Явор Гечев: Наблюдават се тежки аномалии при ценообразуването на храните

Явор Гечев: Наблюдават се тежки аномалии при ценообразуването на храните

40% от бюджета на всяко българско семейство отива за храна, заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ земеделският министър Явор Гечев.

По думите му, секторът с храните не се държи адекватно по отношение на ценообразуването за разлика от другите сектори. Той изтъкна, че правителството е положило усилия за успокояване на производството, включително компенсации за тока и газа, което е довело до спад на цените в другите сектори.

"Цените на производителите в България са горе-долу като в цяла Европа, но нашите производители взимат по-малко субсидии. Емблематичният пример е с млякото. Когато изкупната му цена е 85-90 ст., минава през преработка, слага се в шишетата, минава през пастьоризация, за да отиде до магазина към 1,30 лв., а оттам нататък е необяснимо как се продава на 3,50 лв. Това са тежки аномалии в цените. Имаме и много сигнали за тези аномалии. Нека хората да подават сигнали", заяви Гечев.

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  19 Фев 2023 10:54ч.

  Цените на хр. продукти, а и не само те се определят от търговеца, а не от производителя. Последният е забутан накъде в ъгъла и е в едно унизително положение на пазарен субект!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекуващ лекар

  19 Фев 2023 11:23ч.

  Стига сте писали и стъкмисвали. Кой ще я поведе тази борба със спекулантите, кой ще им спусне савака да обират и без това обраното бедно месно туземно население в кочината Булгаристан ??? Кой, кой?!"Добрата" половина заедно с Продай Булгаристан на мириканците . Те ни вкараха в тази криза, а другите ни управляващи евроатлантически ГНИДИ си мълчат, защото това ги устройва, и те са готови да ни погребът отново, както през 1989 година !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vld

  19 Фев 2023 10:57ч.

  ... нека хората подават сигнали, а ние няма да им обръщаме внимание! Този врат не го е направил от прясно и кисело мляко. Де да беше само той!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Вуна

  19 Фев 2023 11:23ч.

  Едно време, когато бяхме държава, прясното млякото се продаваше само в стъклени бутилки, олиото с помпи се продаваше на литър, а киселото мляко се предаваше от кръгли алуминиеви съдове по 11 кг. и беше с един пръст каймак отгоре и струваше 18 СТОТИНКИ КИЛОТО, тоест 30 ПЪТИ ПО - ЕВТИНО !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дайджест

  19 Фев 2023 11:28ч.

  Има спекула, има картелиране на пазарите в хранителния сектор, но скоро ще е и другаде. Причината е свръхвисоката инфлация в ЕС - печатане на пари без покритие, санкционна политика без нужната икономическа, финансова и най-вече ресурсна база. Като резултат - народите плащат русофобските истерии на управляващите бюрократични и все по-фашизиращи се върхушки. Канибалът САЩ постепенно изяжда васалите си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  19 Фев 2023 11:35ч.

  Има картел между асоциацията предвождана от гн Зоров и веригите разбира се

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обади се на баба Урсула, да вземе да налага санкции и регулации на американските гиганти и стига ревали за някаква си зърнена сделка, която е миладинка на фона на случващото се в глобален мащаб!

  19 Фев 2023 11:35ч.

  Агробизнес гигантите, хранителните барони ( Big Ag ), Big Tech ( Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft ) и финансови чудовища Big Finance (BlackRock , Vanduard , State Street ) обединиха сили, за да поемат контрола върху световната хранителна индустрия. Основният инструмент за тяхното разширяване е цифровизацията на агропромишлените комплекси. Друг инструмент е „хоризонталната интеграция“, която се отнася до проникването в акционерния капитал на агропромишлените компании. Гиганти на световната селскостопанска индустрия като Bayer, Deere & Company, Corteva, Syngenta , Nutrien възстановяват целия си бизнес около платформи за големи бази данни. По пътя си към завладяването на търговията на дребно, глобалната система за търговия със зърно преминава през дигитално надграждане, като става все по-автоматизирана, а нейните продукти се проследяват от блокчейн.В същото време Big Tech превзема земеделски земи по целия свят.Например „милиардери - технократи като Бил Гейтс и Джеф Безос са сред най-големите собственици на земеделска земя в САЩ днес“, се казва в доклад на ETC Group.Скокът в разширяването на тази зловеща триада - Big Ag , Big Tech и Big Finance - се случи по време на прословутата „пандемия“, която значително помогна за превземането на глобалната селскостопанска индустрия. Онлайн платформите за хранителни стоки и приложенията за доставка на храна (DoorDash, Zomato, Deliveroo ) рязко нараснаха по време на локаутите и се превръщат в последната връзка в индустриалната хранителна верига.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  19 Фев 2023 11:35ч.

  Така ще бъде, защото има монопол на пазара на хранителни продукти от Кауфланд, Лидл, Метро и някои други чужди вериги. Всеки производител, който иска да съществува, напрактика е длъжен да присъства в тези вериги. Нашите производители плащат огромни такси за да влязат в тези вериги, освен това цените на които продават продуктите си са строго конфиденциални. НоВсички продукти с изтичащ срок се връщат на производителя. Всеки един нов Кауфланд затваря 50 малки магазинчета. Нещо повече, ниските цени на които веригите зареждат, принуждава производителите да свалят качеството, да съкращават персонал, само да могат да оцелеят на пазара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  19 Фев 2023 11:48ч.

  Те малките магазинчета и българските вериги като ДАР, Фантастико и тн са още по скъпи от чуждите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  19 Фев 2023 11:53ч.

  Това е следствие от това, което съм посочил. Ако Кауфланд купува от производител даден продукт на цена Х, то малките български магазини купуват същия продукт на цена 1,5Х. Това е по договор на големите вериги с бг производители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол Кехая

  19 Фев 2023 11:49ч.

  Кауфланд имаха специален отдел, който се занимаваше с търсене на терени за нови магазини - водят преговори с общини, изключително агресивни са. Естествено, когато липсва контрол от страна на държавата, за десетина години те успяха да монополизират пазара на хранителни стоки/ Главно Кауфланд и Лидл, които са под една шапка/. Промениха навиците на българите за пазаруване, превърнаха ги в ловци на евтини стоки, вместо на качествени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тежките аномалии се наблюдават откакто се допусна това недоразумение - пазарната икономика

  19 Фев 2023 12:37ч.

  Изобщо, откакто цялата търговия мина в частни ръце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  19 Фев 2023 12:41ч.

  синчето на разсипника на българската икономика през 90те...крушата не пада по далеч от дървото....наблюдавал...дебил червен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  19 Фев 2023 13:03ч.

  Който е сложил този за министър да му бере греха. Толкова клишета изприказва, че не можах да разбера какво всъщност работят за регулиране на цените на хранителните продукти. Не одобрявам някои от репресивните действия на новата власт след 9.09.1944 г., но трябва да им се признае , че много бързо и ефективно се разправиха със спекулата и престъпността.И те имаха преходен период когато цялата тиня изплува на повърхността, но за разлика от днешните този преходен период приключи за 10 - 15 години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Райничка Цветкова

  19 Фев 2023 13:29ч.

  Ненакрадохте се, ненаядохте се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бензинджия

  19 Фев 2023 14:04ч.

  н'дейти рива! пазарът регулатор! нъл тъй?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  19 Фев 2023 14:38ч.

  Според мен е нормално да има увеличение, защото тока за фирмите ся вдигна драстично през 2021, газа се вдигна през 2022, вдигнаха и заплатите и на продавачите и в производството. Дразнещото за мен е че говорят само за цените на храните, а не за банковите такси , или за телекомите, а и билета в София поскъпна . За мен не е нормално за 1 или 2 спирки возене, да плащаш колкото за 10-15.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  19 Фев 2023 15:51ч.

  Спокойно, след като Кауфланд утилизира и Халите цените ще спаднат значително! вЕрвайте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  24 Фев 2023 0:45ч.

  Държавата се е договорила с веригите за високи цени за да има ДДС. Тя симулира борба със спекулата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи