600 986 нито работят, нито учат, а не са пенсионери

600 986 нито работят, нито учат, а не са пенсионери

Следвайте "Гласове" в Телеграм

1 037 800 българи са в трудоспособна възраст, но не работят. От тях 42,1% учат или карат някакъв вид обучение. Това означава, че има 600 986 българи, които нито учат, нито работят. Това показват данните на НСИ за работната сила през първото тримесечие на годината.

От тях става ясно, че след почти три години непрекъснато свиване безработицата отново пое нагоре. Тя е вече 5% - 0,6 на сто по-висока, отколкото година по-рано. Това означава пречупване на тренда за първи път от пандемията насам. През последните няколко тримесечия безработицата беше паднала до 4%, а в някои отделни месеци и до 3,7%.

Регистрираните в бюрата по труда лица в активна възраст в момента са около 152 500 души, докато година по-рано бяха 134 900 души. Коефициентите на безработица според образованието са 1.3% за висшистите, 4,7% за тези със средно, и 18,6% за хората с основно и по-ниско образование.

Лошото на сегашната тенденция е, че тя е съчетана и с намаление на заетостта. В момента у нас работят 2 907 000 души, докато година по-рано са били 2 928 000. Само по себе си увеличението на безработицата не е обезпокоително, защото може да се дължи и на демографски причини.

Намалението на заетите лица обаче означава, че просто няма кой да работи. НСИ е забелязал и още по-силно увеличение на младежката безработица. Коефициентът във възрастовата група 15-29 навършени години през първото тримесечие на 2024 г. е 9,3 на сто. В сравнение със същия период на 2023 г. този коефициент е по-висок с 2,2 на сто.

Справка в НСИ показва, че коефициентът на младежката безработица през първото тримесечие на 2023 г. е бил 7,1%. В сравнение с година назад е бил по-нисък с 1,1 процентни пункта, което изцяло се е дължало на намалението му при жените - с 2,6 процентни пункта.

Общият брой на икономически неактивните хора (извън работната сила) на възраст 15 и повече навършени години през първото тримесечие на 2024 г. се увеличава спрямо същия период на предходната година и достига 2 450 200, от които 987 400 са мъже и 1 462 800 - жени. През първото тримесечие на 2023 г. общият брой на хората извън трудовия пазар е бил 2 446 800, показва справка в НСИ.

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Ахам

  22 Май 2024 10:16ч.

  То си е тяхна работа какво правят и ще правят! Има безброй варианти за един човек какво да прави със СВОЯ живот и това НЕ Е работа на властта!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  23 Май 2024 14:50ч.

  Който не иска да работи, се изпраща в Белене. ВАЛАР МОРГУЛИС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Масс

  24 Май 2024 10:10ч.

  Ти си за Белене ,аквакретен . Валял моргулис😜

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иван

  22 Май 2024 10:29ч.

  Работят си на черно, тука никой не е останал гладен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сивушко

  22 Май 2024 10:33ч.

  А една голяма част от "неработещите" със сигурност са в сивия сектор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Май 2024 10:45ч.

  До Ахам 22 Май 2024 10:16ч. Не е само тяхна работа, щото такива, освен да крадат и да рушат, друго няма какво да правят, а потърпевшите сме тези, които работим на по 3 места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  22 Май 2024 10:50ч.

  Напротив, вие сте съучастници в ОПГ, вие храните властта и им плащате да унищожават България! Вие плащате на Киро заплатата, на НСО заплатата, колите, всичко, а те ви убиват като добитък....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  22 Май 2024 11:09ч.

  С такова НЕмислене, единственото което показваш е, че си роб, нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  22 Май 2024 11:14ч.

  Брато, глупаво и неаргументирано апострофираш Мери. Така отричаш Държавата, респективно всичко което цивилизацията е създала ( и добро, но и лошо! ), което все пак е по-приемливия вариант отколкото липса на всякаква държавна устроеност и дивашко-неандерталски нрави и канибализъм. Нарочно леко се "изсилвам", за да се замислиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  22 Май 2024 11:20ч.

  Никой не отрича държавата. Точно обратното, държавата си е навряла гагата, там където не й е работа. Цивилизацията не е създадена от държавата. Държавата НЕ Е Бог. Държавата си има своето място и то не е в стопанския и образователния живот на хората, а е в организиране и съблюдаване на правовия ред. Държавата няма място нито в стопанските взаимоотношения между отделни и организирани хора, нито в образованието, възпитанието и културния живот на човека. Вземи ти се замисли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  22 Май 2024 12:09ч.

  Ахам респект, кратко точно и ясно! Трябва да се замислите да направите партия на българските либертарианци и да сте й председател :) поздрави

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  22 Май 2024 12:25ч.

  Ахам, друже, замислих се и стигнах до извода, че всичко за което пишеш - цивилизация, правов ред, стопански и образователен живот на хората и т.н съществуват само и благодарение на Държавата. Тя въвежда съответните регулации за тях и следи за тяхното спазване. А, тУЙ нЯщо изисква финансии за държавните органи, които най-общо казано опазват съществуването на държавата. Парите обаче, не растат по дърветата и Държавата трЕбе да ги вземе от някъде, т.е нЕкой, гражданите трЕбе да се трудят за да може Държавата да си вземе своето ( законно установено ). Иначе, като нЕма пари за за държавни органи пазещи държавата, нЕмаме Държава, нЕмаме правов ред, нЕмаш образование, нЕмаш ПРАВНО регулиран стопански живот и нЕмаш и цивилизационен напредък, щото нЕмаш условия за него. Капиш? Апропо, не репликирах теб за Мери, а онзи с многоточието, освен ако ти не си бил този многоточков. Айде, със здраве!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  22 Май 2024 12:55ч.

  На вас колективистите, не ви се отдава мисленето. Идва заради безбожието, атеизма иначе казано. Вашият бог е държавата, даже с главна буква я изписваш и лъжливо ти е вменено, че правата на човека са дадени от нея - валшивия бог. Нищо от туй дето си написал не само, не е вярно. Всеки човек се ражда с права, които са му дадени Свише - никой няма как да ми държи сметка уча ли, работя ли, уведомявам ли за това НСИ и всякакви властови институции - това си е лично мое право и не съм длъжен да казвам на когото и да било какво и как правя. Има кой да ме гледа и да ми държи сметка и това НЕ Е нито НСИ, нито кесаря, нито пък неговите бесни псета по форуми, площади и улици. За останалото дето си написал, даже няма какво повече от горното да ти кажа, защото понятията са ти дълбоко объркани и не правиш разлика между държава, народ, общност, отделен човек и кое над кого слагаш. Съжалявам, но между такива като мен и вас - колективистите има пропаст, непреодолима. И Слава Богу, щото вашият фалшив бог, не е моят Бог, любящ и грижовен за всеки отделен свободен човек. Моето иго е благо, вашето е плач и скърцане със зъби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красиви думи Ахам,

  22 Май 2024 14:20ч.

  но в истинския живота голяма част от неработещите "изработват" парите си чрез спекулации, далавери и кражби - не казвам, че ти си един от тях. Така те ощетяват нас трудещите се. В този случай държавата не само има право, но е длъжна да разбере кой по какъв начин изкарва парите си. По - страшното е, че тя не прави това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А държавата работи ли или още се учи какво да работи

  22 Май 2024 14:48ч.

  във всеки случай сигурно е, че не работи за гражданите си. А те искат, не искат я издържат, франсетата затова са измислили ДДС-то, тоест данък върху потреблението, не върху дохода. И най-бедния като отиде да си купи един хляб, една пета от хляба му излапва държавата. Тоест нейното е сигурно, ако щеш работи, но потребяваш ли през пазара дай една пета на държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  22 Май 2024 21:38ч.

  Какъв е този истински живот без Христос!?!??! Държавата ли е бога?!? Тя е фалшивия бог, а не истинския. Моето Царство не е от този свят - което означава, че трябва да привнесем нещо от Неговия свят, което изключва кесяра (държавата). Въпроса е къде, в коя сфера от живота на социума? И това е Духовната сфера - образование, възпитание, култура. Там където се формира човека като Душевно-духовно същество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Красимр

  22 Май 2024 11:20ч.

  А ми вижте колко влогъри или блогъри има в ютуб! Преливат от пусто в празно и произвеждат НИЩО! По лесно е нищоправенето от колкото работата в полза за себе си и обществото! Като гледам в нашата родина какви неграмотни "управници" са начело на "държавата", че ме обзема песимизъм за излизането от това състояние!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • далеч по-доходно, престижно, приятно и чистичко е влогъруването и прочее нищоправене

  22 Май 2024 11:29ч.

  кой е луд да се забие в студ и дъжд на нивата или да бърка хоросан и да геройства в смрадливия опушен цех за някакви анемични парици и нула престиж

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  22 Май 2024 12:03ч.

  Какво да работят, след като в протектората ВСИЧКИ значими заводи и предприятия бяха унищожени? Нови не се строят. Българите са новите негри за колониалните държави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  22 Май 2024 12:32ч.

  Не е ясно какво точно брои НСИ. Има много хора, които ходят на сезонна работа в чужбина. Прибират се за кратко и живеят от спечеленото навън. НСИ къде ги брои?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОСТОВА

  22 Май 2024 12:44ч.

  Сакън. Работят. Инфлуенсър. Това е такъв изтощителен труд! Ти да разтягаш локуми по цял ден без никакъв смисъл! Не е за всеки това. Встрани от майтапа. Все пак, българска е поговорката "на работата лекото и на баницата мекото". Никак не е ясно колко от тия хора всъщност работят, но в сивия сектор. А това е проблем. Особено за хората, които са на светло и си плащат данъците и осигуровките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • че що работят на светло тия кретени

  22 Май 2024 12:48ч.

  да минават в сивия сектор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бабо, бабооо,

  22 Май 2024 12:49ч.

  искам мекушка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  22 Май 2024 12:55ч.

  30 години минаха, откакто ВИ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ С ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. До скоро се чудех как българите не се ориентираха как се работи в пазарни условия, защото аз винаги съм работила в такива. Не обвинявам обаче всички хора - работниците в големите заводи... земеделците също. Кой е виновен за този упадък трябва да кажат истинските добронамерени експерти, може и да има такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  22 Май 2024 13:55ч.

  "орташката работа и кучетата не я ядат" Всичките работеха общо за държавата и после дойдоха бандитите да я ограбят, и нямаше кой да я защити, а вие искате на тези престъпници да им плащате допълнително, официален кеш, докато трупат чувалите с неофициален и катастрофират държавата... Това влиза в сферата на паразитологията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  22 Май 2024 13:57ч.

  За голяма част от неработещите виновни са работодателите. Два примера от моя блок. Мъж на 42г. добър компютърен специалист, но с проблеми на гръбнака, принуждаващ го да работи почти легнал по гръб. Иска да работи от къщи, но работодателите не са съгласни. Обиколи доста фирми. Жена на 24г. с много лека форма на епилепсия. Вчера ми се оплака,че само тази година е ходила и е говорила с над 20 фирми. Не искат да я вземат дори като чистачка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир дръндаревски

  22 Май 2024 18:43ч.

  Абе тъпанари-неандерталци, ще ви го кажа РАБОТИ ТОЗИ КОЙТО МУ ТРЯБВАТ ПАРИ. ИМА ДРУГИ КОИТО СИ ИМАТ ПАРИ ОТ НАЕМИ, НАСЛЕДСТВО . НЕ НЕПРЕМЕННО ОТ НЕАНДЕРТАКСКИТЕ ВИ ОПУШЕНИ С АНГЛОСАКСОНСКИ ГЛУПОСТИ ГЛАВИ...че трябва са в сив, черен, кафяв и мошенически сектор. Има хора направили бизнес продали и си живеят до живот...и други всякакви Вие си върнете глупостите и работете в светлия сектор и плащате на всички мошеници и крадци във и извън администрацията и властта НЕАНДЕРТАЛЦИ ЗАБЛУДЕНИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  23 Май 2024 10:49ч.

  АДМИНИСТРАЦИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ (ОБЩО)*- 98 407 ІІ. ТЕРИТОРИАЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ- 42 093 * В данните не се включват наетите лица в Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната 13.03.2024, сайт НСИ И също издържани от Държавата служители като учители и т.н., бел. моя При социализма са били под 120 000, а са управлявали всичко при 9 мил. Население. Изводите са за Вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  23 Май 2024 11:11ч.

  По Закон е задължително образованието е до 16 г., т. е. 9-ти клас. Но НСИ упорито съчинява стъкмистика за 15-годишни работещи. Ние пък плащаме на медиатори. От МОН: Той посочи, че проект „Успех за теб“ ще бъде финансират с 25 млн. лв. По него на училищата ще могат да се възстановяват до 500 лв. за 4-часов работен ден за всеки назначен медиатор. Осигурени са и средства в размер на 34 млн. лв. за работа с деца и ученици от уязвими групи. Отделно по същото перо от бюджета за 2022 г. има преходен остатък от близо 10 млн. лв. Директорите могат да използват изброените начини на финансиране за назначаване на образователни медиатори. Какво е образователен медиатор- назначение , чиято дейност е сладко нищоправене. Добре платено обаче. А кой е причината за съществуването на подобни длъжности оставям на гореизказалите се дървени философи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи