ВР с рекордна печалба и отбой от зелените си цели - няма да ограничава производството на нефт и газ

ВР с рекордна печалба и отбой от зелените си цели - няма да ограничава производството на нефт и газ

Британският енергиен гигант Бритиш Петролиум, ("БиПи") обяви рекордна годишна печалба и отстъпва от своите планове за ограничаване на производството на нефт и газ до 2030 г., предаде ББС във вторник.

Печалбата на компанията е нараснала над два пъти – от 12.8 млрд. долара през 2021 г. до 27.7 млрд. долара през 2022 г. на фона на увеличените енергийни цени заради руската военна инвазия в Украйна. Други енергийни дружества също постигнаха сходни финансови резултати, а "Шел" (Shell) миналата седмица отчете близо 40 млрд. долара финансов резултат, който е най-високият в 115-годишната ѝ история.

Тези огромни печалби водят до призиви за увеличаване на данъците за енергийните фирми в помощ на сметките на хората, които растат неимоверно.

Шефът на "БиПи" Бърнард Лууни заяви, че компанията "е помогнала за осигуряването на световните нужди от енергия" докато инвестира в преход към зелена енергия, но за пръв път енергийният гигант обявява намаляване на плановете си за ограничаване на совите въглеродни емисии чрез по-ниско производство на петрол и газ.

Компанията бе един от първите петролни гиганти, които обявиха амбиция за климатична неутралност до 2050 г. и обеща преди време нейните парникови емисии да бъдат с 35-4- процента по-ниски по края на това десетилетие. Във вторник обаче бе обявена по-ниска цел – свиване с 20-30 процента до 2030 г., обяснявайки това с необходимостта от запазване на инвестициите в добива на петрол и газ, за да бъде посрещнато настоящото търсене.

От "Грийнпийс" разкритикуваха новата стратегия на компанията, обяснявайки, че така ВР ше продължи да уврежда планетата.

Предишната рекордна печалба на "БиПи" беше през през 2008 г. Тогава тя беше 26.8 милиарда долара и основната причина за това бе поскъпването на петрола над 140 долара за барел заради политическата нестабилност в Иран и Нигерия, отбеляза АП.

Компанията ще увеличи с 10 на сто дивидентите за последното тримесечие, които изплаща на акционерите.

На този фон стойността на акциите на корпорацията, търгувани на фондовата борса в Лондон, се повиши с 4,14 на сто до 498,15 британски лири над (598 долара) към 11:00 ч. българско време.

 

Източник: mediapool.bg

 

Коментари

 • old_beggar

  07 Фев 2023 13:45ч.

  т. нар. „програма за климата“ е просто начин да се наложи на света нова икономическа ера, в която Америка ще притежава монополната позиция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха -Ха

  07 Фев 2023 15:58ч.

  ........а германските любители граждани любители на "зелените" са измамените камилчета (а всички останали ще им сърбаме попарата). Най-големия майтап, е че всичко това се случва точно в управлението на "зелените" в Германия. Скоро още много неща ще е нужно да се осъзнават. Лошото е че осъзнаването идва по трудния начин. За съжаление!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелена е тревата

  08 Фев 2023 15:55ч.

  Зелен е лесът. Зелен е на всеки "зелен" умът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи