Швеция е най-големият износител на ток в Европа, България е на трето място

Швеция е най-големият износител на ток в Европа, България е на трето място

През първото полугодие на 2022 г. Франция е изпреварена от Швеция като най-голям нетен износител на ток, сочи доклад на компанията за анализ на енергийни данни ЕнАпСис (EnAppSys), цитиран от Франс прес. На второ място е Германия, а България е трета по износ на електроенергия в Европа, съобщава БТА.

Става въпрос по-скоро за срив на френското производство, отколкото за увеличение на шведското, уточняват специалистите. Страните от Северна Европа са начело в класацията

Между януари и юни т.г. Швеция е изнесла 16 тераватчаса електроенергия, главно за Финландия и Дания. Германия е втора с експорт на 15,4 тераватчаса за съседите си - двойно повече в сравнение с предходното шестмесечие през 2021 г., в отговор на силното търсене от Франция.

България е на трето място на пазара с износ на 6,6 тераватчаса - леко увеличение спрямо предишните шест месеца. 

В края на стълбицата обаче няма никаква промяна: Италия остава най-големият нетен вносител за периода, с 22 тераватчаса, доставяни главно от Швейцария и Франция.

От нетен износител в началото на годината Франция е станала нетен вносител в резултат на главоломен срив в нетната й глобална позиция, посочва британската анализаторска компания. Миналата година износът й за същия период е бил 21,5 тераватчаса, а сега внася 2,5 тераватчаса.

Обяснението е в структурните проблеми в атомния й парк. По-лошото е, че затрудненията, които изпитва страната, могат да продължат още, изтъква директорът на ЕнАпСис Жан-Пол Хариман.

Освен жегите, довели до спирането на някои АЕЦ заради високите температури на реките, френският атомен парк е изправен пред проблеми с корозия по някои реактори, в резултат на което 12 от общо 56 реактора бяха спрени.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Възраждане

  11 Авг 2022 11:33ч.

  Ей супер, сега като впрегнем соросятата да строят АЕЦ Белене ще станем енергиен гигант

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаш крава - пиеш мляко

  11 Авг 2022 11:47ч.

  По население Швеция бе колкото България. Сега населението на България се стопява. Шведите си построиха МНОГО атомни централи. Някои затвориха. Останаха им 6 реактора, които произвежда 163 ТераВата електроенергия годишно. От тях, 25 ТераВата изнасят. Печелят МИЛИАРДИ. Дали шведите не са по-умни от българите? Навярно така ми се струва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  11 Авг 2022 12:08ч.

  Глупак, заради такива като тебе соросоидите са ни завладели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  11 Авг 2022 12:28ч.

  Швеците са еврогеи и определение за дажндари. Ти такива ли искаш да станем?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mini96

  11 Авг 2022 12:45ч.

  Сега къде е Кусто(е на оня свят да се надяваме в някой по голям казан)да прелети над френските атомни централи и да каже,че са мноооооооого опасни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Де Гол се върти в гроба !

  11 Авг 2022 13:13ч.

  Да сринеш фреската атомна енергетика, най-мощната в Европа, и да превърнеш Франция от най-гоелмия износител на ток - в нетен вносител, иска се голям деструктивен талант ! Браво на сатаниста-глобалист Макрон ! Браво на шефовете му Ротшилди ... Мислете какво готвят и за България, щом вече е излязла на трето място !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  11 Авг 2022 14:19ч.

  Не виждам, каква е заслугата за този износ. Успяхме да съсипем почти всичко, което наследихме от БКП. Затворихме заради членството ни в ЕС з и 4 блок на АЕЦ Козлодуй отговарящи на всички норми по безопасност. Няма да забравя думите на баш политика Доган: какво сме защитавали тези два блока, които дават печалба от няколко стотин милиона. Но в ЕС ни чакат 6 млрд. евро (тогава)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СССР 2.0

  12 Авг 2022 9:45ч.

  1983-1984 г. имаме еднакво ток с Франция, над 4500 кв.ч. на глава, тогава Швеция има 13700 кв.ч на глава. Сега България има толкова, 4700 кв.ч., и Швеция като 1984 г. - а Франция два пъти по-малко от шведите. Унгария винаги по-малко от България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  12 Авг 2022 9:48ч.

  1939г. имаме 20 пъти по-малко ток на глава от Англия, 1985г. се изравняваме. Дори при средно потребление на ток 1939г, за светът, България има 6 пъти по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Задължително е да довършим двата блока на Белене и да удължим живота на двата блока в Козлодуй колкото е възможно

  15 Авг 2022 12:17ч.

  Обаче е още по-задължително да върнем системата в енергетиката организационно към състоянието от преди демакратичния погром. Никакви частни "инвестиции", никаква собственост, различна от дйржавна. Конфискация на приватизиранато и частното, особено на американското. Всички перки и соларки аут.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи