Американците са натрупали рекордни задължения от над 1,1 трилион долара по кредитни карти през 2023 г.

Американците са натрупали рекордни задължения от над 1,1 трилион долара по кредитни карти през 2023 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американците са натрупали рекордни задължения по кредитни карти през 2023 г. - над 1,1 трилион долара.

На фона на повишените лихвени проценти от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, насочени към овладяване на високата инфлация, поскъпва и кредитирането, което води до увеличаване на дълговете на американците.

Въпреки това една ли през тази година ще бъдем свидетели на масово свиване на потребителските разходи зад Океана, посочват финансови анализатори. 

Задълженията по кредитни карти в САЩ може и да са се повишили рязко в номинално изражение, но ако бъдат коригирани спрямо инфлацията, те се оказват с близо 20 на сто под пиковите стойности, достигнати в края на 2008 г. Това сочи анализ на онлайн приложението за финансови консултации "УолетХъб" (WalletHub), базиран на данни на Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Също така изглежда, че потребителите в САЩ са подготвени да се справят със задълженията по кредитните си карти, посочват икономисти.

"Потребителите (в САЩ - бел. ред.) все още разполагат с много пари, които могат да харчат. Заради това данните, свързани със задълженията по кредитните карти, често се тълкуват неправилно", посочва пред Си Ен Ен Ръсел Прайс, главен икономист на американската финансова компания "Америпрайс файненшъл" (Ameriprise Financial), специализирана в управлението на активи.

"Задълженията по кредитните карти никога не са били толкова значителни, но същевременно сме свидетели на рекордни доходи на потребителите и на висока трудова заетост", отбелязва Ръсел Прайс.

Задълженията на американците по кредитни карти 

Задълженията по кредитните карти на потребителите в САЩ са достигнали над 1,13 трилиона долара през периода от октомври до декември 2023 г. в номинално изражение, по данни на Федералната резервна банка на Ню Йорк.

Тази цифра звучи стряскащо, но проблемът не е толкова сериозен, тъй като около 55 на сто от притежателите на кредитни карти в САЩ погасяват изцяло задълженията си всеки месец, посочва главният икономист на "Америпрайс файненшъл" Ръсел Прайс.

Потребителите в САЩ са дължали средно по 6864 долара през четвъртото тримесечие на 2023 г. по кредитните си карти. Това сочи анализ на американската финансова компания "ЛендингТрий" (LendingTree), който се базира на 350 000 доклада за кредитни задължения.

Дълговете на потребителите в САЩ се увеличават

Като цяло задълженията на домакинствата в САЩ (включително салдата по кредитни карти) са се увеличили до нов връх от 17,5 трилиона долара през последната четвърт на миналата година. Това представлява нарастване с 1,2 на сто прямо предходното тримесечие.

Икономисти и финансисти обаче не смятат, че тази ситуация буди тревога, тъй като пазарът на труда в САЩ остава стабилен, а ръстът на заплатите изпреварва инфлацията. Това означава, че голяма част от американците все още могат да изплащат дълговете си, да отделят пари за спестявания и да продължат да харчат, посочва Си Ен Ен.

"Въпреки че ръстът на кредитите се ускорява, а разходите за обслужването им се увеличават, при което броят на просрочените задължения нараства, общата кредитна картина в САЩ не е тревожна", посочва в паметна бележка Грегъри Дако, главен икономист в подразделението "И Уай-Партенън" (EY-Parthenon) на финансово-консултантската компания "Ърнст енд Янг" (Ernst and Young - EY).

Все пак в САЩ не липсват икономически проблеми, отбелязват анализатори. 

Инфлацията в страната все още остава висока, въпреки че се е понижила значително от април 2023 г. насам, по данни на tradingeconomics.com. Цените са високи, а снижаването на инфлацията означава, че те няма да спаднат, а просто ще се покачват по-бавно. Американците са изправени и пред поскъпнало кредитиране, което затруднява редица кредитополучатели при обслужването на заемите им. 

На този фон едва ли е толкова оправдан оптимизмът на редица анализатори в САЩ, че увеличаването на задълженията по кредитните карти на потребителите в страната не би трябвало да предизвиква тревога. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Стефан-1

  02 Март 2024 16:03ч.

  Фалитът на една държава се движи така. Първо фалират гражданите, после фирмите и накрая фалира държавата. Като се има предвид огромния външен дълг на САЩ / вече достигнал 102% спрямо БВП/ нищо чудно,че и гражданите му са пред фалит. С една дума САЩ са пред тотален фалит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Март 2024 18:08ч.

  Това означава война !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  02 Март 2024 18:15ч.

  Къде са "специалистите" по руска икономика!? Къде е трол Кимчо!? Къде е самозвания д-р Кросев!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • модерно робовладелство

  02 Март 2024 20:26ч.

  Меката на финансовото робовладелство са именно США. Страна на робите на мамона, тероризирана от юдоелит от съвременни робовладелци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега като гледам как се отнасят в България дисарите и другите крадливи мръсници към Кирил и Асен

  02 Март 2024 23:31ч.

  Не знам , но когато бях последния път в България , само като се обадих и си извадих виза-картата , веднага комшийки , които преди това не ми обръщаха внимание, сега вдигнаха високо своите поли, а една високообразована семейна позната-инженер , която преди бе толкова студена с мен, сега направо ми каза своята цена. Синът ми каза тя е в младежката организация на БСП, а мъжът ми е трол на сайта на Дачков и двамата няма никакъв кеш и аз съм принудена да вдигам пола, за да върви работата , така че плийс го ахед, сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да

  02 Март 2024 23:32ч.

  И точно затова се точат за Русия, като пътьом оплячкосват Западна Европа. Източна вече я оглозгаха до кокал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи