Велев: Цената на газа можеше и да не се вдига, защото това е същият "недемократичен" газ от Русия

Велев: Цената на газа можеше и да не се вдига, защото това е същият "недемократичен" газ от Русия

Следващата сряда работодателите свикват национален протест. Според бизнеса широко прокламираните "мерки" в негова подкрепа са недостатъчни, ненавременни и неефективни. 

Цената на газа можеше и да не се вдига, защото това е същият "недемократичен" газ от Русия.

Това каза Васил Велев, който е председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всутрешния блок на БТВ. 

Този газ минава през Гърция на по-висока цена, от което ще платим от порядъка на 100 милиона. Всички ние, българите, предприятията, гражданите, 100 милиона в повече, като тези пари ще се разпределят между Газпром, Гърция и посредници, добави той. 

КЕВР определи цената за май, която ще е близо с 14% по-скъп. 

„Беше казано, че ще имаме по-евтин газ. Имаме по-скъп газ и затова едно от исканията на протестите тази разлика, която е в резултат на грешки в управлението, да се компенсира. А най-важното е искането да има средносрочна програма за компенсиране на свръхвисоките цени, за да имат предвидимост и за да няма такава информация“, добави Велев. 

Според него от предприятията се изземват доходи, "изземва се трудът на хората и се складира в енергийните компании." 

"Европейската комисия казва, че мерките за компенсиране на свръхвисоките цени трябва да продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Ние трети месец изпадаме в една и съща ситуация. Мерките са палиативни, месец за месец. В средата на март се разбрахме, че подкрепата ще продължи за април и ще направим веднага работна група, която от 1 май трайно да реши въпроса. Днес сме 14 май и ние не знаем за месец май крайната цена каква е“, заяви председател на АИКБ. 

Според Велев в момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ. 

"По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Той заяви, че данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиерът Асен Василев. 

 

Коментари

 • bodar4uk

  14 Май 2022 16:54ч.

  Друго си е демократичният шистов газ от Сащ, но кой ли ще плаща за корозията на тръбопроводите, постфактум ? КироСтипцата ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  14 Май 2022 16:57ч.

  Демократичния има това свойство, че не спира и е в твърда валута, за разлика от путинския, който спира когато реши вожда и се продава в каквато валута определи вожда. Верно, цената е по-висока, ама си заслужава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  17 Май 2022 12:31ч.

  Демократичният газ още не е пристигнал в България. В момента ние потребяваме путински газ, препродаден от гърците с надценка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  14 Май 2022 19:41ч.

  Ако Велев и „индустриалният капитал“ /ах, ах/ не бяха комбина с властта, щяха да поискат правителството веднага да подаде оставка и да се поднови договорът с „Газпром“ като най-изгоден за страната. Искане за компенсации за сметка на теглене на нови заеми в условия на зорлем предизвиквана инфлация и без реално увеличение на доходите на хората е национално безотговорно и недостойно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Танто за Кукуригу

  14 Май 2022 19:44ч.

  Нашите оръжия пристигат в Украйна като чешки и полски, а ще купуваме руски газ като американски. Това е много перверзна схема. Хем Корнелия “не изпраща нито един патрон в Украйна”, хем Кирчо курназ отказва руския газ завинаги. Хем хуя в путката, хем душата в рая.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи