Турската лира падна до рекордно ниско ниво

Турската лира падна до рекордно ниско ниво

Турската лира достигна рекордно ниско ниво от 18,85 лири за долар в търговията рано днес, след като геополитическите рискове и силният долар натежаха върху турската валута, съобщи Ройтерс. 

Индикациите, че Съединените щати ще настояват за по-твърда линия за прилагане на санкциите, също увеличиха натиска, след като Вашингтон предупреди Анкара за износа за Русия на химикали, микрочипове и други продукти, които може да се използват във военните действия на Москва срещу Украйна.

Пазарите следят също въздействието на земетресението от 7,8 по Рихтер в централна Турция и северозападна Сирия в понеделник, което уби стотици хора и рани хиляди, като сгради се сринаха в целия регион. До 07:00 GMT, лирата беше възстановила загубите, за да се търгува без промяна.

 За последно турската лира достигна рекордно ниско ниво на 26 декември, когато спадна до 18,844 за долар. Валутата е отслабнала с близо процент от началото на годината.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • справя се чудесно Турция, не я мислете

  07 Фев 2023 10:21ч.

  Когато държавата контролира централната си банка, тогава създадените пари отиват са реални държавни инвестиции и развитие. Когато ЦБ е "независима", това означава, че се управлява от ФРС, а държавата е колония на запада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи