се използват или са свалени.

  21 Май 2023 10:09ч.

  За сведение на монополиста и хиените около него, в Германия град Мюнхен водомерът, който ползват другарите германци до ден днешен и който имат намерение да ползват в бъдеще е монтиран 1973 г. Немците дори не бяха чували за водоеми с дистанционно отчитане и много се смяха на идеята за тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  21 Май 2023 10:18ч.

  опа !!! живеемЕеее нъ правилното място.( днес не беши ли Уййййкиндъ нъ майчин език)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Режисьор

  21 Май 2023 10:21ч.

  Има си общ топломер на входа на етажната собственост /юридическо лице/ и по него се отчитат показанията, след което се разпределят по апартаменти. Ако има некоректни ползватели , съответно това се отразява върху джоба на всички . Докато има български тарикати , така ще е. Жилищните кооперации /панелки и други/ със ТЕЦ са проектирани за хора със средно висока култура и гражданско самосъзнание, а не за говеда и свине. Милиардерите си купуват острови, парцели със площ хиляди хектари и там си строят замъците. Останалите живеят във жилищни кооперации от всякакъв тип.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  21 Май 2023 10:51ч.

  Топломерите разбира се са настроени да лъжат, но сте забравили, че сте избрали Кирчо и Кокорчо, които ви спряха евтиния руски газ и ви осигуриха скъп такъв, 3-6 пъти по-скъп, на какво се чудите, на простия си акъл ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  21 Май 2023 12:16ч.

  Явно страдате от деменция, защото "ефтиният" руски газ го спряха РУСНАЦИТЕ......Ама опорките са си опорки, нали троле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лъжеш

  22 Май 2023 20:17ч.

  Като англоговорящ по рождение лъжеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А за това, че цяла България плаща за когенерацията на топлофицираните софиянци -

  21 Май 2023 10:58ч.

  Пълно silencio. И що така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  21 Май 2023 11:08ч.

  А за това, че цяла България плаща за когенерацията на топлофицираните софиянци - точно така е, цяла България доплаща парното и топлата вода на столичани, и не само, парното си е на дотации от бай-Тошово време, получава се така - столичани горди че са десни и против омразния комунизъм, и изповядващи евроатлантически ценности и "пазарна икономика", нямат нищо против тоя комунизъм, останалите да им плащат топлото! Нещастно стадо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 21 Май 2023 11:08ч. А за това, че цяла България плаща за когенерацията на топлофицираните софиянци...

  21 Май 2023 14:44ч.

  Нормално и правилни е цяла България да доплаща парното на столичани 0-во поколение, след като цяла България си разпродава провинциалните имоти, за да вземе някое копторче на селянчетата, които изпращате в София да се цивилизоват. Так держать!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...сподели изнервен читател на "Сега"...

  21 Май 2023 11:36ч.

  Как точно го сподели? "Сега" е онлайн малотиражка, която си затвори форума преди години. Обратна връзка просто няма. Повечето форумци се прехвърлихме в керпедена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  21 Май 2023 13:16ч.

  И при рекиджа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Че оня дискорд

  21 Май 2023 15:56ч.

  Още ли го има?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбирам: как, КАК така не харесвате демократичният американски газ?!

  21 Май 2023 14:49ч.

  Бил скъп! Но е правилният газ! Онзи евтиният, руски е недемократичен и диктаторски. Айде сега платете си, ако обичате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  21 Май 2023 15:38ч.

  Така е, "евроатлантическите ценности" са скъпи, нали са ценности! Но пък сте свободни, от "зависимостта от Путин". ха ха ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи