3.50 лв. за литър гонят вече обикновените дизел и бензин

3.50 лв. за литър гонят вече обикновените дизел и бензин

Най-евтината цена за литър бензин А95 е 3,32 лв., а за литър дизел – 3,43 лв., предаде репортер на БГНЕС.

Цените за литър гориво на основните и най-големи бензиностанции в столицата варират. За литър бензин А95 потребителите плащат съответно между 3,32 лв. и 3,43 лв., а за литър обикновен дизел сумата достига от 3,43 лв. до 3,58 лв.

Очаква се от 1 юли т.г. да бъде прието намаление от 25 стотинки на цената за литър бензин и за литър обикновен дизел, като според управляващите това би трябвало да окаже благоприятен ефект върху шофьорите на МПС.

Според Румен Димитров очакваното намаление ще се отрази благоприятно на всички в България. Той шофира личния си автомобил почти всеки ден.

„Ние сме строители, всеки ден зареждаме. Сега зареждаме с капкомер. За 40 лева си ходих преди в провинцията, сега с 40 лева не мога да ида до обекта. На 3,49 лв. съм заредил дизел. Нормално ли е за един обикновен човек”, попита той. Димитров сподели, че откакто горивата са поскъпнали кара по-рядко, но уточни, че много рядко използва и градският транспорт. Надеждата му е цената на горивото да падне.

Краси, друг шофьор, с когото БГНЕС разговаря, сподели, че никакво намаление няма да се усети. 3,50 лв. за бензин не е нормална цена, категоричен е той. Мъжът заяви, че не кара по-рядко, но се лишава от други работи.

„От всичко възможно. Абсолютно всичко възможно. Ние не можем да спрем да караме, защото такава ни е работата“, каза той, като сподели, че всеки ден шофира. Той допълни, че за да кара лекия си автомобил плаща 3,50 лв. бензин и 3,50 лв. за нафта. „Да не говорим, че скъпата нафта е 4 лева“, каза Краси. „Но имам и бус на дизел, така че всеки ден съм на бензиностанцията“, каза още той.

Таксиметровият шофьор Марио Аврамов също е категоричен, че „тези 25 стотинки са абсолютно нищожни“ и няма да бъдат усетени в джоба на крайния потребител. Той сподели, че автомобилът му се движи на газ. „Преди зареждах газ на 80 стотинки, в момента зареждам на 1,60 лв., де факто ще зареждам на 1,40 лв.“, подчерта Аврамов. Той сподели също така, че е спрял да шофира толкова често, както и че за лични работи използва градския транспорт – метро, автобус, тролей.

„С работата преди минавах по 250 – 300 км, сега минавам по 150 км, защото където ме оставят, там си стоя. Не ми е рентабилно. Много пъти се случва, примерно в центъра, има страшно много клиентела, много работа, аз стоя в „Младост“, защото на мен това ми е пари да стигна до центъра празен”, каза още Марио Аврамов.

БГНЕС припомня, че в понеделник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) излязоха с официална позиция, в която заявяват, че органът няма правомощия за ценово регулиране, нито в нейната компетентност попада разследване на „спекула“ и защита на потребителите.

Характерно за органите за защита на конкуренцията е да се намесват по отношение на повишаване на цените, само когато това е в резултат на забранено споразумение или на злоупотреба с господстващо положение, като контролът, който се осъществява, е последващ, заявиха още от КЗК. Позицията им дойде в отговор на изявления, съдържащи твърдение, че Комисия за защита на конкуренцията не изпълнява своите правомощия като не се намесва в ценообразуването при цените на горивата в страната.

В края на миналата седмица пък от "Демократична България" /ДБ/ поискаха да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на "Лукойл".

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

Коментари

 • топ 10

  21 Юни 2022 9:00ч.

  И всичкото това е заради санкционната политика на Запада спрямо Русия. Аз втори път казвам: Западът обеща, че повече няма да създава общество, в което идеологията да подменя икономическото и социално благосъстояние на гражданите, както беше по съветско време. И не изпълни това свое обещание. На третия път стомната за вода ще се счупи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът обеща

  21 Юни 2022 11:33ч.

  То и на мен ми обещаваха, че Дядо Коледа ще донесе Снежанка, ама... Трябваше сам да си я търся! А колко пъти ми обещаваха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неволята

  21 Юни 2022 16:34ч.

  Защо вместо да ревем, не започнем да си помагаме сами ? Къде е хибридизацията на биоетанол (Е 85) ? В Западна Европа, основно Франция, вече голям дял от колите минаха на Е 85 ! Във Франция литърът в момента е 78-90 евроцента ! Държавата не го облага с данъци и акцизи. Почти навсякъде в Европа може да се произвежда от цвекло, рапица и др.растителни отпадъци. Имаше някакъв завод в Силистренско ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  21 Юни 2022 17:36ч.

  алелуя братя и сестри! изпаренията от колите поне са от демократичен и свободен дизел и бензин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  22 Юни 2022 16:05ч.

  не бива да произвеждаме биоетанол - ще подложим динена кора на брацка росия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диненият глупак

  23 Юни 2022 8:15ч.

  Дреме й на Русия. Биоетанолът ще помогне на обикновените хора и на малкия и среден бизнес ! Т.е. ще ощети бг-петролната мафия ! Впрочем в Е 85 има 15 обемни % бензин. Един Форд Фокус, например, с добавена електронна приставка за етанол, си изплаща инвестицията за 12-18 месеца. После е на голяма печалба, ГОЛЯМА .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи