Ана Бърнабич: Белгия се е преборила да не въвежда санкции за внос на диаманти от Русия - диамантите излизат по-важни от агресията

Ана Бърнабич: Белгия се е преборила да не въвежда санкции за внос на диаманти от Русия - диамантите излизат по-важни от агресията

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви снощи в интервю за сръбската телевизия ТВ Пинк, че Сърбия има принципна позиция по въпроса със санкциите срещу Русия и всеки път я изразява ясно.

„Що се отнася до санкциите, Сърбия има принципна позиция по въпроса за санкциите. Всеки път изразяваме ясно тази позиция на всяка среща, но както казват в международната политика, странно е, когато се биете в гърдите във връзка с морала, както и за въвеждането на санкции срещу Русия заради агресията в Украйна, а след това виждате, че Белгия се е преборила да не въвежда санкции за внос на диаманти от Русия. В цялата тази морална история диамантите излизат по-важни от агресията и (…) когато някои посланици кажат, че един стандарт не важи за всяка държава, изглежда, че нито един стандарт не важи за нашата държава“, каза Бърнабич.

Тя добави, че Европейският съюз дори няма право да поставя условия на Сърбия, след като глава 31 от Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС не е отворена за Сърбия.

„Анализ на "Файненшъл таймс" показва, че вносът на руски газ в някои страни е по-голям, отколкото е бил преди въвеждането на санкциите срещу Русия. Тук е и Хърватия, която ни казва, че не можем да седим на два стола, но когато могат да извлекат някаква изгода, го правят“, продължи Бърнабич.

Премиерът на Сърбия заключи, че страни като Унгария, Чехия, Словакия, България и Хърватия, които са страни членки на ЕС, са изключени от общото правило, но за Сърбия не се прави изключение.

Бърнабич коментира и евентуалното участие на президента на Сърбия Александър Вучич в срещата на върха ЕС-Западни Балкани, като подчерта, че Вучич е единственият, който е успял да осмисли и изпълни кампанията за отмяна на признаването на независимостта на Косово и затова е важно да присъства на срещата в Тирана. Тя каза снощи, че той все още не е взел решение дали ще участва на срещата. В края на миналата седмица Вучич заяви, че няма да пътува до Тирана на 6 декември за форума. Изявлението му дойде като отговор на решението на Албин Курти да назначи Ненад Рашич за министър в косовското правителство и това, че решението на Курти не е получило заслуженото осъждане от ЕС. По-късно Вучич съобщи, че през уикенда ще вземе окончателно решение дали да присъства на срещата на върха в Тирана.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Евала на Бърнабич...

  05 Дек 2022 11:03ч.

  ...мъж на място, та дрънка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  05 Дек 2022 11:08ч.

  "Диамантите излизат по-важни от агресия та"? Ами да, по-важни са! Като ще стоим на тъмно и студено, за да накажем Путин, поне диамантите да ни светят и да ни топлят. Като няма хляб, яжте пасти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  05 Дек 2022 11:24ч.

  Ще се прибори, я. То санкции, солидарност, ама трябва и да се яде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дзопино

  05 Дек 2022 11:33ч.

  Тази СВО изкара на показ доста неща за западния свят. Двойните стандарти, лъжедемокрацията, липсата на свобода на словото ако не им е по вкуса, расизма, фашизма, пълния контрол върху медии и политици в европа, пълната икономическа зависимост на европа от сащ. Все неща които и преди се знаеха но сега лъснаха с прекрасен блясък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ама моля ви се

  05 Дек 2022 11:42ч.

  Виж кво джендър, агресията си е агресия. Не може да им спират диамантите. Че без диаманти, то живот ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Дек 2022 12:00ч.

  Преди време сгледах и слушах две интервюта на Бърнабич... Каквото и да говорят, си е с акъла и на място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  05 Дек 2022 12:28ч.

  Хора, гледате на нещата прибързано, емоционално и от грешен ъгъл. Г-жа Бърнабич, поради някои свои особености, просто очевидно няма необходимата изостреност на определен набор от сетива, които да позволят пространно възприемане, осмисляне и коментиране на ситуацията. Ето как ктоят нещата. Недооценявате действителната роля на диамантите в съвременното общество. Има едно човешко качество, което често върти на хората лоши номера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  05 Дек 2022 12:31ч.

  Разполагаемият ресурс крещи да бъде наместен някъде. Казано с думи прости, наличието на пари предизвиква те да бъдат похарчени, включително за спорни и неподходящи, а понякога идиотски неща! Младежите са особено силно податливи. Младите мъже пък са направо жертви на собствената си глупост. Само безнадеждните тартюфовци устояват! В тази връзка богатите общества развиват масови навици, които преди са били достъпни само за отбрани. Вижте, всеизвестно е, че диамантите са най-добрите приятели на момичетата. И това няма връзка с потенциално сребролюбство, користни подбуди, негативни качества. Тук има закодирана дълбока обществена символика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  05 Дек 2022 12:34ч.

  Жената еволюционно е устроена така, че да търси сигурност и гаранции. И най-добре, ако може, да не са просто думи! Полученият диамант е някакъв вид "доказателство", че тя може да се облегне да разчита на нещо! Това е фактор, без да е гаранция, че съвременната млада жена, вместо да си гледа кариерата и удоволствията, ще се замисли за реализиране на най-висшето си предназначение и същност - да стане майка. Лъскавите и изкусителни предложения на дявола извират обилно най-малко от екраните на лъжовните медии и обркват главите на горките момичета. България и Европа са чудесен пример на умиращи и самоубиващи се общества. Диамантите са пръв приятел на демографията! Никакви санкции за диамантите! :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  05 Дек 2022 12:36ч.

  Асоциирането на диаманти с онези меко казано неприятни типове, със странен изглед, които се разхождат из Белгия, е непродуктивно. Бъдете широко скроени и не издребнявайте :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мерилин

  05 Дек 2022 16:19ч.

  В тази криза имаме нужда от все повече сигурност, ерго, давайте повече диаманти. Щом от Русия не може газ и петрол, но може диаманти, какъв е проблемът. Едните диаманти ни останаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Дек 2022 12:55ч.

  До съждител 05 Дек 2022 12:34ч. Цитат: "Жената еволюционно е устроена така, че да търси сигурност и гаранции. И най-добре, ако може, да не са просто думи! Полученият диамант е някакъв вид "доказателство", че тя може да се облегне да разчита на нещо!" Господине, това не се отнася за всички жени, да не говорим, че смисълът на живота ни не е да се размножаваме, а да научим някакви уроци. На диамантите ли ще се облегна, за да вървя напред. Мъжете вече дори не ме и забавлявате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  05 Дек 2022 13:34ч.

  Чушкопека ти пресъхна и вече мъжете не те вълнуват, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Alex

  05 Дек 2022 12:58ч.

  Пич та дрънка..е тва е приказка.лиценери,арогантни,високомерни.. Край.... вижда се....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  05 Дек 2022 12:59ч.

  Госпожо, Мери! Прочетох ви! Много сте сладка, като сте бясна! А защо? Нима съм казал нещо обидно, твърдейки че жената трябва да може да се облегне на нещо сигурно, за времето на майчинство, когато е уязвима! Пък било то и на един незабавляващ я мъж! Представям си как възпитавате дъщеря си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Дек 2022 14:30ч.

  До съждител 05 Дек 2022 12:59ч. Не съм бясна, жалко че говорим на различни езици и това е причината през последните 30 години да бъдем на последното място по стандарт, образование и култура в Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Дек 2022 15:13ч.

  Диамантите не са важни за обикновения човек, затова и цената им няма нужда да се вдига. Още ли не разбирате какво става или ще продължаваме с идиотията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахти

  05 Дек 2022 15:37ч.

  Не мога да повярвам, че тоя пич има цици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брошков П.

  05 Дек 2022 21:18ч.

  Никаква Белгия не се е погрижила да няма ембарго за руските диаманти. Сторили са го ония(по-точно техните хора) с масурите и черните кафтани, които в Антверпен обработват и търгуват с тази ценна стока. Всичко останало е прах в очите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Grethen

  08 Дек 2022 17:03ч.

  Като потвърждение на поста от Брошков, да тези мили хора с това са известни и в Южна Африка. Не е с ирония, много внимателни хора са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи