В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за разплащане на крипто пари през БОРИКА

В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за разплащане на крипто пари през БОРИКА

В МФ e бил обсъждан закон, писан от Nexo, за разплащане на крипто пари във валута през „Борика“. Това е станало по времето на Асен Василев. Това беше потвърдено от МФ по време на първото заседание на Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, съобщава Financial Tribune. 

Представители на „Борика“ и министерството застанаха пред депутатите, изслушан беше и шефът на БНБ Димитър Радев, а Асен Василев призова по-добре да бъдат извикани Nexo и прокуратурата. 

Първата среща на тема как може да бъде вкарана криптовалутата в системата за разплащане „Борика“ е била на политическо ниво и това се е случвало по време на управлението на Асен Василев. На втората среща е било обсъдено какви операции могат да се въведат, как технически може да се извърши, както и дали има законови пречки това да се случи. 

От работната среща няма протокол, обясниха МФ, защото е била работна на ниво експерти. Експертите не били викани втори път, защото и към днешна дата се очаква въвеждане на общо европейско законодателство за криптовалутите. Разговорът завършил с констатацията, че е най-добре да се изчакат текстовете от Брюксел. 

На срещите е имало е представител Nexo, който в бил част от представителите на финтех асоциацията. 

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че „Борика“ е основната система за разплащания у нас и има ключово значение за чистотата на банковата и паричната система. 

„Основна пречка пред приемането на този вид разплащане е, че не може да се гарантира, че тези активи са чисти и не се осъществява пране на пари през криптовалути“, отбеляза и Петър Чобанов от ДПС. 

„Не може да се спре развитието на този сектор, но той трябва да се регулира и контролира“, изтъкнаха от Министерство на финансите. 

Чобанов попита дали има представители на Nexo, с които се е водила кореспонденция. 

От МФ заявиха, че освен Георги Топалов, който е бил член на финтех асоциацията, мейли са получавали и от Елеонора Топалова. Тя е изпратила имейли на 14 и 17 юни. Те са представлявали анализи. Единият – „Обща правна рамка на криптоактиви“, а вторият „Политика срещу прането на пари и финансиране на тероризъм“. 

Десислава Трифонова попита Топалова в качеството си на каква е пращала мейли. 

От Министерство на финансите посочиха, че са се ровили в документация от 7 месеца назад и трудно биха могли да кажат Топалова точно като каква е изпращала мейли. 

От „Възраждане“ заподозряха във „фин лобизъм“ Асен Василев и го попитаха преди да представят компанията и да заведат нейни представители в Министерство на финансите, дали са изобщо са проверили дейността на тази фирма. От обясненията на министерството стана ясно, че това не е направено, каквато беше и ситуацията с „Джемкорп“.

 

 

 

Коментари

 • читател

  21 Яну 2023 9:36ч.

  Добре, че беше Слави, да сложи край на правителството на ПП. Нинова беше толкова жадна за власт, че си затваряше очите за всички изцепки на ПП.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пази Боже сляпо да прогледа....

  21 Яну 2023 10:06ч.

  Технократи, какво да ги прави човек, родени WEF-джии... Решени са да ни дигитализират, доброволно или насила... И Пеканов, и Лорер или искрен (гъ*ар) Митев - и кой-знае още колко по-неизвестни личности, подобни на тях "европейци" и "Граждани на Света"... С вродено (или придобито) чувство за превъзходство и непогрешимост... Всичко правят "за доброто на България", просто нямат време да информират ПРОСТОлюдието, и не желаят да си прахосват енергията да обясняват "по-сложни" понятия от евро-интеграцията... Съдбата точно тях е избрала (с лека помощ от SmartMatic) да извършат чудеса... А и просто не очакват да бъдат разбрани, зер материята е сложновата... Дупетатите от ПП в сегашното НС си приличат. Имам чувството, че редовно препрочитат излъсканите си C.V.-та, припомнят си големите успехи постигнати от тях в елитните университети по света, и мечтаят за нови висоти! Тях, "Спасителите на U-crane", само н.п. херо моне да оцени по достойнство. или Е. Макрон... Или както каза Кирчо - "Щом най-бедната страна в ЕС може, значи всички можемЕ! Заеднo! We are all in this together!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимката е трепач...

  21 Яну 2023 10:09ч.

  Поздравления за редактора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не са технократи,

  21 Яну 2023 13:31ч.

  а обикновени измамници, не особено надарени с мозък. Технократите съчетават интереси и акъл, тези съчетават измами с простотия. А в свят на свободно предприемачество, в който тези "успели в чужбина" хора на възраст под 50г, се натискат да стават партийци и депутати (що бе, нали сте толкова успешни?), трябва да говори достатъчно на хората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Снимката

  21 Яну 2023 14:41ч.

  Това са Макс и Мориц на бълг. политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  21 Яну 2023 11:04ч.

  Пълна синергия със интересите на САЩ! Който го каза през юли 2021 г. той е ръководител на цялата операция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следете реалните новини

  21 Яну 2023 11:15ч.

  Задействат спящата партия НДСВ, защо? Ясно е че започва преливане от ПП и другите фалшиви проекти към царския. Искат да задържат кокъла България. Да продължават да го глозгат с чуждите господари. Населението намалява, и то българското. Това не ви ли говори какво са свършили управлявалите до момента политически бандитски организации? Дано Бог да ги накаже, дано получат това което са причинили на държавата която ги е изхранвала. Предателите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напоследък се появиха нови информации

  21 Яну 2023 14:31ч.

  за механизма (действието) на корона-вируса: почти без значение дали е проникнал в тялото чрез заболяването CovID-19 (по специално т.н. "дълъг" ковид), или чрез ваксините против него. И най-шокиращото - има информация за действието му (на вируса) при отделните етноси. Оказва се, че южно-европейците са най-уязвими, а ешкеназита-та са най-малко уязвими... Това е биологично оръжие, и е насочено срещу нас. Трябва им нашата земя и методично ни геноцид-ват. Затова - пазете се, както от заболяването, така и от инжекцията "против" него... Наистина, много голям брой българи се разболяха и дано да спре да бушува тази пЛандемия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи