Счетоводство на ресторант

Счетоводство на ресторант

Ако планирате да се посветите на дейност в областта на ресторантьорството, ще имате много предизвикателства по своя път, тъй като това е изключително динамичен бизнес. Едно от тях е намирането на подходящия счетоводител.

Какъв счетоводител търсим

За ресторантьорския бизнес трябва да намерите специалист, който и преди е имал известен опит в счетоводната сфера. За неопитен счетоводител работата в тази област може да бъде твърде динамична и стресираща.

В идеалния случай, вие се нуждаете от нкой, който постоянно да работи с вас без да го сменяте. Най-добре е той да води счетоводството ви от самото начало, макар че това е в сферата на добрите пожелания.

Във всеки случай, добре е да намерите човек, който да е имал и преди опит с ресторанти и да знае как да се ориентира бързо в обстановката.

Защо понякога счетоводството на ресторант е по-скъпа услуга

Във всеки бизнес счетоводните къщи срещат различен тип предизвикателства. Ресторантьорството не се счита за една от най-трудните области (това по-скоро важи за строителството), но със сигурност е сред най-натоварените.

Една от трудностите, с които счетоводните фирми се сблъскват, когато водят счетоводството на ресторант е голямото текучество на хора (поне що се отнася за България), както и необходимостта да се обработват голям брой документи.

Това често може да отнеме по-продължително време на кантората, ето защо понякога се отразява и на цената. Въпреки това, тук също може да се споразумеете с кантората за определен брой фактури, които да ви бъдат обработени на добра цена.

Имайте предвид, че всяка една поръчка и всяка една стока, която ресторантът зарежда трябва да минат през ръцете на счетоводителя от документална гледна точка.

Външна кантора е по-добрият избор

Имайки предвид, че счетоводителите са добре платени специалисти, не е добра идея да наемате в ресторанта си счетоводител на трудов договор.

Това ще доведе до доста голяма инвестиция на средства за заплата и осигуровки, а освен това в случай на болничен или отпуск ще бъдете без счетоводител.

В същото време, ако наемете счетоводна фирма, винаги ще има кой да замести вашия човек, дори когато се налага той да отсъства. От тази гледна точка външната кантора ще ви даде по-добра цена, но и по-надеждно обслужване.

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи