Ю Би Ес сключи сделка за купуването на "Креди сюис"

Ю Би Ес сключи сделка за купуването на "Креди сюис"

Ю Би Ес сключи сделка за закупуване на конкурентната швейцарска банка "Креди сюис" в опит да бъде избегнато предизвикването на нови пазарни сътресения в световното банкиране, съобщиха швейцарските власти днес, предаде Ройтерс.

Швейцарската централна банка ще предостави значителна ликвидност на новата банкова структура, беше казано на пресконференция в швейцарската столица  Берн. От централния трезор заявиха, че сделката е решение за осигуряване на финансовата стабилност и защита на швейцарската икономика в условията на изключителна ситуация.

Стойността на сделката не беше уточнена веднага. Информация на "Файненшъл таймс" по-рано я определи на повече от 2 млрд. долара.

Длъжностните лица положиха огромни усилия за спасяването на  167-годишната банка, която е сред най-големите управители на богатства в света, след жестока седмица, в която се случиха вторият и третият по големина банкови фалити в историята на САЩ.

Като една от 30-те световни банки, считани за системно важни, сделката за "Креди сюис" може да се отрази на световните финансови пазари, посочи Ройтерс.

Преговорите през уикенда са следствие от усилията на Европа и САЩ за подкрепа на сектора след срива на американските банки.

Акциите на "Креди сюис" загубиха една четвърт от стойността си през миналата седмицата. Банката беше принудена да използва 54 млрд. долара от централната банка за финансиране, тъй като се опитва да се възстанови от скандалите, които подкопаха доверието на инвеститорите и клиентите.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • От пусто в празно

  20 Март 2023 8:07ч.

  Пълненето на пробита каца е занимание за олигофрени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ю Би Ес сключи сделка за купуването на "Креди сюис"

  20 Март 2023 8:45ч.

  да си кажем направо - "Креди сюис" е във фактически фалит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Ю Би Ес сключи сделка за купуването на "Креди сюис" 20 Март 2023 8:45ч.

  20 Март 2023 9:03ч.

  дано поне швейцарския шоколад да е все още истински, защото стана ясно, че швейцарската банкова система (и гео-политически неутралитет) са junk.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Акушерка

  20 Март 2023 8:59ч.

  Повече от 10 г. подриват КС докато постигнаха заветната цел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @акушерка

  20 Март 2023 9:50ч.

  Именно. Май само ти с в час. Другите ей така си дращят, лаф да става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Позор за Швейцария!

  20 Март 2023 9:49ч.

  Как позволиха банка като КС да бъде харизана? Цената от 1G, даже корегираната от 3G за банка като КС е подигравка. От години я наобикалят хиените и я клатят, сега я сграбчиха, без някой да им попречи. Следващата ще е Париба, а после и Дойче Банк. И там ще си мине по реда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да възпитаваш възпитателя (по Маркс)

  20 Март 2023 10:16ч.

  Следващата още по-сигурна стъпка е очакваният фалит на купувача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Саудите ли?

  20 Март 2023 11:22ч.

  Основно след изтеглянето на руски и китайски капитали спасиха навремето въпросната банката? Спомням си навремето как един саудитец беше "сърдит". Да разгневиш китаец и саудитец си е "тежък труд"? Тази ли беше банката, при която отпадна "банковата тайна"? Нямаше ли закон, че банките са длъжни да "доносничат" при съмнения за "нещо си"? В България не подписваха ли някакви Декларации, хората по селата не можеха да се лекуват платено, ако отказваха да ги попълнят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи