САЩ за първи път отпускат бюджетни средства за частни реактори за термоядрен синтез

САЩ за първи път отпускат бюджетни средства за частни реактори за термоядрен синтез
Tова би трябвало да обнадежди инвеститорите

Представител на Министерството на енергетиката в САЩ заяви, че за първи път в историята на страната частни компании ще бъдат подпомогнати с бюджетно финансиране за развитието на термоядрената енергия. По този начин властите дават на инвеститорите да разберат, че вярват в най-скорошната поява на търговска термоядрена технология и със собствения си пример приканват бизнеса да инвестира пари в тази посока.

Трябва да се отбележи, че от 50-те години на миналия век насам властите в САЩ ежегодно отделят около 700 млн. щ. долара за развитието на термоядрената енергия. Но всички тези пари отиват в университетите и националните лаборатории за фундаментални изследвания. От началото на 2000 г. финансирането включва и разходите по международния проект за термоядрен реактор ITER.

По този начин компаниите в САЩ досега са набирали средства само от частни инвеститори, без държавата да участва в програми за партньорство. През 2020 г. обаче Конгресът гласува в подкрепа на публично-частните партньорства в проектите за термоядрен синтез и за първи път в бюджета за следващата година вече е включена определена сума. За тази цел са разрешени общо до 415 млн. долара от бъдещите бюджети. Отпуснатата сума от 50 млн. долара за сега ще бъде изразходвана през следващите 18 месеца.

"Тези пари означават, че правителството на САЩ сериозно се е заело със създаването на програма за термоядрен синтез, която ще бъде търговски жизнеспособна в ускорени срокове", заяви пред CNBC Андрю Холанд, главен изпълнителен директор на индустриалната група Fusion Industry Association.

В неотдавнашен доклад на Асоциацията на индустрията за термоядрен синтез (FIA) се посочва, че финансирането на търговски програми, свързани с термоядрения синтез, се е увеличило значително през последните 12 месеца. Commonwealth Fusion Systems например, частна компания с частично финансиране от империята на Бил Гейтс, е набрала 1,8 млрд. долара. Commonwealth има актив в свръхсилни магнити, които могат да помогнат за намаляване на размера на търговските реактори за термоядрен синтез. Може да се очаква, че увеличаването на паричните потоци към частните разработчици на реактори за термоядрен синтез ще ускори появата на търговски електроцентрали за термоядрен синтез, които ще осигурят на човечеството неизчерпаем източник на чиста енергия.

Коментари

 • рис

  28 Sep 2022 23:37ч.

  В това съобщение виждам три измами: Първата е надеждата, че ядрен синтез е постижим в условията на частна инициатива. Втората е, че зад фразата "термоядрен синтез" може да се крие и развитие на термоядрени оръжия - малко по-вероятно, но също толкова безумно. Третата - най-вероятна е, че "открихме нов начин да източим малко от държавния бюджет".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народа на сащ е обявен за продан наред с всички останали

  29 Sep 2022 11:14ч.

  Честито на печелившите! А истината кога ще започне да се казва. Течи частни реактори кой ще ги притежава. Който ги притежава притежава американския народ. Тоест американския народ е обявен за продажба. Българския е продаден от византийско време. Докога ще си сменяме господарите, няма ли да се сетим да се откупим най-сетне?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • появата на търговски електроцентрали за термоядрен синтез, които ще осигурят на човечеството неизчерпаем източник на чиста енергия.

  30 Sep 2022 1:47ч.

  На човечеството или само на американците? А, да забравих, че американците са човечеството, а другото е маймунарника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американците и на Луната са ходили

  04 Окт 2022 14:50ч.

  Когато най-сетне успеят да изстрелят многострадалната си ракета с мисия от кукли-манекени до нощното светило, ще разберем и как (дали изобщо) са минали през поясите на Ван Алън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи