Starbucks ще напусне Русия и затваря 130 лицензирани кафенета

Starbucks ще напусне Русия и затваря 130 лицензирани кафенета
Компанията съобщи, че ще плаща на близо 2000 руски работници в продължение на шест месеца и ще им помогне да преминат към нови възможности извън веригата кафенета

След 15 години работа в Русия, Starbucks ще напусне пазара, присъединявайки се към компании като McDonald's, Exxon Mobil и British American Tobacco, които се оттеглят напълно от страната.

В понеделник кафе гигантът обяви, че вече няма да има присъствие на марката си в Русия. Starbucks има 130 обекта в страната, които представляват по-малко от един процент от годишните приходи на компанията. Всички те са лицензирани обекти, така че самата компания от Сиатъл не ги управлява.

Starbucks заяви, че ще плаща на близо 2000 руски работници в продължение на шест месеца и ще им помогне да преминат към нови възможности извън веригата кафенета.

Както потребителите, така и инвеститорите притискат западни компании като Starbucks да прекъснат връзките си с Русия, за да покажат несъгласието си с войната на Кремъл с Украйна, но разтрогването на лицензионните сделки отнема време. От 8 март Starbucks преустанови всякаква бизнес дейност със страната. Паузата включваше изпращане на всички продукти на Starbucks и временно затваряне на кафенета.

В последните си тримесечни резултати, публикувани в началото на май, компанията не оповести финансовото въздействие на спирането на бизнес операциите. Бившият главен изпълнителен директор Кевин Джонсън беше обещал да дари лицензионните такси от руския бизнес за хуманитарни каузи. Но това със сигурност е по-малък финансов удар от този, нанесен на Макдоналдс, който е в Русия от над 30 години.

Гигантът в сферата на бързото хранене заяви, че спирането на дейността му в Русия и Украйна му е струвало 127 млн. долара през първото тримесечие. Двата пазара са съставлявали 9% от приходите му през 2021 г. Компанията е имала приблизително 850 ресторанта в Русия, повечето от които са били управлявани от компанията вместо от лицензианти.

В четвъртък McDonald's обяви, че ще продаде тези обекти за неразкрита сума на сибирски франчайзополучател, който ще ги управлява под нова марка.

Коментари

 • Майна

  23 Май 2022 20:11ч.

  Ще го заменят с дядя Ваня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  23 Май 2022 21:07ч.

  майна,как въобще заспиваш нощем,бе пич,знаейки че родния ти квартал носи името на гадния рашиски путиноид Столипин.Вземете го прекръстете на Украинските герои това гето

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропаганда

  23 Май 2022 22:19ч.

  Има с какво да заменят американския БОКЛУК, и това е истинското италинаско espresso с Illy и Lavazza ; що се отнася до маконалд (с малки букви нарочно) - толкова по-добре за здравето на всички - този боклук да изчезне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На теб специално

  24 Май 2022 1:29ч.

  Препоръчвам квас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  23 Май 2022 21:19ч.

  хахаха, те тия тука нали се опиват. поне в Столицата да си игарят на кафене, ама май много-много не им се получава, из страната не знам дали имат другаде опити да правят кафе, та минус 130 - ще изядат иделано дървото, по-нтересното е колко малоумника ще си изритат от централата, или обикновенното негро ще трябва да тегли за 2 долара/час до 105 лета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи