Американските законодатели приеха програма за подкрепа на ядрената и зелената енергия

Американските законодатели приеха програма за подкрепа на ядрената и зелената енергия

Сенатът на САЩ наскоро гласува приемането на специален пакет от закони за намаляване на инфлацията. Освен редица мерки и инициативи, той предвижда, "най-голямата инвестиция в областта на климата в историята на САЩ" - в размер на 369 млрд. щ. долара. Значителна част от средствата и много данъчни облекчения са предназначени за съществуващите и бъдещите атомни електроцентрали в САЩ и като цяло имат за цел да издигнат ядрената енергетика в страната на ново ниво.

Технологът, бизнес лидер и филантроп Бил Гейтс коментира, че законът ще бъде "историческа стъпка напред" в решаването на най-трудния проблем, с който човечеството някога се е сблъсквало. В статия на New York Times той заяви, че законът "може да се окаже най-важното законодателство в областта на климата" в историята на САЩ. "Това е най-добрият ни шанс да изградим енергийно бъдеще, което е по-чисто, по-евтино и по-безопасно", обяснява Гейтс.

Милиардерът е инвестирал в няколко обещаващи проекта за ядрени реактори. Пакетът от закони за намаляване на инфлацията ще редуцира данъчната тежест върху такива проекти, като им предостави приоритетни инвестиции и преференциални заеми. В същото време Законът за намаляване на инфлацията за първи път в историята на САЩ ще предостави данъчни облекчения за експлоатацията на атомни електроцентрали и конвенционални реактори. Освен това в него се обявяват приоритетни инвестиции и преференциални кредити за производство на енергия от всички видове горива с нулеви емисии.

Струва си да се отбележи, че гласуването на пакета за намаляване на инфлацията не беше лесно. Гласовете в Сената бяха разделени строго 50/50 и само един глас на вицепрезидента Камала Харис доведе до приемането на законопроекта. Следващата стъпка е пакетът да бъде приет в Камарата на представителите, което няма да е проблем, и едва след това ще бъде предаден на президента Джоузеф Байдън за подписване.

Само в областта на климата мерките, прилагани чрез новите закони, трябва да намалят емисиите на въглероден диоксид в САЩ с 40% до 2030 г.

Сред перспективните области за финансиране на ядрената енергетика значителни усилия следва да се положат за производството на гориво HALEU (високообогатен нискообогатен уран) в САЩ. Този вид гориво, обогатено до 20% с уран-235, се доставя на САЩ основно от Русия. Пакетът от закони за намаляване на инфлацията трябва да даде възможност за набиране на средства за изграждане на съоръжения за обогатяване на уран-235 в САЩ, без които изграждането на перспективна ядрена енергетика в тази страна би било практически невъзможно.

Ясно е, че инвестициите в мирна ядрена енергия не са достатъчни. Ядрената енергия продължава да се разглежда като преход към напълно възобновяема енергия, както и към термоядрена енергия, чието разработване в САЩ също ще бъде субсидирано и насърчавано по друг начин съгласно Закона за намаляване на инфлацията.

Коментари

 • Грета Тинтин

  17 Авг 2022 1:33ч.

  how dare u

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  17 Авг 2022 5:36ч.

  Напразно се хабят американците. Путин като им изпрати малко бойни кучета диверсанти и ще им разбичка всичките атомни централи. Щото са въоръжени с гранатомети. --- https://www.youtube.com/watch?v=_q3mEDo_PGU

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никакви диверсанти и гранатомети с кучета няма да праща Путин.

  17 Авг 2022 5:40ч.

  Достатъчно е да спре да праща обогатен уранов двуокис за централите им и Щатите УГАСВАТ в буквалния смисъл. Слава на Россията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи