Загубите на украинските търговци на дребно в резултат на военните операции надхвърлят 1.7 милиарда щ. долара.

Загубите на украинските търговци на дребно в резултат на военните операции надхвърлят 1.7 милиарда щ. долара.
Най-много са пострадали търговците на храни, дрехи и електроника

В украински медии бе публикувано проучване, според което търговците на дребно в страната са загубили повече от 50 милиарда гривни, еквивалента на около 1,7 милиарда щ. долара. Изследването е проведено през май от Асоциацията на търговците на дребно в Украйна и Украинския съвет на търговските центрове (UCC). То обхвана 295 търговци на дребно - както големи вериги, така и малки предприемачи. Общата сума на загубите за тези вериги магазини възлиза на 50,7 млрд. гривни.

Асоциацията на търговците на дребно в Украйна и Украинският съвет на търговските центрове през май 2022 г. проведоха проучване "Загуби на търговците на дребно в Украйна през два месеца на военни операции". Тези данни бяха използвани и при публикуването на проекта "Русия ще плати", който се подкрепя от Канцеларията на президента на Украйна, Министерството на икономиката, Министерството на реинтеграцията на временно окупираните територии и Министерството на инфраструктурата.

Търговските дружества са помолени да оценят загубите си от недвижими имоти, оборудване, стокови и складови запаси и т.н. за периода от 24 февруари до 23 април 2022 г., като се изключат пропуснатите ползи. Общата съвкупност на проучването включва 295 вериги за търговия на дребно в Украйна, представени от 28 549 магазина и 15,4 млн. кв. м търговска площ. По-специално, проучването включва малки компании с между 3 и 20 търговски обекта (43%), средни компании (21-50 обекта) с 25% и големи вериги с над 50 обекта (32%).

"Окупацията на териториите на Украйна и щетите, нанесени на търговията на дребно от военните операции, изразяващи се във физически повреди на магазини, унищожаване на складове и стоки, е ситуация, която не се случва за първи път, откакто Украйна стана независима. Всички си спомнят 2014 г., когато търговците на дребно претърпяха значителни загуби в резултат на окупацията на някои райони на Донецка и Луганска област и анексирането на Крим. И ако тогава не е имало прецеденти за компенсиране на загубите, сега бизнесът има такъв шанс", казва за проучването Андрий Жук, съосновател и председател на управителния съвет на Асоциацията на търговците на дребно в Украйна.

Общите преки щети в търговския сектор се оценяват на 50,7 млрд. гривни (средно 30 475 гривни на 1 кв.м. повредени търговски обекти или 17,4 млн. гривни на повреден магазин). Според проучването 41% от загубите са причинени от щети по сгради, търговски помещения, инженерни мрежи, довършителни работи и др. Загубите на стоково-материални запаси (оценка по покупна цена) и оборудване са по 17%, загубите на стоки в складове са 14%, загубите на складови, производствени, административни сгради/помещения и оборудване в тях (които са собственост на дружествата) са 9%, а други загуби представляват още 2%.

"50,7 млрд. гривни не са всички преки загуби, понесени от украинската търговия на дребно. На този етап отчитаме само най-големите и най-активни мрежови компании. Много малки регионални вериги, самостоятелни търговци, обекти за търговия на дребно на пазарите остават неотчетени. Следователно реалната стойност на преките щети ще бъде много по-висока. Освен това все още не сме отчели общите загуби на сектора на търговията на дребно, които трябва да включват загубените през месеците на войната приходи, като се вземе предвид техният непрекъснат растеж. В крайна сметка сумата може да бъде 3-4 пъти по-голяма", казва Максим Гаврушин, ръководител на Украинския съвет на търговските центрове.

По отношение на продуктовите групи хранителните вериги са пострадали най-много, като на тях се дължат 60% от загубите в сектора. На второ място са търговците на дребно с модни стоки, чиито загуби възлизат на 11% от търговската индустрия. Търговците на дребно с електроника и домакински уреди също са сред трите най-засегнати сектора, като на тях се падат 7% от загубите в индустрията.

Според проучването, към 23 февруари 2022 г. е имало средно по 96 търговски обекта на компания, със среден размер на обекта от 540 кв.м. Два месеца след избухването на войната продължават да функционират 70 % от довоенния брой търговски обекти със 74 % от довоенната площ (т.е. 20 060 магазина с обща площ от 11,4 млн. кв.м. от 28 549 магазина от довоенния период). През двата месеца на войната общо 2910 търговски обекта на площ от 1,6 млн. кв. м (10 % от броя им преди войната и 11 % от площта им) претърпяват значителни щети. 30 % от обектите остават затворени два месеца след началото на войната.

Коментари

 • сега бизнесът има такъв шанс

  10 Юни 2022 15:35ч.

  Единственият шанс е да си сядате на жопата , да си изтъркате нацистките татуси, и да забравите мовата. В Русия има огромни възможности за бизнес, но първото условие да те допуснат - да не си фашуга. На който не му харесва ---> Чемодан - Лвов - Варшава...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи