Швейцария смята прехвърлянето на замразени руски активи в Украйна за незаконно

Швейцария смята прехвърлянето на замразени руски активи в Украйна за незаконно

Ги Пармелен, ръководител на Федералния департамент по икономически въпроси, образование и изследвания: В Швейцария правото на собственост е фундаментално и гарантирано от конституцията.

Прехвърлянето на замразени в резултат на санкциите руски активи към Украйна би било в нарушение на швейцарското законодателство. Това заявява Ги Пармелен, ръководител на Федералния департамент (министър) по икономическите въпроси, образованието и научните изследвания, в интервю, публикувано в неделя във вестник Tribune de Genève.

"В Швейцария правото на собственост е фундаментално и гарантирано от конституцията", казва той.

"Конфискуването на пари от една държава или от физически лица от тази държава с цел прехвърлянето им в друга държава изглежда невъзможно съгласно действащото законодателство", подчертава министърът.

Той отбеляза, че досега нито една страна, включително САЩ, не се е решила на подобна стъпка. "Швейцария е правова държава и ние сме длъжни да спазваме конституцията и действащото законодателство", добави Пармелен.

По-рано Андрю Адамс, ръководител на работната група на Министерството на правосъдието на САЩ за идентифициране и конфискуване на руски активи, ограничени от САЩ, заяви, че администрацията на Вашингтон възнамерява да започне да прехвърля част от конфискуваните средства на Украйна в близко бъдеще. Руското посолство във Вашингтон заяви, че подобна мярка ще дискредитира финансовата система на САЩ и сигурността на доларовата юрисдикция. 
 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • волк

  23 Яну 2023 10:58ч.

  Те и санкциите са незаконни, и таванът на цените на руските горива - също. Кой ти гледа вече законност, въпросът е опрял до това дяволът да спасява кожата си. Всичките принципи и големи приказки на Запада оттекоха в канала.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чичо Сам

  23 Яну 2023 11:50ч.

  Ей, Швейцария как не ви е срам бе, веднага давайте парите, че ние похарчихме нашите кинти и се чудим от къде да присвоим на готово !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разбира се,

  23 Яну 2023 11:05ч.

  че е незаконно, това е кражба на чужди пари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Батко

  23 Яну 2023 11:41ч.

  Цяла година умуваха по въпроса ''недружествена" Швейцария и като видяха на къде отива войната решиха да спасяват кожата. Няма спасение, защото ЦУ на войната е в Базел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  23 Яну 2023 11:45ч.

  Че кога Запада и САЩ са се съобразявали със законите? Не помня такъв случай. Кога са спазвали договорите? Не помня такъв случай! Кога не са лъгали . . .?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Непипането на замразените руски активи е последната ниика, на която се държи системата на печатарите, а тази нишка е доста изтъняла

  23 Яну 2023 12:07ч.

  Тези пари нарочно бяха оставени така, че да се виждат и да са достатъчно много, за да не могат да бъдат пренебрегнати от алчността на Запада. Гълтайте лиги и се облизвайте сега 😏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  23 Яну 2023 13:09ч.

  Не им е проблемът, че е незаконно. Проблемът е, че се създава прецедент и се руши имиджът на Швейцария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи