35% от продукцията на южнокорейските производители на автомобили зависи от Китай

35% от продукцията на южнокорейските производители на автомобили зависи от Китай

Асоциацията на корейските производители на автомобили публикува доклад, в който се посочва, че през 2021 г. местните автомобилостроителни предприятия са зависели на 34,9 % от вноса от Китай, а производството на електрически превозни средства е било напълно зависимо от няколко елемента, свързани главно с материалите за производство на батерии.

Характерно е, че през 2000 г. зависимостта на корейската автомобилна промишленост зависи само на 1,8% от китайския внос, докато японският внос представлява 45,5 %. След резултатите от миналата година делът на японския внос за нуждите на корейската автомобилна индустрия е намалял до 11,6 %. Съвсем естествено е, че в настоящите условия блокирането на производството в Китай е оказало отрицателно въздействие върху работата на южнокорейските заводи за сглобяване на автомобили. В мащабите на световната икономика делът на китайския износ е нараснал от 3,9 % на 15,3 % за 21 години на този век, поради което зависимостта от Китай е проблем не само за Южна Корея.

В сегмента на електрическите превозни средства корейските производители на автомобили зависят почти изцяло от суровини от Китай. Например Китай доставя 83% от материалите за производство на аноди и над 60% от материалите за катоди, електролити и сепаратори. Южна Корея е 100% зависима от Китай по отношение на графита, 93% по отношение на мангана, 82% по отношение на кобалта, 65% по отношение на никела и 59% по отношение на лития. Въпреки че не всички тези материали се добиват в Китай, страната е водеща по обем на преработка.

Коментари

 • bodar4uk

  18 Юни 2022 14:03ч.

  Ами епикурейците да се обръщат към партньорите си от Япония и Сащ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи